Türk devletinin planlarına alet olma!

  •  KCK Dış İlişkiler Komitesi, Türk devletinin yeni bir işgal saldırısına bizzat katılmaya zemin oluşturmak için provokasyonlar tezgahlayıp ortak hazırlıklarını sürdüren KDP'yi uyardı; Türk devletinin kirli savaşına katılmamaya ve AKP-MHP faşizminin planlarına alet olmamaya çağırdı. 

 

Türk devletinin, Garê hezimetinin ardından Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerine 23 Nisan 2021’de başlattığı kapsamlı işgal saldırısı, bir yılını doldurmak üzere. KDP'nin hem askeri desteği hem de siyasi meşruiyet sağlama çabasıyla sürdürülen saldırılarda, tüm teknik imkanlarını ve savaş unsurlarını kullanan Türk ordusu, gerillanan büyük direnişini kıramadı. Bazı bölgelerden geri çekilmek zorunda kalan Türk ordusu, konuşlandığı yerlerde kalıcı olmaya çalışırken yeni saldırı hazırlıkları da yapıyor. Bunun için Ankara-Hewlêr arasında diplomasi trafiği arttı. Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Federe Kürdistan'daki görüşmelerinin ardından Federe Kürdistan Başkanı Nêçîrvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani ile Türk Cumhurbaşkanı ve ekibi arasındaki görüşmeler, neredeyse rutinleşti. Türk devletinin, bu kez KDP'nin aktif ve tam desteğiyle kısa sürede yeni bir saldırı başlatacağı tartışılıyor. KCK Dış İlişkiler Komitesi, önceki gün bu tartışmalara işaret ederek, kendilerine de bilgiler ulaştığını bildirdi. 

Komite, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, Newroz’da alanları dolduran milyonların, Öcalan'a bağlılık ve özgürlük istemini haykırmanın yanında AKP-MHP faşizmine karşı mücadele mesajı verdiğini hatırlatarak, "Halklarımızın bu görkemli mücadelesine tahammül edemeyen AKP-MHP faşizminin, yeni katliam ve işgal saldırıları başlatma kararı verdiği kamuoyuna yansımaktadır" dedi. 

KDP yenilginin önünde engel

Gerillanın, 2021 baharıyla birlikte başta Garê olmak üzere tüm Başûrê Kurdistan’a başlatılan işgal saldırısına karşı ağır bedeller pahasına büyük bir direniş sergileyerek, Türk planını büyük oranda boşa çıkardığını kaydeden Komite, şöyle devam etti: "Garê, Werxelê, Mamreşo, Zendûra ve Girê Sor’da büyük kahramanlık sergilendi. Şehitlerimiz son anlarına dek Türk devletinin Başûrê Kurdistan işgaline karşı kahramanca direnirken bile KDP, Türk devleti ile iş birliğine girerek büyük destek veriyordu. KDP, bu dönemde Türk devletine verdiği bilgiler ve giriştiği provokasyonlarla gerillanın TC işgalini tamamen yenilgiye uğratmasının önünde engel oldu."

Yeni bir saldırı hazırlığı

Türk devletinin yeni bir işgal saldırısı başlatacağı, bunun için KDP ile anlaştığı ve ortak planlama yaptığını tartışan Başûrê Kurdistan basınını işaret eden Komite, KDP’nin Türk devletinin işgal saldırısına katılarak, pêşmergeyi gerillaya karşı savaşa koyacağının yazıldığına dikkat çekti. Buna benzer bilgilerin kendilerine de ulaştığının altını çizen Komite, yeni işgal saldırısında KDP’nin aktif olarak katılımını gerekçelendirmek ve meşrulaştırmak için şu provokatif eylemler planlandığını paylaştı: 

*  Özel savaşın bir planı olarak masa başında hazırlanan yalan haberlerle Kürt kamuoyu, Kürdistan özgürlük gerillalarına karşı kışkırtılacak. 

*  Sonuç vermezse pêşmergeye, Başûr halkımıza zarar verecek bazı saldırılar gerillaya mal edilmek istenecek. KDP’nin güdümünde olan bazı provokatör sitelerin yaptığı yalan haberlerle şimdiden bu saldırılara zemin hazırlamak ve bunları meşru kılmak istedikleri anlaşılıyor. 

* KDP’ye bağlı özel güçler, 20 yıldır gerilla denetiminde olan alanlara son günlerde sevk edildi. 

