Timok köyü abluka altında

İHD Batman Şubesi Eşbaşkanı Devran Yıldız

İHD Batman Şubesi Eşbaşkanı Devran Yıldız

  •  Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Timok (Gömüşörgü) köyü 29 Mart'tan itibaren abluka altında. Abluka devam ettiği için işkence gören köylülerden sadece biri başvurdu. 

İHD Batman Şubesi Eşbaşkanı Devran Yıldız, işkencenin, mağdurlardan biri olan Yahya Karabaş’ın anlatım ve fotoğraflarıyla iddia olmaktan çıktığını söyledi.

Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Timok (Gömüşörgü) köyünü 31 Mart'ta basan Gümüşörgü Jandarma Karakolu'na bağlı askerler, başlarına çuval geçirilerek gözaltına aldıkları yurttaşlara dört gün boyunca karakolda işkence yaptı. Köylüler, serbest kaldıktan sonra maruz kaldıkları işkenceye dair darp raporu almak istediklerinde de yine hukuksuzluk ve tehditle karşılaştı. Askeri yetkililer, darp raporu almalarının önüne geçtikleri yurttaşları ‘köyünüzü de sizi de yakarız’ diye tehdit ederek, üstünü örtme çabası içerisine girdi. İşkenceye maruz kalan köylülerden biri olan Yahya Karabaş’ın bir gözü kan çanağına dönmüş haldeki fotoğrafı ile yaşadıklarına dair MA'da yayınlanan haber üzerine köye gitmek isteyen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran'ın da aralarında bulunduğu bir heyete, Batman Valiliğince alınan yasak kararı gerekçe gösterilerek izin verilmedi.  

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi Eşbaşkanı Devran Yıldız, 7 günlük yasak kararıyla köylülere dönük zulmün devam ettirildiğini; işkencenin araştırılmasının önünün kesilmeye çalışıldığı söyledi. Yıldız, gözaltında işkence görenlerin sayısı 15 olmasına rağmen derneklerine şu ana kadar bir kişinin başvurabildiğini hatırlatarak “Diğerleri çekindikleri için başvuramadılar. Çünkü köy halen ablukada, karakol köylerinin bitişiğinde. Köylüler her an saldırıya uğrayabilir” dedi.

Yahya Karabaş

Yıldız, işkence mağdurların Yahya Karabaş’ın anlatımları, kan çanağına dönmüş gözleri ve yüzündeki darp izlerinin, “iddia” olmaktan çıkardığını belirterek, “İşkence sabittir. Failler operasyona katılan jandarma yetkilileridir. İlgili raporu vermeyen doktorlardır. Olayın bağımsız bir şekilde araştırılması, sorumluların yargı önünde hesap vermesi gerekiyor” diye konuştu. 

İşkence olağanlaştırılıyor

Köyün 29 Mart’tan bu yana abluka altında olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Şimdi de operasyon bahanesiyle 7 günlük yasak kararı alınmış durumda” diyerek, şöyle devam etti: “İşkence olağan bir hal almış durumda. Savcılar, işkence suçu işleyen kişilere yaptırım uygulamadığı için bunun önü kesilemiyor. İşkence yapmak isteyen kolluk, gözaltı gerçekleştiriyor. Tüm gözaltılar hukuksuz bir şekilde işkenceyle sonuçlanıyor.”   MA/BATMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.