Senato yasağı savundu

Yurt Dışı Haberleri —

4. Dünyamızı Geri İstiyoruz Konferansı

4. Dünyamızı Geri İstiyoruz Konferansı

  • Hamburg Eyalet Parlamentosu Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir, 4.sü düzenlenen Kapitalist Moderniteye Meydan Okumak Konferansı'nın engellenmesine dair Senato'ya verdiği soru önergesine verilen cevap, düşüncenin yasaklanmasını savunmak oldu.

REWŞAN DENİZ/HAMBURG

Sol Parti, Hamburg Sol Parti Grubu Eşbaşkanı Cansu Özdemir ve iç politika sözcüsü Deniz Çelik, Senato'nun soru önergesine verdiği cevabı, “Bilimin özgürlüğüne ciddi bir saldırı olarak” değerlendirdi. Birçok Kürt ve Alman kuruluşu tarafından oluşturulan Alternatif Arayış Ağı tarafından organize edilen konferans Hamburg Üniversitesi’nin mekanı iptal etmesine rağmen mekan değişikliği ile yapılmıştı. 

Bilim özgürlüğüne saldırı
Sol Parti, Hamburg Üniversite’sinin “Kapitalist Moderniteye meydan okuma” konferansının Anayasayı Koruma Örgütü’nün (BfV) çağrısı üzerine engellenmesinin savunulamaz olduğunu belirterek, “BfV, kendi görüşüne göre ‘yasaklanmış terör örgütü PKK'nin gizli bir reklam etkinliği’ olduğu gerekçesiyle engellemek istedi” dedi. Hamburg Sol Parti Grubu Eşbaşkanı Cansu Özdemir, “BfV tüm Kürt kurumlarını PKK'ye yakın görüyor” derken, İç Politika Sözcüsü Deniz Çelik de  “Demokratik toplumlarda, Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın sabote etmesi olmaksızın kapitalizme alternatifler hakkında bilimsel bir konuşma yapmak mümkün olmalı. BfV’nin tutumu bilim özgürlüğüne yönelik ciddi bir saldırı” dedi.

Kabul edilebilir gerekçe yok
Eyalet Parlamentosu Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir’in soru önergesinde Hamburg Eyalet Anayasayı Koruma Dairesi'nin (LfV)’nin gerekçeleri soruldu. Önergeye cevaben, “Yapılan incelemelere göre, 7-9 Nisan’da Hamburg Üniversitesi'nde "Kapitalist Modernliği Sorgulamak" adlı dizi konferansın dördüncüsü, yasaklanmış ‘terör örgütü’ PKK'nin gizli bir tanıtım etkinliği olduğuna dair kabul edilebilir varsayımlar var” diyerek absürt bir cevap verdi.

Kürt kurumları kriminalize edildi
Varsayımlara dair daha önce yapılan konferanslarda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın mesajlarının okunması, YPG’lilerin yaptıkları konuşmaları örnek olarak verdi. Nisan’da  Hamburg Üniversitesi AStA ve "Alternatif Arayış ağı’nın yaptığı konferansa destek veren, Abdullah Öcalan’a Özgürlük Kürdistan’a Barış İnisiyatifi, Kürt Kadınlar Barış Ofisi (CENİ), Kurdistan Öğrenci Derneği (YXK), Kurdistan Report, Kurdistan Bilgi Merkezi e.V. (ISKU), Kürt Halkla İlişkiler Merkezi (Civaka Azad) gibi Kürt kurumlarının PKK’ye yakın ve destek veren kurumlar olarak değerlendirdi. Kürt Akademisyenler Ağı’nı ise (KURD-AKAD) PKK'ye yakın platformda link olarak geçtiği ve Civaka Azad ve YXK ile işbirliği içinde olduğu söylendi.

Öcalan’ın fikirleri yasak gerekçesi!
Senato, bu yılki konferans için yapılan “Abdullah Öcalan'ın paradigması, Kürt çevrelerin dışında pek tartışılmamıştır. Kürt ve diğer alternatif hareketler ve düşünceler arasında köprüler kurmak için, alternatif arayışlar için bir ağ kurduk ve zamanımızın en önemli ideolojik ve felsefi sorunlarıyla ilgilenen konferanslar düzenlemeye başladık” açıklamasını da yasaklamaya gerekçe olarak sundu.

Rojava Devrimi tehlikeli!
Konferansta “Alttan yukarıya küresel demokratik konfederalizm” başlığı ile düzenlenen son oturumun Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın projesi olduğunu belirten parlemento, “Demokratik Konfederalizm, Abdullah Öcalan tarafından düşünülen, devletsiz bir toplum oluşturma projesidir. Suriye'nin kuzeydoğusundaki (Kürtçe: Rojava) PKK yapıları tarafından uygulanmaktadır. Bu toplum, devlet kurma amacı gütmeyip, devletin ve tüm hiyerarşilerin ortadan kaldırılması ve yerel temel örgütler aracılığıyla öz yönetimin oluşturulması hedeflenmektedir” diyerek bilim çevrelerinin hiyerarşik olmayan ve uygulanabilir toplumsal modeller içinde gördüğü Demokratik Konfedarilizm’in tehlikeli olduğu cevabını verdi.
Parlemento, “Hamburg Üniversitesi (UHH), BfV’nin değerlendirmesini mantıklılık açısından kontrol etmiştir. BfV’nin değerlendirmesi tutarlı ve mantıklı bir şekilde temellendirildiği için, UHH'nin BfV’nin tespitlerinde şüphe duyması için bir sebep yoktur” diyerek çarpı kararı savundu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.