Taş ocağı Suveren’i esir aldı

Toplum/Yaşam Haberleri —

IĞDIR TAŞ OCAĞI

IĞDIR TAŞ OCAĞI

  • Iğdır merkeze bağlı Suveren köyünde faaliyete geçirilen taş ocağı, halkın kabusu oldu. Ocakta çıkan toz bulutu, rüzgarın etkisiyle köyün semalarını griye büründürürken, ölümlerin arttığı ileri sürüldü. 

DİNDAR KARATAŞ

MA/IĞDIR

 

 

Iğdır merkeze 15 kilometre uzaklıkta Suveren (Horgow) köyünde AKP’ye yakınlığıyla tanınan Yeni Dünya Vakfı İl Temsilcisi Abdulcebbar Baştemur’a ait taş ocağı yeniden faaliyet göstermeye başladı.  “Kapasite artışı projesi” ile ilgili Çevre Bakanlığı’na yapılan başvuruda “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verildi. Verilen karar sonrası taş ocağı tekrar faaliyette geçirildi. Taş ocağında yapılan dinamit patlatılması sonucu çıkan toz dumanı, rüzgarın da etkisiyle köyün semalarını griye büründürüyor. Taş ocağı istemediklerini belirten köylüler, 6 yıldır faaliyette olan taş ocağı nedeniyle köyde kronik hastalıkların arttığına dikkati çekti. 

 

Her şey para kazanmak için 

Köylülerden Mehmet Köseme, taş ocağında çıkan toz bulutun köyü esir aldığını belirten, bu nedenle hayvanlarının öldüğünü ve insanların yaşamlarını yitirdiğini ileri sürdü. Taş ocağının köylerine çok büyük zararının bulunduğunu dile getiren Köseme, “Taş ocağı açıldığından beri köyde ölen veya hastalanan hayvan sayında ciddi bir atış var. Tozdan dolayı çoğu hayvan kör oluyor. Gözleri görmüyor. İnce bir toz olduğu için insanlar nefes almakta güçlük çekiyor. Yetkililere sorunu iletmemize rağmen kimse kulak asmıyor. Para kazanmak için insanlara, hayvanlara ve doğaya zarar veriyorlar” dedi. 

 

İnsan yerine konulmuyoruz 

Yapılan işin kendilerine zarar olduğunu vurgulayan köylülerden Ali Yalçın da taş ocağından çıkan tozun ve dumanın yaşamlarını olumsuz etkilediğini söyledi. Köyde yaşayanların insan yerine konulmadığını sözlerine ekleyen Yalçın, “Eğer bu köyde yaşayan insanları insan yerine koymuş olsalardı önlemlerini alırlardı. Tozdan dolayı insan ve hayvanlarımız etkileniyor” dedi. 

 

Köy cezaevine döndü 

Ayşan Akbulut ise köyde akrabalarının yüzlerce koyunun taş ocağından çıkan tozdan dolayı öldüğünü söyledi. Çıkan tozdan dayanamayacak hale geldiklerini anlatan Akbulut, şunları söyledi: “Taş ocağı kurulduğundan beri köyde birçok hastalık ortaya çıktı. Köy bizim için cezaevine dönmüş durumda.” 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.