Tüm Kürdistan'la bağımız kesiliyor

Azad Hisên

Azad Hisên

  • Kazimi hükümetinin Şengal’deki gerilimin sorumlusu olduğunu belirten Azad Hisên, Êzîdîlerin Kürdistan’ın diğer parçalarıyla olan bağlantısının kesilmek istendiğini söyledi. 

Irak hükümeti, Mart'tan itibaren Şengal ile Rojava arasına duvar örmeye başladı. Irak hükümeti duvarın örülmesinin amacını, DAİŞ ve kaçakçılıkla izah etse de Êzîdîler, böyle olmadığını biliyor; Şengal’i kuşatmak, direniş ve Özerk Yönetim sayesinde elde edilen kazanımları yok etmek istendiğinin farkında. 

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin 24 Nisan’da yaptığı açıklamada, PKK’nin Şengal’i istikrarsızlaştırdığını iddia ederek, Şengal ile Rojava arasına örülen duvara dikkat çekti. Şengal Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Azad Hisên, Fûad Hüseyin’in iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Irak hükümetinin kaçakçılığı ve DAİŞ elemanlarını geçişini engellemek için duvarı ördüğünü iddianın geçersizliğine işaret eden Hisên, “Şengal özgürleştirildiğinden bu yana Irak’ın en güvenli bölgesi haline geldi” dedi.

Azad Hisên, Kazimi hükümetinin amacının Êzîdîlerin Kürdistan’ın diğer parçalarıyla olan bağlantısını kesmek olduğunun altını çizdi. Azad Hisên, “Irak ordusunun Şengal’i DAİŞ’e nasıl teslim ettiğini ve KDP’nin nasıl kaçtığını gördük. Şengal’i biz savunduk fakat Irak hükümeti aynı zamanda Irak’ın topraklarını savunduğumuzu görmüyor” dedi. Azad Hisên, Irak hükümetinin bu yaklaşımının Türk devletinin Bağdat üzerinde kurduğu kurduğu baskının sonucu olduğunu savundu.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’in Êzîdîlere dönük fermanların tarihine bakmasını öneren Hisên, şunları ekledi: " 47. fermanda PKK var mıydı? PKK’nin fikri var mıydı? PKK gerillaları, Êzîdîlerin yardımına koştu, bunu inkar edemeyiz. Onlar Êzîdîleri DAİŞ’ten kurtardı. Karışıklık çıkaran Kazimi güçleridir, zorla buraya geçmek ve Êzîdxan güçleriyle savaşmak istiyorlar. Êzîdîler, kendi savunmalarını ancak kendilerinin yapabileceğine acı tecrübeyle öğrendi."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.