Türk polisi Meclis’i bastı

  •  Vekilliği gasp edildikten sonra Meclis'te "Adalet Nöbeti" tutan HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, iktidarın talimatıyla Meclis’i basan polislerce zorla gözaltına alındı.
  •  Uydurma gerekçelerle gözaltına alınıp ardından serbest bırakılan Gergerlioğlu, Ankara’da Nowroz kutlamasına katılarak, "Bu zalimlerin karşısında pes etmeyeceğim" dedi.

Meclis’te “Adalet Nöbeti”ni sürdüren HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, dün sabah saatlerinde uyuduğu odadan lavaboya gittiği sırada Meclis’i basan polisler tarafından gözaltına alındı. Üzerinde eşofmanları olan Gergerlioğlu, lavabodan zorla çıkarılarak götürüldü. Gözaltının ardından açıklama yapan HDP MYK’sı, "AKP-MHP iktidarı demokrasi düşmanı, darbeci bir iktidardır. Meclis koridorları 94 darbesine benzer bir darbe sürecine tanıklık etmiş, aynı utanç tüm Türkiye’ye 27 yıl sonra AKP-MHP tarafından yeniden yaşatılmıştır" diyerek, direnmeye devam edileceğini vurguladı. Gergerlioğlu, götürüldüğü Kavaklıdere Polis Karakolu’nda ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Polisin gözaltı sırasında kullandığı zor tutanaklara geçirilmedi. Bırakıldıktan sonra Ankara’daki Newroz kutlamasına giden Gergerlioğlu, yaşadıklarını özetleyerek, bu korsanlığa pabuç bırakmayacağını söyledi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, önceki gün “Şayet TBMM Başkanı’nın yetkisi bu konuda sınırlıysa, süratle hazırlanacak bir maddelik kanun teklifinin Genel Kurul’da kabulüyle birlikte Gergerlioğlu’nun yer yatağı ile beraber Meclis’in kapısının önüne koyulması mümkündür ve konu acildir” yaptığı açıklamanın ardından dün sabaha doğru Meclis, polis baskınına uğradı. Kıyafetlerini giymesine izin verilmeyerek lavabodan zorla çıkarılarak gözaltına alınan Gergerlioğlu’nun namaz kılmasına da engel oldular. Koridorda zorla götürülürken merdivenlerde düşme tehlikesi geçiren Gergerlioğlu’nun o sırada ayağındaki terlik çıktı. Gergerlioğlu, gözaltına alındığı sırada şu ifadeleri kullandı: “Biz bu görüntüleri 90’larda da gördük. 94’ten bugüne maalesef bu ülkede bir şey değişmedi. Lavaboya giderken gözaltına alınıyorum.”

Yüzlerce polisin baskınıyla Meclis’ten zorla çıkarılarak gözaltına alınan Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin gasp edildiği 7 Mart’tan itibaren Meclis’te “Adalet Nöbeti” tutması soruşturmaya gerekçe yapıldı. Soruşturmada, "Gergerlioğlu’nun Meclis’i terk etmemesi, hala milletvekili gibi davranması, sosyal medya üzerinden basın açıklamaları yapması, canlı yayınlar yapması, kamu binasında hakkı olmadan durması" suç unsurları olarak gösterildi. Soruşturmada, Gergerlioğlu’nun vekilliği düşürüldüğü sırada Genel Kurul’dan HDP Grubu’yla birlikte çıktığı sırada “Bijî Serok Apo” sloganı attıkları iddia edildi. Gergerlioğlu gözaltına alınmadan önce polis, tüm personelleri odaya kilitledi. 

HDP MYK’sı açıklama yaptı

HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Gergerlioğlu’nun Meclis’ten yaka paça gözaltına alınmasıyla ilgili açıklama yaptı. Hukuksuz bir şekilde vekilliği gasp edildikten sonra Meclis’te, milyonların vicdanını temsil etmek için demokratik direnişini sürdüren Gergerlioğlu’nun haklı mücadelesi tüm Türkiye’de karşılık bulduğu hatırlatılan açıklamada, "Türkiye’nin dört bir yanından Gergerlioğlu’nu ziyarete gelen kurumlar, siyasetçiler oldu. Akın akın Meclis’e gelen demokrasiden ve özgürlüklerden yana olan kurum temsilcileri ile halkımızdan gelen destek, HDP’nin bir bina değil bir fikir olduğu, bu fikir etrafında Türkiye halklarının  kenetlendiğini bir kez daha gösterdi. AKP/MHP iktidarının rahatsız olduğu durum budur. Bahçeli’nin tahammül edemediği bu sahiplenmedir. Tahammül edilemeyen tüm saldırılara rağmen halkın bağrından bir türlü kopartılamayan HDP’dir" denildi.

