Tajdîn’in hayati tehlikesi sürüyor

Zırhlı araç

Zırhlı araç

  • Şirnex merkezde 30 Ağustos’ta zırhlı polis aracının çarpması sonucu ağır yaralanan 11 yaşındaki Tajdîn Adal’ının hayati tehlikesi devam ediyor.

Zırhlı aracın çarpması sonucu ağır yaralanan 11 yaşındaki Tajdîn Adal’ıyı ziyaret eden Yeşil Sol Parti Milletvekilli Ömer Faruk Gergerlioğlu, çocuğun beyin kanamasında artış olduğunu belirterek, “Niye başka illerde değil, Kürt kentlerinde bu olaylar oluyor?” diye sordu. 

Şirnex merkezde 30 Ağustos’ta zırhlı polis aracının çarpması sonucu ağır yaralanan Tajdîn Adal, Şirnex’te yapılan ilk müdahalenin ardından Êlih’teki özel bir hastaneye sevk edildi. Adal’ın beyin kanaması geçirdiği tespit edildi. Tedavinin sürdüğü hastanedeki raporlara “adli vaka” olarak geçirildi. Êlih’e gelerek Adalı ve ailesini ziyaret eden Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Kocaeli Milletvekilli Ömer Faruk Gergerlioğlu, çocuğun durumuna dair MA’dan Zeynep Durgut’a  konuştu. 

Bilinci bulanık

Adal’ının hayati riskinin sürdüğünü vurgulayan Gergerlioğlu, bilincinin bulanık olduğunu söyledi. Gergerlioğlu, çocuğun son durumuna ilişkin şunları aktardı: “Tajdin Adal’ıyı hastanede ziyaret ettik. Yoğun bakımda gördüm. 11 yaşında 6’ncı sınıfa giden bir çocuk. Şuuru hafif bulanık. Kendisiyle konuşmaya çalıştım. Kaça gidiyorsun, yaşın kaç gibi sorular sordum ancak cevap veremedi. Beyin kanaması geçirmiş. Şu anda ameliyatsız takip ediliyor. Fakat tomografi sonuçlarında beyin kanamasında biraz artış var. Onu da durdurabileceklerini düşünüyorlar. Çocuk gözetim altında. Durumu iyiye de kötüye de gidebilir. Annesi de oradaydı. ‘Çocuğumun canı önemli ondan başka bir şey istemiyoruz’ dedi. Annesi kazanın nasıl olduğunu bilmiyor. Polisler kendisini arayıp aracın çarptığını söylemiş. Beyin kanamalarında pek net bir şey söylemek mümkün değil. Ameliyat ettirmeden takip edilmesi yönünden ilaçlar veriliyor. Çocuk ağır ilaçlar alıyor ve travmanın geçmesi bekleniyor. Şu anda beslenme noktasında sorunları var. Kendine geldiği anlarda yemek yediriliyor.”

Niye sadece Kürt kentleri?

Zırhlı araçlar çocukların oyun alanlarından çekilmediği sürece bu tarz olayların süreceğine dikkat çeken Gergerlioğlu, şöyle konuştu: “Zırhlı araçlar çocukların bisiklet sürdüğü, top koşturduğu, oyun oynadığı alanlarda olmamalı. Barışçıl bir çözüm düşünülmediği müddetçe zırhlı araçlar Kürt kentlerinde çocukların dolaştığı sokaklarda dolaşıp, birçok kaza olacaktır. Şimdiye kadar onlarca kaza yaşandı ve birçoğunu takip ettim. Zırhlı araçların görüş açısının, bisiklet sürmekte olan bir çocuğu fark etme noktasında son derece kısıtlı olduğunu gördüm. Dolayısıyla çocukların oyun oynadığı yerde zırhlı araçların dolaşmasının bir kazaya davetiye çıkarttığı apaçık ortada. Şu ana kadar pek çok böyle vakaya rastladık. Kimisinde çocuklar yaralandı, kimisinde öldü ve hepsinde biliyoruz ki bu olayların üstü örtüldü. Ciddi cezalar verilmedi. Çoğunlukla ‘takipsizlikle’ veya ‘çocuğun kusurlu olduğu’ yönünde kararlar verildi. Bunun politik boyutunun olduğunu düşünüyoruz. Niye başka illerde değil Kürt kentlerinde bu olaylar oluyor? Barış tesis edilseydi, sorunlar anayasal çerçevede çözülseydi zırhlı araçlar çocukların oyun oynadığı yerlerde olmazdı ve bu kazalar da olmazdı. Şimdiye kadar olanlar apaçık ortada. Bundan sonra çocukların zırhlı araçlar tarafından hayattan koparılmaması için bir an evvel Kürt sorununda çatışmasız, barışçıl bir çözümün gerçekleşmesi gerekiyor.” BATMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.