Taşradaki Ermeni ve Kürt toplumları

Toplum/Yaşam Haberleri —

  • Ümit Kurt ve Ara Sarafian’ın editörlüğünde Owen Miller, Emre Can Dağlıoğlu, Ümit Kurt, Nilay Özok-Gündoğan ve Varak Ketsemanian’a ait beş makaleden oluşan bu kitap, geç dönem Osmanlı İmparatorluğu’nda taşradaki Ermeni ve Kürt toplumlarının hem birbirleriyle hem merkezi hükümetle olan ilişkilerini hem de kendi iç siyasetlerini ele alıyor. 

Kitap, Osmanlı İmparatorluğu’nun doğu vilayetlerindeki modern Ermeni-Kürt tarihine, bu iki grup arasındaki ilişkilere ve bölgesel tarihe dair yeni bakış açıları ortaya koyan makalelerden oluşan bir derlemedir. Bu beş özgün makale ilk olarak Kaliforniya Devlet Üniversitesi, Fresno’daki Ermeni Çalışmaları Programı tarafından 22-23 Eylül 2017 tarihinde düzenlenen ‘‘Ermeniler, Rumlar ve Kürtler: Halkların Osmanlı İmparatorluğu Tarihi” başlıklı konferansta sunuldu.

Owen Miller, Ümit Kurt ve Emrecan Dağlıoğlu’nun makaleleri, 1895-96 Hamidiye katliamları bağlamında Kilikya, Antep ve Van Gölü’ndeki Akhtamar Katolikosluğu’na bağlı bölgelere odaklanarak bu katliamları daha iyi açıklamak için, on yıllara yayılmış önemli toplumsal değişimlerin izini sürüyor. 

Nilay Özok-Gündoğan ile Varak Ketsemanian’a ait tarih yazımına ilişkin diğer iki makale geç Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ermeniler ve Kürtlerin tarihi yazılırken bugüne kadar göz ardı edilmiş kavramlara, kaynaklara ve bakış açılarına dikkat çekiyor.  

Makaleler, Osmanlı tarihyazımcılığında genel olarak ihmal edildiğinin aksine, Osmanlı Ermeni ve Kürt toplumlarının tarihlerinin birbirinden ayrı yazılamayacağını gösteren çalışmalar olarak karşımıza çıkıyor. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.