Takımdan çok daha fazlası

Toplum/Yaşam Haberleri —

Amedspor karşılama / Foto: Metin YOKSU

Amedspor karşılama / Foto: Metin YOKSU

  • Irkçı saldırıların hedefindeki Amedspor, “Bize göre Amed diye bir yer yoktur, Amedspor diye bir kulüpten de bahsedilemeyecektir” diyen MHP Genel Başkanı Bahçeli’ye “Amedspor hep vardı ve hep var olacak. Bunu iyi bilin” yanıtı verdi.
  • Amedspor taraftarları ve yöneticileri ise Amedspor’un bir kulüpten çok daha fazlası olduğunu belirtti. İktidar eliyle gerçekleşen organize kötülük ve faşizme diz çökmeyeceklerini belirterek ekledi: “Amedspor halkın takımıdır.”

MUSTAFA DOĞAN / AMED

Bursa’da ırkçı saldırılara uğrayan Amedspor, bu ismi aldığı 2015 yılından bu yana deplasmanda sürekli baskı ve saldırılara uğruyor. Sur’un devlet eliyle yıkılmasına tepkisini 9 Şubat 2016’da Ziraat Türkiye Kupası elemelerinde "Çocuklar Ölmesin Maça Gelsin” pankartıyla gösterdiği günden bu yana ise deplasman maçlarına seyirci yasağı getirildi. Gelenek haline getirilen bu yasak 7 yıldır sürüyor.

Faşizme diz çökmeyiz

Amedspor, yine seyircisinin alınmadığı, deplasmanda oynadığı Bursaspor maçında ırkçıların hedefi oldu. JİTEM tetikçilerinin posteri ve Kurdistan’daki faili meçhul cinayetlerle özdeşleşen “beyaz toros”un açıldığı maçta canlı yayında gerçekleşen ırkçı saldırı, saha içinde futbolcu ve kulüp yöneticilerine yönelik fiziki saldırıya dönüştü. Amed halkı ise buna tepkisiz kalmadı. 85 sivil toplum örgütünü bünyesinde barındıran Kent Koruma ve Dayanışma Konseyi takımı maç dönüşü kitlesel olarak karşıladı ve Amedspor’a sahip çıktı.  “Sahada cesurca futbol oynayan takım kafilemizi bağrına basan tüm hemşehrilerimize teşekkür ediyoruz” diyen Amedspor, “Amedspor her vardı hep var olacak, sizin söylemlerinizle yok olmayacak bunu iyi bilin” dedi.

Karşılamaya katılan ve gazetemize konuşan Amedspor yöneticileri, taraftarlar grupları ve kentteki sivil toplum örgüt temsilcileri takıma yönelik saldırının Kürt halkına yönelik olduğunun altını çizerek, "faşizme diz çökmeyeceğiz" mesajı verdi.

 

Amedspor Kulüp Başkanı Selahattin Yıldırım

 

Organize kötülük

Amedspor Kulüp Başkanı Selahattin Yıldırım: Deprem nedeniyle ‘Diyarbakır üşüme’ diye bir kenetlenme yaşanırken, Bursa’da organize ve provoke saldırılara maruz kaldık. Bu yeni değil, federasyon da bize şimdiye kadar çok ciddi cezalar kesti. Türkiye’deki hiçbir kulüp bizimle eşit şekilde ceza almıyor. Bizim yaşadığımız olayın irdelenip araştırılması gerekir. Duruşumuzdan ödün vermeden sporun özü olan dostluk, barış ve kardeşlik ruhuyla yolumuza devam edeceğiz. Şampiyonluğa oynuyoruz. Takımımıza yönelik saldırıya ilişkin Türkiye Futbol Federasyonu ile UEFA'ya başvuruda bulunacağız.

 

Amedspor eski başkanlarından Metin Kılavuz

 

Irkçı ellerinizi çekin

Amedspor eski başkanlarından Metin Kılavuz: Bu ilk değil. Takım Amedspor ismini aldığı günden ve kentin politik kimliğinden ötürü ırkçı saldırılara uğruyor. Bursa’da yaşanan ırkçılık üç beş gencin fevri fanatizmiyle açıklanamaz. Hazırlıklı, bilinçli yapılmış bir saldırı. Amedspor, hiçbir zaman 11 kişiye karşı oynamadı. Gittiğimiz her deplasmanda maça sanki milli takım motivasyonuyla çıktılar. Hatıralardadır,  Konya’ya gittiğimizde 120 dakika mehter marşı çaldılar. Bu belki son halkaydı. Buradan çıkarılacak sonuç, bugün Amedspor’un taraftarları kitlesi çok ciddi şekilde Amedspor’u sahiplendi. Bu çok önemlidir. Biz şunu diyoruz: Amedspor üzerinden milliyetçi ve ırkçı ellerinizi çekin.

 

Amedspor Azrailler Grubu Trübün lideri Ferhat Emek

 

Kendilerine yakışanı yaptılar

Amedspor Azrailler Grubu Trübün lideri Ferhat Emek: Stadyumda açtıkları pankartlar çok manidardır. Bizim hafızalarımızda kötü iz bırakan sembollerdir. Bunu da yaptılar. Organize bir şekilde ırkçılık yapıldı. Sahaya mermi, bıçak atılması büyük bir güvenlik zafiyetiydi. El birliğiyle kendilerine yakışanı yaptılar. Her şeyden önce Amedspor’un isminden korkuyorlar.

