Üretim motive etti

Kadın Haberleri —

Şükran Ökten

Şükran Ökten

  • İki yıl önce terzi dükkanı açan ve 12 kadını istihdam eden Şükran Ökten, “Kadınlar ihtiyaçlarını kendi başlarına karşıladıklarında ve ayakları üzerinde durduklarında bu güç veriyor” diyerek üretimin motive ettiğini kaydetti.

Savaşta ve Kürt soykırımında direten AKP-MHP faşist iktidarı Türkiye’yi bir felakete doğru sürüklüyor. Her gün yapılan zamlar, derinleşen ekonomik kriz toplumun sırtını bükerken ekonomik krizden en çok kadın ve çocuklar etkileniyor. Tüm zorluklara rağmen kadınlar, derinleşen ekonomik krize karşı mücadele etmekten ve çıkış yolu aramaktan vazgeçmiyor. Ekonomik krize karşı direnen kadınlardan Şükran Ökten (33) terzilik yaparak sadece kendisi için değil aynı zamanda diğer kadınları da istihdam etmeye çalışıyor.

Dükkan açmak zor ve zahmetli

Şirnex’in Silopiya ilçesinde yaşayan Şükran Ökten 2 yıl önce kendisine iş yeri açtığını söyledi. Amacının iş yerini daha da büyütmek olduğunu dile getiren Ökten terziliğe nasıl başladığını anlattı: “Bunun için önce kursa gittim ve dikiş eğitimi aldım. Ardından evde dikiş dikmeye başladım. Ancak hem aklımda bir iş yeri açmak vardı. Sonunda iki yıl önce bu dükkanımı açmaya karar verdim. Kuşkusuz dükkanı açmak zor ve zahmetli oldu. Hem ekonomik krizden dolayı hem de esnaflık yapma konusunda kaygılarım vardı. Ancak yine de artık işimi düzenli bir şekilde yapmaya karar verdim. Burada para kazanıp bir şeyler yaptığımı görüyorum. Bu güzel bir duygu ve beni motive ediyor.”

İhtiyacını kendi karşılayan kadın güç veriyor

Kadınlara dikiş eğitimi verdiğini belirten Şükran Ökten, “Kadınlar ihtiyaçlarını kendi başlarına karşıladıklarında ve ayakları üzerinde durduklarında bu güç veriyor. Geçimlerini sağlayamayan ve ev içinde kalan kadınlar için bir istihdam alanı açmak istedim. Bu yüzden dikiş öğretmeye başladım. Şu anda 12 kişi var yanımda ve elimden geldiğince onlara dikiş dikmeyi öğretiyorum. Bu şekilde başkalarına muhtaç olmasınlar istiyorum. Birçok kadının başvurusu var ancak dükkanım küçük. Bu yüzden hepsini alamıyorum. Ancak imkanlar ölçüsünde ihtiyaçlarına göre eğitim verip dikiş dikmeyi öğretmeye çalışıyorum” dedi. 

Kadın esnaf sayısı az

Esnaf kadınların çektiği zorluklara da değinen Ökten, “Ne yazık ki esnaf kadınların sayısı çok değil. Kadınların sürekli evde kalması isteniyor. İşim çok zahmetli. Sabah 7’den akşama kadar çalışıyorum. Kadınlar çok emek veriyor. Bu yüzden emeklerinin görünmesi gerekiyor. Kadınlar kendi ayakları üzerinde durup kimseye muhtaç olmaması gerekir. Ben burada çalışmaya başladıktan sonra yaşamımı birçok yönü ile etkiledi. Artık ne yapmam gerektiğini biliyorum ve buna göre yaşamımı düzenliyorum” diyerek çalışmanın yaşamındaki etkilerini dile getirdi. 

SEMA ÇAĞLAK / JINNEWS- ŞIRNEX 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.