Sayın Hakim, Özdemir ailesi daha ne yaşasın?

Yurt Dışı Haberleri —

Özdemir ailesi

Özdemir ailesi

  • Almanya, HDP çalışmalarında yer alan, 200 kez evleri basılan, tutuklanan, işkence gören Siirt/Eruhlu Özdemir ailesinden 3 kişinin iltica başvurusunu kes-kopyala-yapıştır yöntemi ile reddetti. Hakime göre ‘Türkiye çok güzel!’

 

M. ZAHİT EKİNCİ/HAMBURG

Almanya, hakkında kesinleşmiş 27 yıl hapis cezası olmasına rağmen Kürdistanlı İdris Özdemir’in ve hapis cezası alan abisi Mahmut’un iltica başvurusunu reddetti. İki ay önce iltica eden yeğenleri Şiyar’ın başvurusuna da jet hızıyla aynı karar verildi.

Yaklaşık 1 yıl 3 aydır Almanya’nın Hannover kentinde ilticacı olarak yaşayan İdris Özdemir hakkında Türkiye’de kesinleşmiş 27 yıl hapis cezası var. Türkiye’de 10 yıl cezaevinde kalan İdris’in, KCK davasından yargılanması sürüyor.

Abisi Mahmut Özdemir ise yaklaşık 7 ay önce ailesiyle Almanya’ya iltica etmiş. O da Türkiye’de 5 yıl cezaevinde kalmış.

Babaları da 28 yıldır cezaevinde. Tarsus Cezaevi’nde tutuklu bulunan, ağır hasta tutsaklar listesinde yer alan Abdulaziz Özdemir prostat ve cilt kanseri. "Cezaevinde kalamaz, günlük ihtiyaçlarını tek başına karşılayamaz" raporuna rağmen tahliye edilmiyor.

Evimiz 200 kez basıldı

Özdemir ailesi Kürdistan’da devlet zulmüne maruz kalmış yurtsever ailelerden biri. Koruculuğu reddettikleri için köylerinde kendilerine ait ne varsa hepsinin yakıldığını anlatan İdris Özdemir, taşındıkları Mersin’de de baskıların devam ettiğini belirterek, "Son 20 yıl içinde evimiz 200 kez basıldı" dedi. Aile üyeleri hakkında 100’den fazla soruşturma açılmış durumda.

Baba ve iki kardeş birlikte cezaevinde kaldı

2010’da tutuklandığını, 2019’da yılında tahliye olduğunu aktaran Özdemir, "10 yılının yarısını abim Mahmut Özdemir’le beraber yattık. Babam ile de aynı cezaevi ortamında kaldım. Tahliye olduktan sonrada siyasi çalışmalarıma kaldığım yerden devam ettim. Hakkımda açılan bir dava sonucu 27 sene ceza aldım ve cezam Yargıtay’da onaylandı. Bunun yanı sıra KCK davasındaki davam hala sürüyor. Ondan da ne kadar ceza alacağım belli değil" dedi.

İdris Özdemir

Abimi polis vurdu

Özdemir ailesinden devlet zulmünden nasibini almayan neredeyse kalmadı: "Üç abim zindanda kaldı. Bir abim de polisler tarafından vuruldu. Yedi yıl yatalak kaldı, hala da yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayamaz durumda. Annem de 3 sene 6 ay ceza aldı, 'denetimli serbestlilik' ile bırakıldı. Köyümüzde koruculuğu kabul etmediğimiz için bize ait ne varsa elimizden alındı ve yakıldı. Ailece Mersin’e taşındıktan sonradan devletin baskıları devam etti."

Ret kararı Erdoğan’a övgülerle dolu

Tüm bunları mahkemede beyan etmesine rağmen  iltica başvurusunun "Türkiye’nin batısında özgürce yaşayabilirsiniz" denilerek reddedildiğini belirten İdris Özdemir, Türkiye’ye gönderilirse cezaevine girmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.  Türkiye’de 27 sene kesinleşmiş cezası olduğunu hatırlatan Özdemir, ‘Türkiye’deki cezaevleri Avrupa standartlarındadır' denilerek, sınır dışı edilmek istendiğini belirterek “25 sayfalık kararın ret gerekçesinde Türk hükümeti ve Tayip Erdoğan öve öve bitirilemiyor. Baştan sona övgü ve methiyeler dizilmiş” dedi.

Cezaevinde sorun yokmuş!

"Hakime göre Kürtler, Türkiye’nin batısında rahatça yaşayabilirler" diyen Özdemir, "Türk cezaevlerinin de Avrupa standartında olduğu ileri sürülüyor" diyerek şöyle tepki gösterdi: "Türkiye cezaevlerinin Avrupa standartlarında olduğunu söylüyorlar. İnsan Hakları Derneği 2021 yılının ilk 3 ayında 13 hasta tutsağın yaşamını yitirdiğini açıkladı. Bu bilgi hakim için bir şey ifade etmediği için olsa gerek Türk cezaevlerinde herhangi bir sorun olmadığını ileri sürüyorlar."

'Diktatör Erdoğan' niye rahatsız ediyor?

"Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdogan’a atfen söylediğim diktatör tabiri de kendilerini rahatsız etmiş" diyen Özdemir şöyle devam etti: "Hakime göre Türkiye’de Kürt sorunu yok. Hatta daha ileri giderek 'rahat dursanız ve Erdoğan’ı tahrik etmeseniz bunların hiçbiri yaşanmazdı' diyerek adeta skandal açıklamalar yaptı. Gerekçeli 25 sayfalık kararı dileyen herkesle paylaşabilirim. Türkiye’de Kürt sorunu yok demek bütün Kürtlere karşı yapılmış bir haksızlık ve aşağılamadır. Kürt sorunu yoksa bunca ölümler neden peki?"

Abisi de aynı durumda

İdris Özdemir, 7 ay önce ailesiyle Almanya’ya gelerek iltica eden abisi Mahmut Özdemir’in de ilticasının reddedildiğini belirtti. Abisinin 5 yıl cezaevinde yattığını, aynı zamanda ağır epilepsi hastası olduğunu kaydeden Özdemir, "Kendisi ile ilgili tüm belgeleri mahkemeye sundu. Mahkeme 'Tüm belgelerin gerçek olduğunu ve kendisine inandıklarını belirtiyor. Ama şu anda bir sorun yok, gidip orada rahatça yaşayabilirsiniz' diyor" diye aktardı. Mahmut Özdemir’in ağır işkencelere maruz kaldığını söyleyen İdris, "Yaşadığımız işkenceler, acılar, mahkeme hakimi için bir şey ifade etmiyor" diyerek, tepki gösterdi. 

 

Şiyar'a da jet hızıyla ret

Şiyar Özdemir

Yeğenleri 19 yaşındaki Şiyar Özdemir ise 2 ay önce Almanya’ya iltica etti. Şiyar, 14 yaşında HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş için düzenlenen bir yürüyüşe katıldığı için gözaltında işkence gördü. Daha sonra hakkında örgüt üyeliği, propaganda ve izinsiz yürüşe katılmaktan açılan davada 2 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Şiyar, bu davadan beraat etti ancak savcılık bu kararı bozarak Yargıtay’a taşıdı. Son olarak 2020 yılında HDP’ye üye olduğu için kimliği belirsiz kişiler tarafından kaçırılmak istendi. Kendisinin imdat çağrıları üzerine araçta şiddet gören Şiyar, HDP’ye üyeliğinden çıkması ve HDP’ye uğramaması konusunda tehdit edildi. Şiyar’ın babası HDP’de ilçe eşbaşkanlığı, annesi de yöneticilik yapmış. Şiyar’ın iltica başvurusu jet hızıyla, İdris ve Mahmut kardeşlerle benzer gerekçelerle reddedildi.

 

Avukat Dündar Kelloğlu: Kararlar skandal

Avukat Dündar Kelleoğlu

Özdemir kardeşlerin avukatı Dündar Kelloğlu ret kararlarına ilişkin gazetemize konuştu. Mahmut ve İdris Özdemir hakkında Türkiye’de devam eden yargılamalar olduğuna vurgu yapan Kelloğlu, "Türkiye’de kişilerin siyasi düşüncelerinden, faaliyetlerinden ceza alması normal bir durum haline gelmiş ama bu doğru değil" dedi. Türk devletinin siyasi faaliyetleri PKK ile ilişkilendirerek 'terör' faaliyeti olarak gösterdiğine dikkat çeken Avukat Kelloğlu, Alman devletinin buna istinaden verdiği ret kararının skandal olduğunu söyledi. Avukat Kelloğlu devamla şunları belirtti: "Alman devletinin verdiği kararda asıl skandal şu: Terör örgütü içeriği, yani terörün ne olduğu konusunda Türkiye, Almanya ve uluslararası anlayışlar farklı. Türkiye’de ufak bir düşünce suçundan bile terör örgütü üyesi olabiliyorsunuz. Almanya’da PKK yasağı var ve bu yasak Türkiye ile olan müttefiklik bağına dayalıdır. Yaptıkları çalışmalar burada terör örgütü çalışmaları olarak görülüyor. Alman devleti böyle yaparak Türk müttefikine jest yapıyor.”

Cezaevleri anlaşmalara uygun değil

"Mahkeme 'size yapılan suçlamalar Almanya’da da suçtur. Gidip Türkiye’de yargılanmanız gerekiyor’ derken cezaevi koşullarının da Avrupa standartlarına uygun olduğunu belirtiyor" diyen Avukat Dündar Kelloğlu şöyle devam etti: "Bütün Avrupa mahkemeleri, buradaki idari mahkemeler şu andaki cezaevindeki koşulların kesinlikle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine uygun olmadığını belirtiyor."

Gelenler mağdur ediliyor

Özdemir kardeşlerin bu koşullarda Türkiye’ye gönderilemeyeceğinin altını çizen Avukat Kelloğlu, "Maalesef bu gibi skandal kararlar mülteciler dairesinde son dönemde daha da artmış durumda. Buna karşı idari mahkemelerde açtığımız benzer davaları kazandık. Buna rağmen insanlar burada mağdur ediliyor, mahkeme yoluna sürükleniyor, davaları yıllarca sürüyor" dedi. "Mülteciler Dairesi birçok insana 'terörizm suçlaması var, siyasi içeriği olmayan davanız var, davanız kesinleşmemiş gidip yargılamayı bekleyin' diye gerekçeler göstererek, iltica davalarını kabul etmeme konusunda direniyorlar. Ret alanların çoğunun siyasi faaliyetlerde yer alan kişler olması da dikkat çekici" diye ekledi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.