Sessizleştirilen düşünceler yaşam buluyor
Kadın Haberleri —

“Önderlikle Özgür Yaşam Diyalogları” kampanyası
- TJA aktivisti Hatice Oktay, “Öcalan’ın devlet ve iktidar üzerine analizleri, mevcut sisteme alternatif bir bakış sunuyor. Bu kitaplar, yeni bir düşünme biçimi kazandırıyor.”
Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) tarafından başlatılan “Önderlikle Özgür Yaşam Diyalogları” kampanyası, kadınların öncülüğünde Kürdistan’dan Avrupa’ya uzanan bir hareketle büyüyor. “Önder Apo’ya Özgürlük, Kürt Sorununa Demokratik Çözüm” kampanyası kapsamında düzenlenen etkinlikler, dengbêj buluşmalarından film gösterimlerine kadar zengin içeriklerle kadınların yoğun ilgisini çekiyor. Jinnews’e konuşan TJA aktivisti Hatice Oktay, kampanyanın kolektif okuma ve tartışma yoluyla toplumsal meselelere yeni bir bakış açısı sunduğunu ifade etti.
Alternatif bir bakış
Hatice Oktay, kampanyanın amacının, Kürt Halk Önderi Öcalan’ın demokrasi, özgürlük ve toplum analizlerini kolektif bir okuma deneyimiyle tartışmak olduğunu belirtti. “Öcalan’ın devlet ve iktidar üzerine analizleri, mevcut sisteme alternatif bir bakış sunuyor. Yeni bir düşünme biçimi kazandırıyor” dedi. Oktay, özgür diyaloğun, insanların önyargısızca fikirlerini ifade edebildiği bir alan yarattığını vurgulayarak, “Farklılıkların zenginlik olarak görüldüğü, eleştirinin gelişim için kullanıldığı bir ortamı hayal ediyorum. Sessizleştirilen düşünceler bu etkinliklerde hayat buluyor” diye ekledi.
Dönüştürücü deneyim
Okunan kitapların kendisini yeniden düşünmeye sevk ettiğini söyleyen Oktay, “Ezber bozan fikirlerle karşılaştıkça kendimi ve toplumla ilişkimizi sorguluyorum. Bu çatışmalar dönüştürücü bir güce sahip. İçinde yaşadığım toplumla ilişkimi de yeniden kurmama yardımcı oluyor” dedi.
Kadınlar bu metinlerle tanışmalı
Oktay, daha önce okuduğu kitapların toplu tartışmalarla farklı bir anlam kazandığını ifade ederek, “Bu kitaplar sadece bilgi vermiyor, bir düşünce biçimi sunuyor. Egemen anlatıların dışında gerçeklikleri anlamak isteyen herkesin bu metinlerle tanışması geriyor” dedi. Hatice Oktay, son olarak tüm kadınları okuma etkinliklerine davet ederek şunları söyledi:“Kadınların fikir ve anlayış noktasında bu tarz etkinliklere katıldıkları zaman başka bir bakış açısıyla karşılaştıklarını kendileri de zaten görecekler. Bu sebepten kadınları, okuma etkinliklerimize de davet etmek istiyoruz”
* * *
“Diyaloglar - Özgür Yaşamı İnşa”
Aram Yayınları tarafından yayımlanan “Diyaloglar - Özgür Yaşamı İnşa”, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın demokrasi, özgürlük ve toplumsal dönüşüm üzerine düşüncelerini temel alan bir derleme olarak Nisan 2019’da okurlarla buluşan bir eser. Kitap Norman Paech, Barry K. Gills, Patrick Huff, Immanuel Wallerstein, David Graeber, Antonio Negri gibi farklı alanlardan 17 yazarın katkılarıyla, özgür bir yaşamın nasıl inşa edilebileceği üzerine derinlemesine bir tartışma sunuyor. Kürt Halk Önderi Öcalan’ın fikirlerini küresel ve yerel perspektiflerle harmanlayan bu eser, diyalog kültürüne yeni bir soluk getirmeyi hedefliyor.
Kitap, demokratik konfederalizm, kadın özgürlüğü ve toplumsal ekolojiyi merkeze alıyor. Ulus-devlet modeline alternatif olarak önerilen demokratik konfederalizm, farklı halkların eşitlik ve özgürlük temelinde bir arada yaşamasını savunuyor. Kadınların toplumsal dönüşümdeki öncü rolüne vurgu yapan kitap, jineoloji (kadın bilimi) kavramını da tartışmaya açıyor. Ayrıca, doğayla uyumlu bir yaşamı merkeze alan toplumsal ekoloji yaklaşımı, kapitalist moderniteye eleştirel bir bakış sunuyor. Kitap, yalnızca bilgi aktarmayı değil, aynı zamanda okuyucuları bu fikirleri tartışmaya ve üzerine düşünmeye teşvik etmeyi amaçlıyor.