Tremor 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Titremenin nedenini tespit etmek için farklı tahliller şarttır. Psikolojik sorundan kaynaklı olduğunu söyleyebilmek için nörolojik sebepleri araştırmak zorunludur.

Titreme hastalığına tremor deniliyor. Tremor vücudun bir bölümünün istemsiz hareketini tarif eder. Kas hareketlerini koordine eden beyin bölümündeki sorun / sorunlar bu duruma yol açmaktadır. 

El titremesi hareket veya istirahat halindeyken yaşanabilir. Titreme çoğunlukla nörolojik veya psikiyatrik hastalıklarda görülür. Fiziksel yoğunluk, stres, heyecan, aşırı kafein (kahve) tüketimi ve kandaki şeker oranının düşük oluşu el titremesine yol açabilir. Ancak sara hastalığında (epilepsi), Parkinson ve Multiple skleroz hastalığında da el titremesi olabilir. Bu hastalıklarda genetik yatkınlık olasılığı mevcuttur. Uyarıcı maddeler / ilaçlar de titremeye yol açabilir. Stres vb nedenlerin yol açtığı el titremesi genelde geçicidir. Depresyon ve anksiyete (korku hastalığı) bağlamında görülen titreme ise çoğu zaman kalıcıdır. Kalsiyum eksikliği veya guatrın aşırı çalışması da titremeye sebep olabilir. 

Titremenin nedenini tespit etmek için farklı tahliller şarttır. Psikolojik sorundan kaynaklı olduğunu söyleyebilmek için nörolojik sebepleri araştırmak zorunludur. Eğer tüm tetkikler temiz çıkarsa psikolojik yönü araştırılmalıdır. 

İstemsiz hareketler kısa süreliğine yaşansa bile yaşam kalitesini ciddi anlamda etkileyebilir. 

Tedavi ise hastalığın nedenine bağlıdır. Örneğin titreme kullanılan ilacın etkisi ise ilacın dozajı düşürülür, bu sorunu çözmüyorsa ilaç değiştirilir. İstemsiz hareketler strese bağlıysa stres yaratan faktörleri ortadan kaldırmaya dönük yöntemler uygulanmaktadır. Kalsiyum eksikliği durumunda kalsiyum verilir. Guatr hastalığından kaynaklı titreme için de guatrın ürettiği hormonları dengeleyen ilaçlar vardır. 

Ateşlenen insanlardaki vücut titremesine ise ateşin yükselmesiyle beraber hissedilen soğuk sebep olmaktadır. Ateşin düşmesi titremenin durmasını sağlamaktadır. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.