Savaş suçları

Elif SONZAMANCI yazdı —

  • İnsan hakları örgütleri Almanya Federal Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda‚ Efrîn’de Kürtler Türkiye ve ona bağlı çetelerin sistematik işkencesine maruz kaldığı ifade edildi.

Kürtlere yönelik dört bir yandan sürdürülen savaş suçları son hız devam ederken, göçertilme politikası uygulanarak demografik yapıyı değiştirme planları da bir o kadar hızlı ilerliyor.

Kürtler, soykırım suçları ile karşı karşıya.

Bir kaç örnek üzerinden ilerleyelim...

Perşembe günü Ankara’da Êzîdî bir kız çocuğunun kaçırılmasına dair dava görüldü. Dava kapalı olarak gerçekleşti, zira Êzîdî bir kız çocuğunun bakanlık onayı ile devlet gözetimindeki yurttan, kendisini kaçırıp Türkiye’ye getiren ve sonra da dark web’te satışa çıkaran DAİŞ’li ailenin Ankara’daki evine hafta sonları yatılı olarak gönderildiği ortaya çıkmıştı. Bizzat bakanlık eliyle Êzîdî bir kız çocuğu DAİŞ’li aileye teslim edilmişti.

Korkunç bir detay, büyük bir insanlık suçu...

Êzîdî kadınlar kendilerine insanlık dışı muamele gösteren bu barbarlara teslim ediliyor.

Hatırlarsanız Almanya’da Êzîdî genç bir kadın kendisini satın alarak, aylarca esir tutan DAİŞ’li ile Almanya’da karşılaşmış, DAİŞ’li elini kolunu sallayarak Êzîdî kadına yaklaşarak kendisi hakkında her şeyi bildiğini iddia etmişti.

Nitekim Êzîdî diasporasının büyük bir kısmı Almanya’da.

Alman Federal Meclisi 19 Ocak 2023’te, Êzîdîlere yönelik soykırımı kabul eden yasa tasarısını oy birliğiyle kabul etti.

Êzîdî halkının yaşadığı soykırıma karşı güçlü bir tutum almak gerekiyor. Dolayısıyla Almanya’nın bu adımı önemli olmakla beraber, devamının gelmesi çok daha önemlidir.

Almanya’da insan hakları örgütleri bir başka önemli adım attı.

İnsan hakları örgütleri Avrupa Anayasal ve İnsan Hakları Merkezi ve Hakikat ve Adalet için Suriyeliler, Almanya Federal Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda‚ Efrîn’de Kürtler Türkiye ve ona bağlı çetelerin sistematik işkencesine maruz kaldığı ifade edildi.

Efrîn’de hala bir insanlık dramı yaşanıyor.

20 Ocak 2018’de Almanya’nın Türkiye’ye sattığı silahlarla adına zeytin dalı dediği ve barışın sembolünü ayaklar altına aldığı, Efrîn’i işgal harekatına başladı. Operasyonun ilk günlerinde Türk askerlerinin Alman yapımı Leopard 2 tankları ile görüntüleri bütün dünyaya servis edildi, Almanya buna karşın açıklamalardan kaçındı. Efrîn’in tüm nüfusu yerle bir edildi, Kürtler göçertildi, yerine Araplar yerleştirildi.

 Türkiye ve paramiliter güçlerin kontrolüne geçen Efrîn’de Kürt nüfusunun yüzde 95 olduğu belirtilirken, bu oranın yüzde 25’lere kadar düştüğü ifade ediliyor. Orada neredeyse her gün kaçırma, tecavüz ve katliamlar yaşanıyor. Efrîn İnsan Hakları Örgütü’nün son açıkladığı verilere göre 6 yıldır Efrîn'de 9 bin kişi tutuklandı, 150 kişi işkenceden yaşamını yitirdi, kaçırılan 2 binden fazla kadının akıbeti belirsiz. Fakat dünya bu suçlara karşı sessizliğini koruyor...

İnsan hakları örgütleri olan Avrupa Anayasal ve İnsan Hakları Merkezi ve Hakikat ve Adalet için Suriyeliler, bu suçlardan kurtulan altı kişiyle birlikte Karlsruhe'deki Alman Federal Savcılığı’na suç duyurusunda bulunarak failler hakkında kapsamlı bir soruşturma başlatılmasını talep ediyor. Dolayısıyla uluslararası hukuk kapsamında bu durum Almanya'da da soruşturulabilir. Süreci hep birlikte göreceğiz...

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.