Tecrit ve işgale “hayır”

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Türk devletinin Rojava Kurdistan’a ve Başûrê Kurdistan’a dönük işgal saldırıları Avrupa’da birçok merkezde düzenlenen miting ve eylemlerle protesto edildi. 

Norveç, Almanya ve Kıbrıs’ta Kurdistanlılar ve dostları meydanlara çıktı. Uluslararası hukukun yasakladığı sivillere saldırın, Kürtler için de geçerli olduğu ama bunun görmezden gelindiğine dikkat çekilen protestolarda Türk devletinin suçlarına göz yumulması da kınandı. 

Türk ve İsrail devletleri kınandı
Norveç’in başkenti Oslo’da Dışişleri Bakanlığı önünde gerçekleşen mitingde, Norveç hükümetinden BM aracılığıyla Türk devleti üzerinde baskı kurmasını ve uluslararası savaş hukukunu ihlal ettiği için yargılanması istendi. Kuzey Doğu Suriye ve Maxmur‘a yönelik saldırıların kınandığı mitingi NCDK-Oslo, Solidaritet med Kurdistan, Norveç Kızıl Parti Gençlik Kollarının (Rød Ungdom) yanısıra bilim insanı ve aktivist Axel Rudi ve çok sayıda gösterici katıldı. 
Yoğun yağış altında yapılan miting’de Kurdistan’da ve Gazze’de sivil halka saldırarak savaş suçu işleyen Türk ve İsrail devletlerini kınayan konuşmacılar, “Yaşanan savaşlara, insanlık dışı saldırılara seyirci kalmak, endişe etmek veya kınamak yetmiyor” diyerek Norveç hükümetinden barışçı, çözümcü bir rol üstlenmesini istedi.

Batı iki yüzlü
Almanya’nın Saarbrücken ve Hildesheim kentlerinde de Türk devletinin sivil katliamları ve işgal saldırılarına karşı kentlerin en işlek meydanlarına çıkan Kürtler Alman devletine sorumluluklarını hatırlattı. 
Saarbrücken, Landwehrplatz’da bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları yürüyüş öncesi saygı duruşunda bulundu. Saarbrücken’in en işlek caddelerinden geçen yürüyüş boyunca AKP-MHP faşizmi kınanarak Türk devletinin katliamları teşhir edildi. Batılı güçlerin Kürt katliamı karşısındaki sesizliğinin utanç verici olduğunun belirtildiği eylemde bunlar Almanca olarak anlatıldı. Yürüyüşün son bulduğu Europa Galerie’nin önünde ise bir miting gerçekleştirildi. Mitingde konuşmalar yapıldı. Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarına karşı Batı devletlerinin sessizliğine değinilerek Türkiye’nin bu sessizlikten güç aldığına işaret edildi.
Hildesheim Demokratik Kürt Toplum Meclisi’nin organize ettiği yürüyüş, tren istasyonunun önünde başlayıp Belediye binası önüne kadar devam etti. Şehitler için yapılan saygı duruşu ile başlayan yürüyüşte TEV-DEM, PYD, YPJ ve YPG flamaları taşındı. Belediye binasının önünde yapılan konuşmalarda ise, “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan fiziki özgürlüğüne, Kurdistan bir statüye kavuşmadan sokakları terk etmeyeceğiz. Dünyanın her yerinde ve dört parça Kurdistan'da halkımızı ve halkımızın davasını sahipleneceğiz” denildi. Eylem, "Terörist Türkiye" ve "Terörist Erdoğan" sloganlarının atılması ardından sona erdi.

Tecrit ve işgal kabul edilemez
Kıbrıs'ın Limasol kentinde Kurdistanlılar ile dostları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde yürütülen tecrit ve faşist Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarına karşı yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş Limasol'da bulunan Teofilos Kürt Kültür Merkezi’nin önünde başladı. Eylemciler yürüyüşü Limasol Belediyesi'nin önünde mitinge dönüştürerek burada açıklamalarda bulundu. Uluslararası güçlerin sessizliğine dikkat çeken eylemciler, bir yandan Filistin'e ağlayan güçlerin diğer yandan Kurdistan'da yapılan katliam ve soykırıma onay verdiğine dikkat çekerek tecrit, işgal ve soykırım saldırıları son bulana kadar alanlarda olacakları mesajını verdi. Eylem sloganlar eşliğinde son buldu. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.