Tutsaktan yalvarması istendi

Sincan Cezaevi

Sincan Cezaevi

  • Sincan Kampüs Hastanesi’ne muayene için götürülen tutsak Sevinç Sönmez, kelepçenin açılmasını talep ettiği doktor, yalvarmasını istedi. Sönmez bunu reddedince tedavi edilmedi. 

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nden tutulan MA editörlerinden Dicle Müftüoğlu'nun haberine göre; tutsakların tedavi ve sağlık hakkına erişimi engellenmeye devam ediyor. Revir doktorunun düzenli olarak cezaevinde bulunmaması nedeniyle tutsakların tedaviye ulaşması haftaları bulurken, hastane sevkleri “ring aracı gelmedi” ya da “yeterli sayıda asker  yok” gibi iddialarla geciktiriliyor. Fizik gibi gün aşırı yapılması gereken tedaviler de benzer gerekçelerle ertelenip, tedaviye ulaşmak imkansızlaştırılıyor. 

Sincan Kampüs Hastanesi’ne 9 Ocak’ta götürülen tutsaklara kelepçeli muayene dayatıldı. Tutsaklardan Şükran Aydın, kapıda askerlerden kelepçenin açılmasını istedi. Kelepçenin çıkartılması üzerine içeriye giren Aydın’ı gören doktor, askerlere dönerek “Neden bana sormadan kelepçeyi açtınız?” diye sordu. Aydın’ın muayene olmak için girdiğini ve kelepçenin açılması gerektiğini belirtmesi üzerine doktor, muayenenin başlayacağı zaman kelepçenin açılması gerektiğini savundu. Doktora tepki gösteren Aydın, “Odaya girdiğimde ve sizinle göz temasım gerçekleştiği an muayene başlamış demektir” diyerek aksi bir durumun tedavi hakkına engel olduğunu söyledi. 

Aydın’ın ardından ise tutsaklardan Sevinç Sönmez muayene için doktorun odasına götürüldü. Bu esnada kelepçenin açılmasını isteyen Sönmez’e, doktorun onayı dahilinde açılabileceği söylendi. Muayene olabilmesi için kelepçenin açılmasını talep eden Sönmez’e doktor, “Ne olur kelepçeyi açar mısınız diyeceksiniz” diyerek, kendisine yalvarmasını istedi. Bu uygulamanın insanlık dışı ve tedavi hakkına yönelik bir saldırı olduğunu dile getiren Sönmez, dayatmayı kabul etmediği için tedavi edilmeden cezaevine götürüldü.

Bir yıl önce zehirli tiroidin gözünde hasar oluşturması nedeniyle ameliyat olan tutsak Rihan Kavak Özbek ise, 6 ayda bir kontrol için hastaneye götürülüyor. Kontrol 1 Şubat’ta kontrol için Etlik Şehir Hastanesi’ne götürülen Kavak Özbek’e kelepçeli muayene dayatıldı. Dayatmayı kabul etmeyeceğini aktaran Kavak Özbek’i hastanedeki nezarete götürmeden ringe götüren askerler, sabahtan akşama kadar tutsağı havasız araçta bekletti. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.