Sınır mültecilere değil Kürtlere kapatılıyor

  • Türkiye’nin İran sınırına ördüğü duvar ve kazdığı hendeklerin, mültecileri engellemeye dönük olmadığını belirten Van Milletvekili Murat Sarısaç, “Dört parçaya bölünmüş Kürtleri daha çok parçalayıp  tamamen uzaklaştırmak istiyorlar” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Türk Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, ”İran sınırımızda 4 ilimiz var, Ağrı, Hakkari, Iğdır, Van. Bu sınırımızın tamamı duvarla örülecek. Ağrı ve Iğdır sınırı duvar çalışması tamamlandı” dedi. Van’ın Çaldıran ilçesinin İran sınırında başlatılan ve Ağrı’nın Bazîd ile Hakkari’nin Gever hattına kadar uzanan modüler duvarın yapımı devam ederken, yine sınıra 110 kilometre de hendek kazıldı. Sınırda örülen duvarın yıl sonu itibarıyla 64 kilometreye ulaşacağı belirtiliyor. Yine 63 kilometrelik ek bir duvar için de ihale yapılıyor. Bu ihalelerin tamamlanmasıyla birlikte 295 kilometrelik sınırın tamamı duvarla kapatılmış olacak. Bu yıl içerisinde sınır hattında 76 kule ile 44 karakol yapıldı. Sınırda bulunan yerleşim yerlerinin büyük bir bölümü adeta abluka altına alınırken, yurttaşlar sınıra duvar örülmesinin mültecilerle ilgilisinin olmadığını amacın çok daha farklı olduğunu düşünüyor. 

Konuyu değerlendiren HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, temel amacın Kürtleri daha fazla birbirinden uzaklaştırmak olduğunu söyledi. Dünyada sınırların kaldırıldığını, ancak Kürt coğrafyasında sınır duvarlarının örüldüğünü belirten Sarısaç, İran ve Suriye sınırında duvarların yükselmesindeki temel amacın Kürtlerin bir araya gelmesine engel olmak ve bölgedeki halkı çabuk asimile etmek olduğunu ifade etti. Meselenin mülteciler olmadığına dikkat çeken Sarısaç, “Sınırdaki duvar ve hendeklerin temel amacı Kürtlerin bir araya gelmemesi ve iletişimlerinin kopmasına dönüktür. Mülteci geçişlerinin engellenmesi için yapıldığı söyleniyor ama mülteciler çok rahat kitleler halinde sınırlardan geçiyor. Askerlerin gözü önünde bu geçişler yapılıyor. Sınırlara baktığımız zaman hem İran askerleri hem de Türk askerleri tarafından birçok Kürt öldürüldü. Birçok Kürt, köylerinin içinde katledildi. Duvar, yurttaşların tapulu arsaları içerisinde yapıldı. Temel amaç Kürtleri birbirinden koparmaktır. Kültürel anlamda oluşan alışverişi ve iletişimi koparmaya çalışmaktır. Böylelikle dört parçaya bölünmüş Kürtleri daha çok parçalayıp birbirinden tamamen uzaklaştırmak istiyorlar” dedi.

Kürtsüzleştirme siyasetinin gereği

 Kürtlerin kazanımlarını ellerinden almak isteyen bir anlayışın hakim olduğunu dile getiren Sarısaç, bunun yansımasının en çok sınırlarda hissedildiğini kaydetti. Sınırların askeri bölgelere çevrildiğini aktaran Sarısaç, şöyle devam etti: “Amaç; Kürtleri topraklarından etmek ve gerekirse gelecek dönemlerde buraya farklı kesimleri yerleştirmektir. İskan politikasıyla daha önceki dönemlerde bu yapıldı. AKP-MHP hükümeti bunu daha şiddet içeren bir yöntemle yapmaya çalışıyor. Sınırlarda Kürtlerin öldürülmesi tesadüf olmadığı gibi şimdi sınırların örülmesi de tesadüf değildir. ‘Siz Kürtleri coğrafyasından etmeye çalışırsanız asimile etmeniz daha kolaylaşacak’ anlayışı hakim. Bunu kimi yerde HES’lerle, kimi yerde ise askerleri yerleştirerek yapıyor. Halkın göçertilmesi hedefleniyor.”

Sınırlar Kürtlere kapatılıyor

 HDP Van İl Eşbaşkanı Fikret Doğan da sınırda Çin Seddi gibi duvar ve hendeklerin yapılmasının temel amacının, Kürtleri birbirinden uzaklaştırmak olduğunu söyledi. Duvar ve hendeklerin insanların bireysel arazileri üzerine çekildiğine dikkat çeken Doğan, “Bu duvar; Kürt halkı için belirlenen sınırların artık geçilemez duruma getirilmesi üzerine kurulan tehlikeli bir gidişattır. Dünyanın bu kadar globalleştiği, sınırların bu kadar ortadan kaldırıldığı bir dönmede Kürt halkının yaşadığı coğrafyada bu tür sınırların sil baştan oluşturulması doğru değil. Bölgede hayvancılığı ve ticareti bitirmeye çalışıyorlar. Bir devlet insanlarının huzuru, refahı ve zenginliği için varken, bunlar tam tersini yapmaya çalışıyor. Bu çağda tutmayacak bir projedir” şeklinde konuştu. 

Köyler karakola çevrildi

 Köylerin artık birer karakola çevrildiğini belirten Doğan, şunları ekledi: ”Bölgeye baktığımız zaman her 5 kilometre aralıklarla yapılmış kalekollar var. Yine köylerin üzerinde 24 saat İHA’lar dolaşıyor. Bir tek insanın o sınırdan bir kilo çay getirmesi tespit edilirken, o sınırlarda her gün kafilelerce mültecinin geçmesi bu duvar gerçeğini de gösteriyor. Amaç mülteci geçişini engellemek değil, Kürtler için sınırı kalıcılaştırmaktır.”  VAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.