TitulaARTS ile savaşın yaraları sarılıyor
Kadın Haberleri —
- İki derneğin işbirliği ile başlatılan TitulaARTS projesi kapsamında başlatılan atölye çalışmaları devam ediyor. Bir yıl sürecek olan projenin asistanı Felek Fidan, atölyelerle savaşın kadınlar üzerinde bıraktığı izleri iyileştirmek istediklerini ifade etti.
MEDİNE MAMEDOĞLU
JINHA/AMED
Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği ile Mezopotamya Göç İzleme Araştırma Derneği, Barcelona’da iki sivil toplum kuruluşunun desteğiyle Amed’de TitulaARTS adlı bir proje başlattı. Bir yıl sürecek proje ile Suriye’de yaşanan savaştan etkilenen Arap ve Kürt kadın ve çocuklara psiko-sosyal destek sağlanması amaçlanıyor.
Proje kapsamında 7 hafta önce atölye çalışmalarına başladıklarını kaydeden projenin asistanı Felek Fidan, çocuklarla ilgili çalışmanın Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği, kadın sağlığı ve hak bilinci kısmına dair atölyelerin ise Mezopotamya Göç İzleme ve Araştırma Derneği tarafından verildiğini belirtti.
96 kadınla buluşma hedefi
Proje asistanlığı dışında atölyede kadın sağlığı eğitmeni olan Felek Fidan, bir yıl sürecek proje kapsamında 96 Kürt ve Arap kadınla buluşmayı hedeflediklerini söyledi. İki aylık devreler şeklinde gerçekleşecek atölyelere dair de Felek, şunları belirtti: “Bu atölyelerde en temel ilkemiz, aktif katılımı sağlayan interaktif bir iletişimle toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde bir cinsiyet perspektifi aktarımı yapmak. “Sanatsal etkinlikler, canlandırmalar, demostrasyonlar gibi çeşitli aktiviteler yaparak atölye çalışmalarını sürdürüyoruz.”
Savaşta kadına şiddet artıyor
Proje kapsamında savaştan kaçan kadın ve çocuklarla bir araya gelen Felek Fidan, savaştan en çok etkilenen kesimin kadınlar olduğunu hatırlattı. Savaşın kadınlar üzerinde psikolojik, fiziksel ve ekonomik boyutlarda etkisi olduğuna yer veren Felek Fidan, şunların altını çizdi: Savaş koşullarında travmatik durumlardan kaynaklı kadınların temel haklara erişimi zorlaşıyor. Özellikle şiddet olaylarında nereye başvuracaklarını bilmemeleri şiddetin katlanarak ilerlemesine sebep oluyor. Savaş travmasını atlatamadan göç ettikleri bölgelerde de yaşadıkları sorunlar yaşamlarını daha da zorlaştırıyor. İstatiksel verilere baktığımızda göç ile beraber cinsiyete dayalı şiddet artmış bu durumdan yine en çok kadın olumsuz etkilenmiştir.”
Kadına dair her şey
Verdikleri kadın sağlığı ve hak bilinci atölyelerinde kadına dair her şeyi konuştuklarını ifade eden Felek Fidan, atölyelerle kadınların yaşadığı travmalarla beraber oluşan yalnızlık ve umutsuzluk hissiyle ilgili paylaşım yapabilecekleri bir ortam oluşturarak kadınların kendilerini duyabileceği bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Kadınların savaşta yaşadığı zorlukları birinci ağızdan dinlediklerine değinen Felek Fidan, “Bu atölyelerde savaştan etkilenmiş ve savaşın travmasını üzerinden atamamış birçok hikâye ile karşılaşıyoruz. Hikâye karakterlerinin farklı ama öznenin ortak olduğunu çok net görebiliyoruz. Savaşın olumsuz etkilerinin yanı sıra direngen yoksulluğa, şiddete, dil bariyerine rağmen yaşamının öznesi olan kadınlara da tanık oluyoruz. Atölyelerimize katılan kadınlar buradan edindikleri bilgileri çevrelerindeki diğer kadınlarla da paylaşıyor” diye konuştu.
Çalışma raporlaştırılacak
Atölyeler sonunda bir raporlama çalışması yapacaklarını söyleyen Felek Fidan, “Bir yıl boyunca 96 kadınla buluşma halinde olacağız. Yıl sonunda bu kadınlarla üç temel başlıkta bir anket çalışmamız olacak. Bu çalışma sonucunda verileri hazırlayıp kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyoruz. Bunun dışında iki ay aralıklarla sertifika ve final çalışmamız olacak” diye kaydetti.