Şengal'e de saldırı

  • Irak ordusu, Geliyê Şîlo ile Sikêniye köyü alanlarında bulunan YBŞ ve YJŞ noktalarına saldırdı.

Rojnews'in haberine göre; Irak ordusu, önceki gün öğle saatlerinde Dugirê’de bulunan Êzîdxan Asayişi’nin noktalarına el koymaya çalışınca çatışma çıktı. Irak ordusu, burada yaşanan çatışmadan sonra Sinune, Şengal ile Xanesor alanlarındaki Asayiş noktalarını hedef aldı. Irak askerleri, saat 02.00’de Tilîzêr’de bulunan Êzîdxan Asayişi’nin Cidalê kontrol noktasına saldırdı. Asayiş güçlerinin saldırıya karşılık vermesi sonucu çatışma yaşandı. Burada yaşanan çatışmadan sonra da Irak askerleri, Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) ve Şengal Kadın Birlikleri'nin (YJŞ) kontrol ettiği Geliyê Şîlo ile Sikêniye alanlarını hedef aldı. Burada da çatışma çıktı. Sikêniyê ile Geliyê Şîlo’daki çatışmalar, dün öğle saatlerinde de devam ediyordu. 

MXDŞ: Direneceğiz

Meclîsa Xweseriya Demokratîk a Şengalê (Şengal Demokratik Özerk Meclisi-MXDŞ), dün konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Êzîdî halkının Çarşema Nîsanê Bayramı'nın karşılandığı günlerde olduğunu, dönemeyenerin de büyük bir umutla bu bayramı kendi toprakları olan Şengal’de kutlamak istediği için hazırlıkların devam ettiği hatırlatılan açıklamada, Rojnews'in paylaştığı bilgiler teyit edildi. Açıklamada, şunlar belirtildi: "Irak Başbakanı Kazimi'ye bağlı bir güç, Êzîdxan Asayişi'ne müdahale etti. Yönetimimizle konuşmadan doğrudan bir saldırı başlattı. Burada siviller ve Asayiş güçleri yaralandı. Saldırıdan sonra Asayiş merkezini kontrol altına almak istediler, ancak Êzîdxan Asayişi güçlerinin sağduyulu davranması nedeniyle savaş olmadı. Bu çatışmaya son vermek için çaba sarf edildi fakat gece saat 02.00’de bir grup Irak askeri, Tilîzêr beldesine bağlı Cidal yolunda Êzîdxan Asayişi güçlerini alıkoydu. Bunun sonucunda yeniden bir çatışma başladı. Saldırı, Asayiş güçleriyle sınırlı kalmayıp, Êzîdîlerin iradesini kırmayı amaçladı; YBŞ ve YJŞ’nin kontrolündeki bölgelere bir grup asker gönderdi. Bunun sonucunda bir çatışma çıktı. Açıklama yaptığımız şu sıralarda Irak ordusunun saldırıları devam ediyor.

Irak ordusu, bu saldırıda Türk ordusu gibi davranıyor. Bu saldırının, KDP ve Türk devleti tarafından koordine edildiği görünüyor. Şengal Demokratik Özerk Meclisi olarak Êzîdî halkının sonuna kadar direneceğini bildiriyoruz. Direnmekten, halkımızı ve kazanımlarımızı korumaktan başka hiçbir yolu seçmeyeceğiz.

Şengal’e yönelik bu saldırı, bundan önceki fermanlardan, planlardan ve 9 Ekim'de duyurulan anlaşmadan bağımsız değil.”

Saldırı merkezi Musul mu?

Rojnews'in çeşitli kaynaklardan edindiği bilgiye dayanarak paylaştığı analizde, Irak'taki hükümetin duruma dikkat çekildi.  Özellikle son zamanlarda merkezi kararlardan çok Musul ve Şengal’deki askeri güçler, Şengal’e saldırılar konusunda plan yaptı ve karar verdi. Özellikle Musul Qayit Ameliyat ve Şengal Qayit Firqa bu saldırılarda aktif rol oynuyor. İşgalci Türk devletinin KDP ile iş birliği yaparak Musul bölgesinde hem askeri hem de istihbarat olarak etkisini güçlendirdiği biliniyor. Bu nedenle Şengal’e yönelik son saldırılar ağırlıklı olarak Musul’un merkezinden yapılıyor. Şengal’e saldıran bu güçler, Türk devleti ve KDP’nin etkisi altındaki güçler. Son saldırılar da bu güçlerin kontrolünde gerçekleşiyor.   ŞENGAL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.