Başûr'un statüsüne de saldırı

Bunun çok tehlikeli olduğunu ve tamamen Türk devletinin işgal amaçlarına hizmet ettiğini vurgulayan Komite, KDP’yi Türk devletinin bu işgalci kirli savaşına katılmamaya ve AKP-MHP faşizminin planlarına alet olmamaya çağırdı. Türk işgalci güçlerinin yanında yer alarak, Kürdistan gerillasına karşı böyle bir savaşa girmenin, Kürdistan’ın tüm ulusal demokratik kazanımlarına büyük bir darbe anlamına geldiğini kaydeden Komite, "KDP’nin Türk devletinin yanında gerilla alanlarına yapılacak herhangi bir saldırıya katılması, Başûr'un statüsüne ve kazanımlarına da saldırı anlamına gelir. KDP’nin halkımız ve ülkemiz için büyük felaketlere yol açacak bu kirli işgal planına girmemesi gerekir" dedi. 

Halka müdahil olma çağrısı

KCK Dış İlişkiler Komitesi, başta Federe Kürdistan Parlamentosu, siyasi partileri, STÖ’leri, resmi kurumları ve kamuoyunu, böyle bir işgal planına karşı çıkmaya ve KDP’yi uyarmaya davet etti; tüm Kürdistan halkını, bütün Kürdistan için büyük bir felaket anlamına gelen KDP’nin bu kirli plana dahil olmasına karşı duyarlılığa çağırdı.   BEHDİNAN

 

Plan hazır, saldırı da 15 Nisan'da iddiası

ANF, bölgedeki yerel kaynağına dayandırdığı haberinde, Türk işgal saldırısının 15 Nisan'da Dihok'a bağlı Kanîmasî bölgesindeki gerilla noktalarıyla başlatılacağını yazdı. 

ANF'ye konuşan ve KDP güçlerinin içinde yer aldığı belirtilen bir kişi, Türk askerlerinin üç günlüğüne buralara girebilmesi için hazırlık ve planların yapıldığını belirterek, “Yaşanacak bir patlamada sorumlu düzeydeki 3 üst düzey efser öldürülecek. Bunlardan biri PKK masasında çalışan savunma subayıdır. İikinci asker ise Zêrevan güçlerinin sorumlularından biridir” dedi. Bu provokasyon için aralarında Zêrevan güçleri ve Roj adı verilen çeteden 15 kişilik ekibin Binesalaw üssünde konumlandığını aktaran kaynak, “Bir ekip GPS üzerinden aynı yerde, başka bir ekip de Türk ordusu istihbaratından birinin sorumluluğunda oluşturulmuş. Bu ikinci ekip, Lewen Asayiş şirketi adıyla sivil elbiselerle hareket ediyor” diye konuştu. 

İki taraf da planlamasını yaptı

Saldırı için Zêrevan güçlerinden hazır tutulan birliğin aslen Musullu olan Lorkan Mutah komutasında olduğunu iddia eden kaynak, saldırıya zemin oluşturmak için tertiplenen plana ilişkin de şu gelişmelerin sırayla yaşanacağını öne sürdü:

*  KDP’ye bağlı bazı pêşmergelerin öldürülmesi.

* Güney Kürdistan’dan Türkiye’ye giden boru hattının patlatılması.

*  O bölgede sivillerin bulunduğu alanda bir otomobilin patlatılması.

Bununla amaçlanan, işgal saldırısını halk ve kamuoyu nezdinde meşrulaştırmak, kendilerini haklı göstermek.

Türk devletinin hazırlıkları

Aynı kaynak, saldırı için Türk devletinin de şu hazırlıkları yaptığını aktardı:

*  Savaş alanı ve çevresinin havadan kontrol edilmesi.

*  KDP güçlerine verilmek üzere çeşitli patlayıcı ve cephanenin temin edilmesi.

*  Kara güçlerine tank ve diğer zırhlı araçlar gibi destek.

* Kara ve hava güçlerine bilgi vermek amacıyla KDP ve Türk ordusunun birlikte yer alacağı bir operasyon odasının savaş bölgesine yakın bir yerde kurulması.

Zêrevan güçlerinden birlik ile Mensur Barzani’ye bağlı Gulan Özel Hareket Güçleri’nden iki birliğin Fişhabur sınırında hazır tutulduğu bilgisini de veren aynı kaynak, şu ayrıntıları aktardı: “Zêrevan güçleri komutanı Aziz Veysi, 6. Fırka, komando Liva’sının komutası ve istihbarat bölümü, operasyon subayı ile bir toplantı yaptı. Orada operasyon yapılacak noktaları belirlemek için ‘GPS üzerinden harita hazırlayın’ denildi.”

KDP-Türk devletinin iş birliğinde hazırlanan planın birinci aşamasının bölgedeki gerilla güçlerinin tüm ilişki ve gidiş-gelişlerinin kesilmesi için Kanîmasî ana yolunun kapatılması olduğunu bildiren kaynak, şunu ekledi: “Kanîmasî yolunu kontrole aldıktan sonra Metîna’nın tüm dağlarını ele geçirmek için harekete geçecekler.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.