Şikayetçiydi sanık yapıldı

Murat Çelik (sağdaki)
- Metris Cezaevi'nde gardiyan saldırısına uğrayan Murat Çelik, gardiyanlardan şikâyetçi olunca hakkında dava açıldı.
Cezaevinde işkence edilen Murat Çelik'in bahçeden koğuşunun bulunduğu koridora getirilmesi ve süngerli odaya konulmasına dair görüntüler kesildi, henüz mahkeme dosyasına ulaşmadı.
DEM Parti çalışmalarından dolayı hakkında "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla soruşturma açılan Murat Çelik, 25 Mart 2024'te tutuklandı. Geçici olarak Metris Cezaevi'ne götürülen ve 9 gün burada tutulan Çelik, 31 Mart 2024'te gardiyanların saldırısına maruz kaldı. Saldırının ardından Çelik, Marmara Kapalı Cezaevi'ne sevk edildi. Burada dört ay tutulan Çelik, 2024'te beraat etti. Tahliye edilen Çelik, kendisine yönelik saldırıda bulunan gardiyanlardan şikâyetçi oldu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yürüttüğü soruşturmada gardiyanların ifadesine başvurarak, "kovuşturmaya yer yok" kararı verdi. Gardiyanlar, ifadeleri sırasında Çelik'ten şikâyetçi oldu.
Gardiyanların ifadesi üzerine Çelik hakkında "Görevli memura mukavemetten" iddianame hazırlandı. İddianame, Çelik hakkındaki iddianameyi kabul eden Bakırköy 32. Asliye Ceza Mahkemesi, Çelik'in yargılamasında iki duruşmayı geride bıraktı. Çelik'in avukatı, dosyadaki görüntülerin eksik olduğunu ve bu görüntülerin dosyaya eklenmesi talebini kabul eden mahkeme, sonraki duruşmayı 16 Ekim'e erteledi.
Kameraların olmadığı alan
Mahkeme, cezaevi idaresine görüntülerin tamamının istenmesine ilişkin müzekkere yazılmasına karar verdi. Talep edilen eksik görüntüler, henüz mahkemeye dosyasına girmezken, Mezopotamya Ajansı(MA) dosyaya giren diğer görüntülere ulaştı. Görüntülerde, 31 Mart'ta Çelik'in avukatıyla görüşmeye gittiği görülüyor. Çelik'in görüşme sonrası kaldığı koğuşa dönerken kullandığı koridorda bir masa olduğu ve masa etrafında 4 gardiyanın olduğu fark ediliyor. Gardiyanlardan birinin ayağı kalkarak, Çelik'in önünü kesip kolundan tutması görüntülere yansıyor. Kolunu çekmeye çalışmasıyla diğer 3 gardiyan da ayağı kalkıp onun etrafını sardığı görülüyor. Görüntülerde, en az 10 gardiyanın Çelik'i darp edip, kameranın görme açısının dışında kalan bahçeye götürdüğü anlaşılıyor. Görüntüler bundan sonra kesiliyor. Çelik'in bahçeden koğuşunun bulunduğu koridora getirilmesi ve süngerli odaya konulmasına dair kesilen görüntüler ise henüz mahkeme dosyasına ulaşmadı.
Yaralarını beklediler
Garidyanların keyfi dayatmalarını kabul etmediği için saldırıya maruz kaldığını söyleyen Çelik, "Metris Cezaevi geçici bir yer. Orada biri iki gün kalınırken ben yaklaşık 9 gün kaldım. Çünkü yaralarımın iyileşmesini beklediler. Burada görüntülerin olmasına rağmen hakimin karşısına sanık olarak çıktım. Bunun için adalet arayışındayım. Daha çok şiddet içerikli olan görüntüleri getirmediler. Beni kameranın olmadığı o kapıdan içeri alıyorlar. Orada şiddet uyguladılar. Daha sonra yumuşak (süngerli) odaya götürdüler. Bu görüntülerin dosyaya konulması için de uğraşıyoruz. Tüm görüntülerin getirilmesini istiyoruz. Hatta gözaltına alındığım ve yaklaşık 4 ay yattığım o davadan da beraat aldım. Hem haksız yere cezaevinde kaldım hem de gardiyanlar tarafından işkenceye uğradım. Bunun mücadelesini verirken de tekrar ceza alma ihtimaliyle karşı karşıyayım. Sanık olarak hakim karşısındayım. Bunu kamuoyunun vicdanına bırakıyorum" şeklinde konuştu. İSTANBUL