Türkiye olmasaydı savaş da olmazdı

Dünya Haberleri —

.

.

  • Libya, Suriye ve Doğu Akdeniz'de istediği sonuçları elde edemeyen Türk devletinin yeni fetih alanı Kafkasya! Bölgeye kiralık çetelerini süren Türk devleti, savaşın ana sponsoru durumunda. Ermenistan, “Türkiye’nin aktif katılımı olmasaydı, Karabağ’da savaş yaşanmazdı” açıklamasını yaptı. 

 

Libya, Suriye ve Akdeniz’deki yayılmacı politikasından istediği sonuçları alamayan Türk devletinin, bu kez Kafkaslar da şansını deneyerek bölgeyi bir savaş alanına dönüştürmesi, yıkıcı sonuçları da beraberinde getiriyor. Türk sponsorluğuyla başlayan Bakü-Erivan savaşında şimdiye kadar 300 kişi yaşamını yitirdi, 145 binli Karabağ nüfusunun yarısı çatışmalar nedeniyle evini terk etmek zorunda kaldı.

Türk devletinin körüklemesiyle Azerbaycan ile Ermenistan arasında 27 Eylül’de başlayan çatışmalar tüm şiddetiyle devam ediyor. Alınan bilgilere göre aralarında sivillerin de olduğu en az 300 kişi hayatını kaybetti, Karabağ’da çok sayıda sivil evini terk etmek zorunda kaldı.

Çatışmaların ilk gününden itibaren Türk devletinin provokatif söylemleri, Azerbaycan’a sevk ettiği paralı katilleri, teknolojik ve askeri desteği gündem konusu oldu. AFP’ye konuşan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan “Türkiye’nin aktif katılımı olmasaydı, Karabağ’da savaş yaşanmazdı” diye belirtti. Bakü yönetiminin 15 yıldır “kavgacı” bir dil kullandığını, fakat savaş kararının Türkiye’nin desteği ile alındığını belirten Paşinyan, “Çatışma bölgesinde Ortadoğu’dan terörist grupların aktif katılımı söz konusu” ifadelerini kullandı.

AİHM’den Türkiye'ye 'geçici tedbir'

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Ermenistan’ın Karabağ’daki savaşta çeşitli şekilde yer alan Türkiye için geçici tedbir uygulanması yolunda 4 Ekim’de yaptığı başvuruyu kabul etti. Mahkeme, Türkiye dahil çatışmaya doğrudan veya dolaylı olarak dahil olan tüm devletleri sivil haklarının ihlaline neden olan eylemlerden kaçınmaya çağırdı.

Borrell: Dışarıdan müdahale olamaz 

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrel de Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada dolaylı olarak Türkiye’ye göndermede bulundu ve "Dağlık Karabağ sorununa dışarıdan müdahale olamaz" dedi.  Bakü ve Erivan yönetimlerine “ateşkes” çağrısı yapan Borrel,  “Kavga durmalı. Her iki tarafın da anlamlı müzakere yapması gerekiyor" diye belirtti.

 

Rus istihbaratı: Binlerce radikal var

Türk devleti tarafından Efrin ve Serekaniye’den Azerbaycan’a sürüklenen kiralık çetelere ilişkin bir açıklama da Rusya Dış İstihbarat Servisi’nden (SVR) geldi. SVR direktörü Sergey Narışkin, Karabağ’daki savaşta çok sayıda radikal islamcının yer aldığına dikkat çekti ve “Bu bölge uluslararası terör örgütleri için yeni bir çıkış kapısı haline gelebilir” diye konuştu.

Bir uyarı da İran’dan geldi

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Karabağ krizini görüştü. Ruhani de bölgeye gönderilen çete gruplarına dikkat çekti ve “Çeşitli gerekçelerle İran sınırına terörist gönderilmesine izin vermeyeceğiz” uyarısını yaptı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.