Tecavüzcünün bırakılmasına soru önergesi

Kadın Haberleri —

 HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş

 HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş

  • HDP Grup Başkanvekili ve Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Siirt'te Tillo Yatılı Kuran kursunda bir çocuğa iki yıl boyunca sistematik olarak tecavüz eden D.M'nin apar-topar hazıralan iddianame ve hızlıca görülen duruşma ardından bırakılmsına ilişkin meclise soru önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Siirt’te “Molla Burhaneddin” olarak tanınan “Burhaneddin Mücahidi’ne” bağlı olan Tillo Yatılı Kuran Kursu’nda, bir çocuğu sistematik olarak cinsel istismara maruz bırakan Molla Burhaneddin’in oğlu fail D.M.’nin tahliye edilmesine ilişkin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.
 
‘İstismarcı tahliye edildi’

Beştaş, önergede istismar suçlamasıyla tutuklanan, Siirt Müftülüğü personeli sıfatıyla Kuran kursunda öğreticilik yapan D.M.’nin dün yapılan ara duruşma sonucunda tahliye edildiğini belirterek, “D.M.’nin, istismara uğrayan çocuğun ifadesini değiştirmesi sonucunda, psikoloğun ve savcılığın aksi yöndeki görüşlerine rağmen tahliye edildiği ortaya çıktı” dedi.

Beştaş devamında şöyle dedi: “Olayların yaşandığı 2019’da 15 yaşında olan çocuk, görüştüğü Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) yetkililerine yaşadığı istismarı ayrıntılarıyla anlattı. İzlem Merkezi, çocuğun anlatımlarının tutarlı olduğu, hayal ürünü olmadığı, olayların belirttiği şekilde gerçekleştiği yönünde görüş oluştuğunu belirten bir rapor hazırladı. Kurstaki bir görevli ile çocuğun bir akrabası da çocuğun kursta sorunlar yaşadığını aktardılar. Hem rapor hem de tanık anlatımları üzerine savcılık son derece ivedi bir şekilde iddianame hazırlayarak faili tutuklamıştı. Ancak Siirt’teki yerel kaynaklar, bazı kişilerin yargı merciine baskı kurduklarını iddia etmiştir. Öte yandan duruşma tarihinin 26 Kasım olarak belirlenmesine rağmen, Siirt Ağır Ceza Mahkemesi, dün ara celse yapma kararı almış, mağdur çocuk ifadesini değiştirmiş ve ardından fail tahliye edilmiştir.”
 
Meral, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e şu soruları yöneltti:

 

  • Siirt’te gerçekleşen istismar vakasından ve geçtiğimiz haftalarda düzenlenen iddianame hakkında bilgi sahibi misiniz?
  • Bakanlığınız birimlerince dosyayı incelediniz mi?
  • Siirt’te tutuklama kararı veren mahkeme üyelerinin baskı altına alındığına dönük iddialar doğru mudur? Sanığın tahliye edilmesi ile bu iddialar arasında bir bağlantı tespit edilmiş midir?
  • Çocuğun ayrıntıları ile anlattığı ve Çocuk İzleme Merkezi tarafından hazırlanan raporla da uyum içinde olan istismar hadisesine dair çocuğun ifade değiştirmesi nasıl gerçekleşmiştir?
  • Çocuğun ve ailesinin baskı altına alındığına dair doneler tespit edilmiş midir?
  • Kişilerin yargıyı baskı altına alması suç değil midir? Bu konuda bir inceleme başlatılmış mıdır? Henüz başlatılmadıysa başlatılması gündeminizde olacak mıdır?
  • Davanın sağlıklı ve etkin bir şekilde sürdürülmesine yönelik tedbirler alınacak mıdır?
  • Bilhassa istismar vakalarında failleri koruma altına alan pratiklerin, çocukların gelişimi üzerindeki olumsuz etkilerine dair bir çalışma yürütülmesi gündeminizde olacak mıdır?”

JINNEWS/ ANKARA

 

 

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.