Faşist ve darbeci karakter

Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun dokunulmazlığının kaldırıldığı gün açılan kapatma davasının ise iktidarın faşist ve darbeci karakterini bir kez daha ortaya koyduğu kaydedilen açıklamada, şunlar ifade edildi: "MHP kongresinden bir gün önce milletvekilliği gasp edilen ve aynı gün partimize karşı gerçekleştirilen darbenin devamı olarak Newroz günü sabah namazını kılmak için abdest alırken yüzlerce polisin ablukası altında, elbiselerini ve ayakkabılarını dahi giyemeden haydutça gözaltına alınan Gergerlioğlu, direnişinin g. Günündeydi.

27 yıl sonra aynı utanç

 AKP-MHP iktidarı demokrasi düşmanı, darbeci bir iktidardır. Karşımızda devletin tüm imkanlarını halka zulmetmek, baskı uygulamak için kullanan bir iktidar vardır. Meclis koridorları 94 darbesine benzer bir darbe sürecine tanıklık etmiş, aynı utanç tüm Türkiye’ye 27 yıl sonra AKP-MHP tarafından yeniden yaşatılmıştır. Devlet Bahçeli’nin AKP-MHP iktidarının sözcülüğünü yaparak kapatma ile ilgili çağrılarını yerine getiren Saray’a bağlı savcılar, düzmece parti kapatma iddianameleri hazırlamakla birlikte Meclis’ten milletvekillerini de utanç verici bir şekilde gözaltına alan yalan ve kurmaca kararlar imzalamaktadır. Aslında bu ‘yakalama tutanağının’ içeriği yapılan işlemin ne kadar büyük bir kurgu olduğunun da kanıtıdır.

Pervasızlığa karşı tutum önemlidir

Savcılık sabah saatlerinde yapılan bu darbenin üzerini örtmek için gerçekleşmemiş olayları, gerçekmiş gibi göstererek iktidarın kara propagandasına hizmet etmiştir. Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürüldüğü gün, Genel Kurul’dan Meclis’te bulunan grubumuza gidişimizin her anı görüntülerle sabittir. Bu görüntülere en kolay şekilde ulaşacak olan Meclis Başkanı Mustafa Şentop olmasına rağmen, o da bu kara propagandanın bir parçası olma yolunu seçen bir açıklama yayınlamış ve bizim için tarafsızlığını tamamen yitirmiştir.

Bu yapılan pervasızlık karşısında Meclis’teki ve dışarıdaki muhalefet partilerinin alacağı tutum çok büyük bir önem kazanmıştır. Açık bir şekilde bu darbeyi kınamak, bunun karşısında cesurca durmak, aynı zamanda siyasi partilerin varoluş sebebidir. Tüm muhalefet bu konuda tarafını belli etmelidir. Bu tarihsel sorumluluktan hiç kimse kaçamaz. Yoksa bugün HDP’ye olanlar yarın tüm muhalefetin başına gelecektir. Buna hiç şüpheniz olmasın. O zaman itiraz edecek kimseleri bulamayabilirsiniz.

Seçeneksiz bırakmayacağız

 İktidar, Türkiye haklarını seçeneksiz bırakmak ve topyekun bir karanlığa mahkum etmek istemektedir. Türkiye hakları hiçbir zaman seçeneksiz olmayacaktır. HDP her koşul ve şart altında Türkiye siyasetindeki stratejik konumunu koruyacak ve Türkiye haklarına seçenek sunacak güce ve kudrete sahiptir. Newroz günü Saray rejimi tarafından gerçekleştirilen bu darbe politikaları bizlere ancak direniş ateşini daha güçlü yakma motivasyonu vermektedir. AKP-MHP iktidarının partimize karşı sistematik saldırıları ve ülkeyi bataklığa dönüştürme çabalarına her ne olursa olsun direnmeye devam edeceğiz. HDP bu ülkeyi düzlüğe çıkaracak ve demokrasi tesis edecek yegane güçtür.”

İfade işlemlerinin ardından bırakıldı

“Propaganda yaptığı” iddia edilerek Meclis'te sabah saat 06.45'te gözaltına alınan Gergerlioğlu, Kavaklıdere Polis Karakolu’nda 6 saat süren ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Gergerlioğlu’nun ifadesinde, polislerce zor kullanılarak gözaltına alındığı yönündeki beyanları tutanağa geçilmedi. Daha sonra isterse şikayette bulanabileceği iletilen Gergerlioğlu’nun avukatları, yazılı olarak bu duruma şerh düştü.

Serbest bırakılan Gergerlioğlu, kendisini bekleyen HDP’liler tarafından karşılandıktan sonra Ankara’daki Newroz kutlamasına katılmak için yola çıktı. "nerede kalmıştık" diye tweet atan Gergerlioğlu, Newroz’a giderken de yaşananları anlattı. Sahte deliller, belgeler ve korsan uygulamalara işaret eden Gergerlioğlu, halkın bütün bu onları gördüğünü söyledi. Haklı olduğunu, bu zalimlere karşı pes etmeyeceğini belirten Gergerlioğlu, "Mücadeleye devam edeceğiz. Gözaltına alabilirler, zorbalıklarını sergileyebilirler. İşte gördüğünüz gibi şimdi Newroz’a gidiyorum" dedi.  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.