Şifalı bitkilerin izinde

Toplum/Yaşam Haberleri —

BITKILER DERSIM GULIZAR

BITKILER DERSIM GULIZAR

GÜLİSTAN AZAK
JİNNEWS/DERSİM

Dersim’de özel savaş politikaları nedeniyle devlet tarafından yakılan, boşaltılan köylerine geri dönen yurttaşlar yaşam yerlerini yeniden inşa ediyor, doğasına, kültürüne sahip çıkıyor. Bu köylerden biri de 1993 yılında boşaltılan Nazimiye ilçesine bağlı Büyükyurt (Hakis) köyünün Han mezrası.

Gülerse, çiriş, helik...

Köyüne dönenlerden Gülizar Taş (59) annesinden öğrenip kuşak boyu sürdürdüğü bitki bilimini yaşamsallaştırıyor. Gülizar, “Dağlarda annemin öğrettiği bitkilerin izini sürüyorum. Gülerse, çiriş, helik, sarımsak, ceviz ekiyor, topluyorum. Topladığım bitkilerle hem besin ihtiyacımızı karşılıyorum, hem satışını yaparak köyümün inşasına katkı sağlamaya çalışıyorum, hem de tedavi amaçlı kullanıyorum” diyor. 

Köyümüzü yeniden inşa ettik

Ailesiyle birlikte göç etmeye zorlandığı dönemde 14 yaşında olduğunu hatırlatan Gülizar, “Geldiğimizde köyümüzü tanıyamadık. Ağaçlar, bitkiler; taş, toprak yanmıştı. Ne yolumuz, ne evimiz var. Ben çadırda yaşıyorum şu an.”

Ölsek de vazgeçmeyeceğiz

“Toprağımdan ölsem de gitmem” diyen Gülizar, “Köylerimiz talan edildi, yakıldı, yıkıldı ama biz yılmadık. Annelerimiz topraklarımızın hasretiyle yaşamını yitirdi. Onların anılarını yaşatmak için yeniden köylerimize döndük. Onların öğretilerini sürdürüyoruz. Burası bizlerin toprağımız. Ölsek de vazgeçmeyeceğiz” diye belirtiyor.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.