Şükrü yoldaş ne kadar anlatılsa azdır

Forum Haberleri —

Yasin Bulut

Yasin Bulut

  • Şüphesiz, Şükrü yoldaşı anlatmak zordur, mutlaka bir yan eksik kalacaktır. Fakat anlatmamak, yeni kuşaklara bu yiğit, insan aşığı devrimciyi tanıtmamak da en fazla Şükrü yoldaşa haksızlık olur. O nedenle yetersiz de olsa anlatmak, anısına bağlığın gereğidir.

Kawa ZERDEŞT

43 yıllık dolu dolu geçen mücadele sonrası, düşmanın kalleş dört kurşunuyla Süleymaniye’de katledilmesi, Şehit Şükrü yoldaşı tanıyan her yoldaşı derin bir üzüntüye boğdu. Şükrü yoldaş, hangi yoldaşı tanımışsa, bir kaç saat bile yanında kalmışsa, mutlaka devrimci bir iz bırakmıştır. Bu nedenle Şükrü yoldaşla yaşayan her arkadaşın Şükrü arkadaşa ait anıları vardır.

Şüphesiz, Şükrü yoldaşı anlatmak zordur, mutlaka bir yan eksik kalacaktır. Fakat anlatmamak, yeni kuşaklara bu yiğit, insan aşığı devrimciyi tanıtmamak da en fazla Şükrü yoldaşa haksızlık olur. O nedenle yetersiz de olsa anlatmak, anısına bağlığın gereğidir.

Şükrü yoldaş, coşkusu, cesareti, bağlılığı, dürüstlüğü, fedakarlığı, espirili yönleriyle yoldaşına moral veren, değerlere bağlılığı, mütevaziliği, bunların tümünü söz kabilinde değil yaşamındaki onlarca örnekle ifadeye kavuşturan, devrimci özelikleri önde olan bir yoldaştı. 

Denilebilir ki, çabası Önderliğin yoldaşı olmaktı. 43 Yıllık devrimci yaşamında bunun savaşını verdi. Yoldaşlarını ve toplumu da bu yaşama çekmeye çalıştı. Şehit düşmesi ardından hem yoldaşlarının hem de halkın sahiplenişi verdiği mücadelenin sonuç aldığının göstergesiydi. 

Şükrü yoldaş ilerleyen yaşına rağmen her eylem ve etkinliğe mutlaka katılır ve öncülük görevini yerine getirirdi. Hiç bir kaygı taşımazdı. Bir seferinde Rojava’da Şehit düşen 15 Şehit cenazesi Habur sınır kapısında günlerce bekletiliyordu. faşist TC rejimi cenazelerin Bakurê Kurdistan’a geçişine izin vermiyordu.

Hewlêr’den 20 araçlık konvoy cenazeleri sahiplenmek ve Bakurê Kürdistan’a geçirilmesini sağlamak için alana gidiyordu. Her kontrol noktasında saatlerce kimlik kontrollerine maruz kalındı.

Uzun, zorlu bir yolculuktan sonra Zaxo girişine varıldı. Buradan ısrarla geçilemeyeceği söylendi. Mevcut 20 araç yol kapama eylemi yaptı. Trafik kilitlenmesi oldu. Zaxo Kaymakamı o esnada ordan geçiyordu. Asayişin talebi oldu. Bari kaymakam geçsin denildi. Şükrü arkadaş bunu duyunca arabaya yöneldi, arabanın altına geçerek uzandı. ‘Bu kaymakam, ya bu konvoya izin verir yada beni ezsin’ dedi.

Şükrü arkadaşın bu tavrı etkili oldu. Diğer eylemciler de, aracın etrafını sararak Şükrü arkadaşa destek verdiler. Kaymakam bu kararlılığı görünce yolu açmak zorunda kaldı. Şükrü arkadaş yarım saat kadar araç altında betonda sırt üstü uzanarak eylemin gidişatını değiştirdi ve  sonuç almasını sağladı. Elbette bu bir duruştu. Şükrü arkadaşta sonuç almak, belirlenen hedefe varmak olmazsa olmazdı.  

Şükrü yoldaş sıcak-soğuk demeden, Başur’da çalıştığı dönemler saatlerce yürürdü. Arabaya binelim denildiğinde ‘bu halkın değerleridir, çarçur etmeyelim, zamanımız var yürüyelim’ derdi. Çoğu zaman ‘benim aracım ayaklarımdır’ derdi.

Bir seferinde, biri kadın arkadaş  üç kişi bir yere gideceğiz. Yola koyulduk. Şükrü arkadaş ‘10 dakikalık bir yolumuz var’ dedi. Fakat tam bir buçuk saat yol yürümemize rağmen bir türlü gideceğimiz yere ulaşmış değildik. Her sorduğumuzda ‘10 dakika kaldı’ diyordu. Vardığımızda ‘eğer bir buçuk saat yolumuz var deseydim, yürümezdiniz’ dedi. Tabi ki, yolda yaptığı şakalarla yorgunluğumuzu telafi ediyordu ama bu tutumuyla, halkın değerlerine nasıl yaklaşmamız gerektiğini bize göstermek istiyordu. 

Şehit Şükrü yoldaş devrimimizin bir çınarıydı. Devrimi dolu dolu yaşadı. Ama doyamadan, Kürdistan özgürlüğünü göremeden yüce şehadet mertebesine ulaştı. Bize düşen yaşadığımız sürece Şükrü yoldaşın ideallerini gerçekleştirmektir.

Ş.Şükrü yoldaş devrimimizin bir komutanı, biz de savaşçısı olarak son nefesimize kadar onun izinde yürüyeceğiz.


 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.