Sınır dışı ile ölüm arasında

Toplum/Yaşam Haberleri —

  • Türkiye'de Genel Göç İdaresi Müdürlüğü’nün 2021 bütçe teklifinde 75 bin mültecinin sınır dışı edilmesi hedefleniyor. Binlerce mültecinin göç yollarında yaşamını yitirdiği Türkiye’de mülteci politikasının “enstrüman” olarak kullanıldığını belirten Gülsüm Ağaoğlu, bütçe teklifine tepki gösterdi.

Ülkelerinde yaşadıkları iç karışıklık, savaş, ekonomik nedenlerden dolayı son yıllarda Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine geçmek isteyen göçmen sayısında artış yaşanıyor. Avrupa'ya geçmek isterken gözaltına alınan göçmen sayısı 2019 yılının ilk 8 ayında 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 42 artarak 158 binden 235 bin oldu. 2019 yılında Türkiye’den Avrupa’ya hem denizden hem de karadan toplamda 74 bin 482 mülteci geçiş yaptı.
Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü (UNHCR) raporuna göre 2018 yılında her gün ortalama altı kişi Akdeniz’i geçmeye çalışırken hayatını kaybetti.
 
Türkiye mülteci mezarlığı
UNCHR’nin 2020 verilerine göre 1 Ocak- 22 Nisan tarihleri arasında Türkiye üzerinden İtalya’ya 3 bin 310 kişi, Malta’ya bin 201 kişi giderken Orta Akdeniz’de yaşamını yitiren mülteci sayısı 146. 1 Ocak-22 Nisan 2020 arasında Yunanistan’a giden mülteci sayısı 7 bin 357 yaşamını yitiren mülteci sayısı Doğu Akdeniz rotasında 67. Aynı rotada Yunanistan’a giden mülteci sayısı 7 bin Kıbrıs’a giden 177 bu rotada ise 19 mülteci yaşamını yitirdi.
Türkiye’den Akdeniz yoluyla Avrupa’ya geçiş yapan kişi sayısı 16 bin 724 yaşamını yitiren sayısı ise 256.

 
Çözüm: Sınırdışı
Mülteciler her gün göç yollarında yaşamını yitirirken hükümet buna karşın önlem almak yerine her geçen gün mültecilerin yaşamını zorlaştıracak politikaları hayata geçiriyor. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün bütçesinde mültecilerin yaşam standartlarını yükseltmek yerine daha fazla mülteciyi sınır dışı etmek hedefleniyor.
2021 bütçesinin alt program performans göstergelerinde gerçekleştirilen muhtemel insan ticareti mağduru mülakat sayısı 2020’de 5 bin gerçekleşirken, 2021’de 6 bin olması öngörülüyor. Gönüllü ve güvenli geri dönüşlerdeki artış geçen yıl 0 olarak gerçekleşirken 2021’de bu sayının 10 olması hedefleniyor. Sınır dışı edilen yabancı sayısı 2020’de 30 bin gerçekleşirken, 2021’de ise bu sayının iki katı artarak 75 bin olması hedefleniyor.
 
Mağdur sayısı artacak 
Bakanlığın dikkat çeken hedeflerinden biri de insan ticareti mağdur sayısında beklenen artış.  Göstergelerde tanımlanan insan ticareti mağdur sayısı 2020’de 150 olarak yer alırken bu sayının 2021’de 270 olması hedefleniyor. Hedeflenen rakamın artması ile göçmenlerin insan kaçakçılarına başvurmak zorunda kalması  ve zorlu göç yollarında yeni mülteci ölümlerin yaşanacağına da işaret ediyor.

Ölen mültecilerin naaşlarına ulaşılamıyor
Jinnews'ten Habibe Eren'e konuşan HDP Göçmen ve Mülteci Komisyonu Sözcüsü Gülsüm Ağaoğlu, Türkiye'deki mültecilerin zorlu yaşamına dikkat çekti. Geçen aylarda Van Gölü’nde 60’dan fazla mültecinin yaşamını yitirdiğini anımsatan Ağaoğlu, ölen mültecilerin naaşlarına dahi ulaşılamadığını vurguladı.
Ağaoğlu, mültecilerin, kapıların kilitlenmesi nedeniyle kurtulamadıklarını belirtti ve ekledi: “Bu durum insan tacirlerinin  mülteciler üzerinden kazandığı ticari faaliyete işaret eden bir şey. Yalnızca insan tacirleri değil o kalekollarda görev yapan güvenlik görevlilerin ortaklaşa oluşturduğu bir zincir bu. Bir arz talep meselesi var. İnsan tacirleri, bu geçişlerin oluşturulmasına aracı oluyor, ticari faaliyet olarak insanların bedenleri ve imkansızlıkları üzerinden yürüyen bir sistem var karşımızda.”
 
Mülteciler enstrüman olarak kullanıyor
Bütçe teklifinde devletin mültecilerin “güvenli bir yolla” geçişlerini sağlamaya dair bir politikanın yer almadığına dikkati çeken Ağaoğlu, “Devletin mültecilere yönelik yaklaşımı başından beri pazarlık konusu olarak değerlendiriyor. Sıkıştığı her dönem mültecileri bir enstrüman olarak kullanıyor” dedi.
İnsan tacirlerinin İdlib sürecinde “reis bize imkan verdi biz buradan kazanıyoruz” söylemlerini hatırlatan Ağaoğlu, bu fütursuzluğun geçiş yollarında yüzlerce mültecinin yaşamına mal olduğunu kaydetti. Ağaoğlu, “Bütçe teklifinde, güvenli geri dönüş diyerek sınır dışı edilme uygulamasından bahsediliyor. Geri gönderme merkezlerinde yaşanan hak ihlalleri ile karşılaştırdığımızda bu tutumu doğru bulmuyoruz” diye konuştu. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.