Türkiye en fazla aydının hapiste olduğu üç ülkeden biri

Kültür/Sanat Haberleri —

FREEDOM TO WRITE

FREEDOM TO WRITE

  • Uluslararası Pen Yazarlar Birliği’ne bağlı Pen America (Freedom To Write 2020), yayınladığı 2020 yılı Yazma Özgürlüğü raporunda dünyada en fazla aydının hapsedildiği üç ülkeden birinin Türkiye olduğunu açıkladı.

Uluslararası Pen Yazarlar Birliği’ne bağlı Pen America (Freedom To Write 2020), yayınladığı 2020 yılı Yazma Özgürlüğü raporunda dünyada en fazla aydının hapsedildiği üç ülkeden birinin Türkiye olduğunu açıkladı.

Rapora göre geçtiğimiz yılki sıralama bu yıl da değişmedi. Çin, Suudi Arabistan ve Türkiye, dünyada en fazla aydının hapiste olduğu üç ülke olarak sıralamadaki yerini 2020 yılı raporunda da korudu.

Rapora göre, Türkiye’de 25 aydın, akademisyen ve yazarın hapiste olduğu bildirildi. Dünyada ise 273 aydın, yazar ve akademisyenin hapiste olduğuna dikkat çekildi.

 

Raporda Türkiye ile ilgili şu ifadeler kullanıldı:

*  ''2020 yılında Türkiye’de ifade özgürlüğünde herhangi bir iyileşme olmadı. 2020 yılında Türkiye’de en az 25 yazar, akademisyen ve aydın hapiste tutuluyor.

* Salgın konusunda Türk hükümetini eleştiren TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı düşman olarak ilan edildi.

* 2020 yılında Türkiye’de ifade özgürlüğünü daha da kısıtlayan ve Erdoğan’ın gücünü arttıran yeni yasalar yürürlüğe girdi.

* Türkiye’nin terörle mücadele yasası muhaliflere karşı kullanılan bir silaha dönüştü. Osman Kavala bu yasayla hapiste tutuldu.

* Erdoğan ve ailesine yönelik eleştirilerini ifade eden yazarlar yargılandı.

 

Türkiye için yeni rapor

PEN America İfade Özgürlüğü Direktörü Karin Deutsch Karlekar, Raporla ilgili VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, Türkiye’deki aydınların ifade özgürlüklerinin tehdit altında olduğunu söyledi. Karlekar, ”Türkiye’deki bu durum bizi endişelendiriyor. Önümüzdeki ay sadece Türkiye’deki ifade özgürlüğünün yer alacağı kapsamlı yeni bir raporu yayınlayacağız” dedi. WASHİNGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.