Şengal'e dönüşlerle saldırılar da başladı

  •  Şengal Özerk Meclisi'nden Heso Îbrahim, Türk devletinin Güney Kürdistan’daki işgal saldırılarının, kendilerine yönelik de tehdit olduğunu belirterek, "Geri dönüşler başlayınca saldırılar başladı. İşgale izin vermeyeceğiz" dedi.  

 

Türk ordusunun 23 Nisan’ı 24 Nisan’a bağlayan gece Avaşîn, Zap ve Metîna’ya başlattığı kapsamlı işgal saldırıları devam ederken Êzîdîlerin yaşadığı Şengal ve çevresi de sık sık havadan bombalanıyor. İşgal saldırılarından dolayı boşaltılan bölgelere ise KDP’nin de onayıyla yeni askeri üs bölgeleri kuruluyor. Hava saldırılarının hedefinde olan Şengal Demokratik Özerk Meclisi (MXDŞ) Eşbaşkan Yardımcısı Heso Îbrahim, konuyla ilgili MA’dan Zeynep Durgut’a konuştu.

Türk devletinin saldırılarının amacının, Güney Kürdistan’ı işgal etmek olduğunu kaydeden Îbrahim, 'PKK’yi bitireceğim' bahanesine dikkat çekti. Îbrahim, "Sadece Güney'i değil, Irak’ın tümünü işgal etmek istiyor. Amaçlar arasında Musul, Kerkük, Şengal ve Telafer var. Bu savaş Kürdistan’a karşı başlatılan bir savaştır" dedi. Türk ordusunun işgal saldırılarıyla birlikte kurduğu üslerin kendileri için tehdit olduğunu belirten Îbrahim, "Türkiye, Başika, Zaxo, Amediyê ve Hewlêr'de üs kurdu. Êzîdî toplumu olarak bunu bir tehdit olarak görüyoruz. Çok yakın bir tarihte Laleş’in etrafında bulunan bölgeler bombalandı. Her an Laleş'e bir saldırı olabilir diye tedirginiz. Geçmişte yapılan saldırıları tekrarlamak istiyorlar" diye konuştu.

Nasıl tehdit olarak görmeyelim?

 Îbrahim, Şengal'e yönelik hava saldırılarına işaret ederek, şöyle devam etti: "Êzîdî toplumu olarak hiçbir zaman kendimizi Kürdistan ve Irak coğrafyasından ayrı tutmadık. Güney Kürdistan’a yönelik saldırılar şüphesiz Şengal'e de zarar verecek. Burada Musul’un hedefte olduğu söyleniliyor. Şengal de Musul’a bağlı. Bu saldırıları nasıl tehdit olarak görmeyelim? İnançsal bir tehdit olarak görüyoruz. DAİŞ’i tehlike olarak görüyoruz. Türkiye tarafından eğitilen DAİŞ tehdidi Şengal için de geçerlidir.”

Êzîdî toplumu artık örgütlüdür

 Olası bir saldırı karşısında Êzîdî toplumunun sessiz kalmayacağını ifade eden Îbrahim, şunları söyledi: "Şengal'e huzur geldiği gibi Türkiye ve KDP'in saldırıları başladı. Geri dönüşler başlayınca Şengal'e yönelimler başladı. Serdeşt Kampı'na yapılan saldırıyla geri dönüşleri engellemeye çalıştılar. Şüphesiz bu saldırılar 9 Ekim'de yapılan sözleşmenin sonucudur. Irak hükümeti bize birçok defa 'Eğer bizimle işbirliği yapmazsanız, var olan güçleri çıkartmazsanız ve meclisleri dağıtmazsanız, biz orada egemen güç olmazsak Türkiye size saldırır’ şeklinde tehditlerde bulundu. Şengal halkının iradeli bir halk olduğu bilinmeli. Êzîdî toplumu artık korkmuyor. Halkımız 2014’teki halk değil. Êzîdî toplumu artık örgütlü ve kendini koruyabilecek güçtedir."

Irak’ın bir devlet tutumu yok

 Irak hükümetinin Türk saldırıları karşısındaki tutumunu da eleştiren Îbrahim, "Irak hükümetinin tutumu bir devletin sergileyebileceği bir tutum değildir. Irak hükümeti sadece bir kalıptır. Bu kalıpta ne akıl ne fikir ne de ruh var. Irak devletinde sadece hırsızlık ve yolsuzluk var. 10 parçaya bölünmüş. Eğer Irak devleti bir tutum sahibi olsaydı Türkiye bugün Güney Kürdistan’a osaldırımazdı. Irak devletinin gücü sadece fakirlere yetiyor. Ne kanun ne parlamento ne de hukuk var” diye konuştu.  

Halkın ittifakını kurmaya, örgütlülüğünü tamamlamaya çalıştıklarını kaydeden Şengal Demokratik Özerk Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Heso Îbrahim, bununla birlikte Şengal’e geri dönüşleri sağlamayı sürdeceklerini vurgulayarak, şunları ekledi: "Bu saldırılara karşı örgütlü bir şekilde hareket edeceğiz ve inandığımız değerlerle cevap vereceğiz. Topraklarımızın işgal edilmesine müsaade etmeyeceğiz.”   ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.