Türk ordusu ‘operasyon’ çıkmazında

.

.

  •  Kuzey Kürdistan’da ‘Eren’ adı altında imhayı öngören saldırılar yapan, Güney Kürdistan’da da işgal saldırılarını sürdüren Türk ordusu, gerillanın direnişi karşısında çıkmaza girmiş durumda.
  •  HPG’nin açıkladığı günlük savaş bilançoları ile Türk Savunma Bakanı’nın son bir haftaki koşturmalarına dünkü itiraflarını da eklemesi, nasıl bir direnişle karşı karşıya olduklarını ve planlarının işlemediğini gösteriyor.

Türk ordusunun Kuzey ve Güney Kürdistan’daki saldırılarına karşı direnen gerillalar, havadan ve karadan ağır darbeler vuruyor. HPG’nin dünkü açıklamasına göre en az 12 Türk askeri öldürüldü, 9’u yaralandı.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, şu ayrıntılar paylaşıldı:

*  Türk ordusu, 9 Ocak 2021 günü Amed Eyaleti’ne bağlı Şehit Kendal alanında geniş çaplı bir operasyon başlattı. Bir Türk birliği, gerilla tarafından denetim altına alınarak takip edildi. Bir süre takip edilen bu birlik, etkili bir şekilde vuruldu; 3 Türk askeri öldürüldü, 2’si de yaralandı. Eylem sonrasında Türk ordusu alana helikopterlerle indirmeler yaparak operasyonu genişletti ve 10 gün boyunca devam etti, ancak 19 Ocak 2021 günü sonuçsuz bir şekilde geri çekildi.

*  Şehit Kendal alanında 14 Nisan günü bir saldırı daha başlatan Türk ordusu ile gerillalar arasında temas yaşandı, daha sonra yoğun çatışmaya dönüştü. Bu çatışma 40 dakika boyunca sürdü. Mahir Farqîn, burada son mermisine kadar çatışarak şehadete ulaştı. Dara Bagok ise yaralı halde esir düştü. İşgalci Türk ordusu bu çatışmalarda 1 ölüsünün ve 4 yaralısının olduğunu açıkladı, ancak bu çatışmalarda daha fazla sayıda işgalci öldürüldü ve yaralanmış ama sayısı netleştirilemedi. 17 Nisan gününe kadar devam eden bu operasyon geri çekildi.

Zendura Tepesi’ne havadan eylem

*  Şehit Delal Hava Savunma Kuvvetleri, 2 Mayıs günü saat 18.30’da Metîna’nın Zendura Tepesi’ndeki Türk güçlerini havadan isabetle vurdu.

Cenga Xabur Devrimci Hamlesi

*  Türk güçleri, 2 Mayıs günü saat 18.00’de gaz bombaları kullanarak Metîna’nın Zendura Tepesi’ndeki savaş tünellerine girmek istedi. Gerillalar kahramanca karşılık vererek püskürttü ve geri çekilmek zorunda bıraktı.

Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi

*  Avaşîn’in Mervanos alanına bağlı Şehit Dilgeş Tepesi’ndeki 2 mevzi 2 Mayıs günü saat 07.30’da vuruldu; 3 Türk askeri öldürüldü, 1’i yaralandı. Türk ordusu, eylem sonrasında alanı ağır silahlarla bombaladı.

*  Aynı gün 11.30’da bu tepeye bir sızma eylemi yapıldı ve yoğun çatışmalar yaşandı; ölü ve yaralı sayısı netleştirilemedi.

*  Zap’ın Küçük Cilo alanına doğru 2 Mayıs günü saat 13.00’te ilerlemek isteyen Türk güçleri vuruldu; 1 asker öldürüldü. Aynı saatlerde bir araya gelen bir grup işgalci sabotaj taktiğiyle vuruldu; 4 asker öldürüldü, 2’si de yaralandı.

Kimyasal bombalar da

Gerillanın direnişi ve savaş performansı karşısında sonuç alamayan Türk ordusu, Avaşîn, Metîna ve Zap alanlarını savaş uçakları ve helikopterlerle bombaladı. Savaş tünelleri karşısında çaresiz kalan işgalciler bombardımanların yanı sıra kimyasal bombalarla da savaş tünellerini bombalıyor. Bombardımanların ayrıntıları şöyle:

*  Türk ordusu, 2 Mayıs günü 10.00 – 11.00 saatleri arasında Avaşîn’in Şehit Serdar alanındaki savaş mevzilerine karşı kimyasal bombalar kullandı.

*  Türk savaş uçakları, 2 Mayıs günü saat 00.00’da Avaşîn’in Dola Konferansê alanını 2 kez bombaladı.

*  Avaşîn’in bölgesine bağlı Mamreşo alanına, 2 Mayıs günü 21.40 – 22.30 saatleri arasında helikopterlerle indirme yapıldı.

*  Zap’ın bağlı Qela Bêdewê alanı 2 Mayıs günü 23.00 – 00.00 ve 03.00 – 04.00 saatleri arasında helikopterlerle bombalandı.

*  Qela Bêdewê alanı 3 Mayıs günü saat 08.40’ta savaş uçaklarıyla bombalandı.

*  Metîna’ın Derarê, Kêste ve Zendura alanları, 2 Mayıs günü 23.00 – 00.00 saatleri arasında saldırı helikopterleriyle bombalandı. Aynı gün  Derarê alanı da savaş uçakları tarafından 4 kez bombalandı.

* Metîna’nın bölgesine bağlı Zendura Tepesi, 3 Mayıs günü saat 04.10’da savaş uçakları tarafından 3 kez bombalandı.

* Gerçekleştirilen bombardımanlarda herhangi bir gerilla kaybı yaşanmadı.  BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.