 

Amedspor Taraftarlar Derneği Yöneticisi Tümen Anlı

 

Kürt halkına saldırıdır

Amedspor Taraftarlar Derneği Yöneticisi Tümen Anlı:  Amedspor üzerinden Kürt halkına mesaj verilmek istendi. Özellikle JİTEM ve Beyaz Toros pankartının açılmasını sadece Amedspor değil, bir bütünüyle Kürt halkına dönük bir saldırı, bir provokasyon olarak değerlendiriyoruz. Amed’de oynanan bir karşılaşmada içeriye bir çakmak, bir kalem dahi sokulmazken, Bursa'da oynanan maçta stadyumun içerisine mermiler, bıçak, bir sürü materyal sokuldu. Amedspor’a yönelik bu saldırı organizeli yapıldı. Hiçbir takıma deplasmanda böylesi faşizan bir saldırı olmamıştır.

 

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren

 

Amedspor halkın takımı

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren: Bursa’da yaşananlar bize organize bir kötülüğü gösteriyor. Amedspor Bursa’ya ayak bastığından itibaren aslında öngörülen ama maalesef tedbiri alınmayan birçok ırkçı ve nefret saikli saldırıya maruz kaldı. Neden Amedspor? Amedspor, kentin rengini, kimliğini gösteren bir sembole dönüşmüş. Halk takımı sahipleniyor. Amedspor, dışlandıkça, ayrımcılığa ve saldırıya uğradıkça halk tarafından daha çok sahiplendi. Halk, Amedspor'u  kendisinden bir parça olarak görüyor. Amedspor halkın takımıdır. İkinci ligde oynayan bir takımın her maçında stadyumunun tıklım tıklım doluyor olması bunun göstergesidir.

 

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya

 

Irkçılık meşrulaştırılıyor

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya: Bu iş artık ölçüyü kaçırır hale geldi. Irkçı saldırılar meşrulaşmaya başladı. Bunun bedelini sadece bizler değil, ülke ödüyor. Yıllar boyu bu ırkçı saldırıların Türkiye’nin demokrasisinin, barışın önünde daha büyük engel oluşturduğunu tüm kamuoyu gördü. Saldırıya sessiz kalmak, bunun önünü açmaktır. Bu ırkçı saldırılar kamu ve futbol federasyonu nezdinde cezalandırılmalıdır.

 

Sanayici İş İnsanları Derneği Başkanı Nurullah Edemen

 

Milliyetçilik şahlandırılıyor

Sanayici İş İnsanları Derneği Başkanı Nurullah Edemen: Amedspor daha öncede benzer saldırılara uğradı. Ülkenin içinde bulunduğu konjonktürle alakalı bir durum. Gündem değiştirmek, insanların milliyetçi duygularını ön plana çıkartmak, ülkedeki kutuplaşmayı arttırmak istiyorlar. Umarım bu ırkçı saldırılardan, faşizme yönelik hareketlerden ders çıkarılır. Kınıyorum.

 

*****

Hep vardı, var olacak

HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, Amedspor’a dönük ırkçı saldırılara tepki göstererek, “Amed vardır. Amedspor vardır. Ülkeyi 90’ların karanlığına tekrar götüremeyeceksiniz” dedi. Buldan, MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin “Amedspor yoktur” açıklamasına da karşılık verdi: “Ben de diyorum ki; Amed vardır. Var olmaya da devam edecek. Amedspor vardır, var olmaya da devam edecek. Gol atmaya devam edecek. Ama siz yoksunuz, yok olmaya da devam edeceksiniz. 3 ay sonra siyasetten tamamen silinip yok olacaksınız. 90’lı yılların karanlık ruhunu yeniden canlandırmak isteyenlere, faşizmi can suyu olarak görenlere halklarımız en büyük cevabı sandıkta verecektir. Bu ülkeyi 90’ların karanlığına tekrar götüremeyeceksiniz. Buna izin vermeyeceğiz. Ama siz 90’ların karanlık çukurunda kalmaya devam edeceksiniz. Tarih sizi hep böyle anacak. Bütün Türkiye halklarına karşı geliştirilen bu tehdidin sahipleri bilsin ki demokrasi ve barış mücadelemiz karşısında bütün kirli tezgâhlarınızla birlikte yenileceksiniz.”

 

*****

Bahçeli eniklerine selam çaktı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Amedspor’a ırkçı saldırıda bulunan Bursaspor’u selamladı, Amedspor’u hedef aldı. Amedspor’a ırkçı saldırılarda bulunan, “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım ve faili meçhul cinayetlerin sembolü Beyaz Toros posterlerini açan Bursaspor’u tebrik eden Bahçeli, “Bize göre Amed diye bir yer yoktur, Amedspor diye bir kulüpten de bahsedilemeyecektir. Bursaspor taraftarlarını buradan selamlıyorum. Milli duruşlarından dolayı tebrik ediyorum” dedi. Amedspor’un stadyumu tahrik ettiğini savunup, yapılan ırkçılığın Kürt düşmanlığıyla ilgisinin olmadığını ileri sürdü. Tribünlerden yükselen “Hükümet istifa” sloganlarından rahatsızlığını da tekrarlayıp “ Herkes aklını başına almalıdır” diyerek, tehdit savurdu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.