Gençler Öcalan için yürüyor

Yurt Dışı Haberleri —

Uzun yürüyüş

Uzun yürüyüş

  • Avrupa’daki Kürt gençleri ile enternasyonalistler, Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarına karşı ve Öcalan’a özgürlük talebiyle dün Uzun Yürüyüş’e geçti. İlki 39 yıl önce yapılan Uzun Yürüyüş bu sene direnen gerillalara adandı. 

BERFİN DENİZ/ESSEN

Kürt ve enternasyonalist gençlerin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talebiyle Almanya’da gerçekleştirdiği 6 günlük Uzun Yürüyüş dün başladı. Essen-Aachen arasında gerçekleşecek yürüyüşe 50’ye yakın enternasyonalist ve 75 genç katılıyor.  

Essen’dan start verildi

Almanya’nın Essen kentinde gençlerin "Ji bo Azadiya Rêber Apo Werin Cenga Azadiyê/“Reber Apo’nun özgürlüğü için özgürlük mücadelesine gelin” şiarıyla gerçekleştirdiği Uzun Yürüyüş dün Essen’dan başladı. Cumartesi akşamı kentte bir araya gelen, gece Kürdistanların evinde misafir olan gençler dün yürüyüşün startını verdi. Uzun Yürüyüşe Avusturalya, İtalya, İspanya, Avusturya, İngiltere, Fransa, Bretonya, İsviçre, Hollanda ve Almanya’dan 50’yi aşkın enternasyonalist de katılıyor. 

Öcalan özgür olana dek

Essen Kürt Demokratik Toplum Merkezi’nin (DKTM) önünde toplanan gençler yürüyüş öncesi bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Tertip Komitesi adına bir konuşma yapan Çekdar Serhat, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağır tecride dikkat çekerek, “Gençlik olarak Önderliğimizin fiziki özgürlüğünü sağlayana kadar durmayacağız” dedi. 

Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarına da işaret eden Serhat, “Bugün Kürdistan’da kimyasal silahlara karşı aralıksız bir mücadele var. Bizler de bu mücadelenin verdiği ruhla, 14 Temmuz direnişçilerinin, Beritan’ların Zilan’ların ruhuyla direneceğiz” diye konuştu. 

İlk yürüyüş 39 yıl önceydi

Kürt siyasetçi Muharrem Aral ise ilk Uzun Yürüyüş’ün ilk kez 1983 yılında Hanau ve Hannover’den iki koldan yapıldığını hatırlatarak “17 gün süren ilk yürüyüşümüz, 12 Eylül’de zindanlardaki baskı ve Mazlum Doğan yoldaşımızın şehadet haberi ardından gerçekleşti. O dönem Kürdistan’da baskılar devam ediyordu, insanlar her gün işkencelere maruz kalıyordu” dedi. 

Direnen gerillalara adandı

39 yıl önce gerçekleşen bu ilk Uzun Yürüyüş’te şehitler Ozan Sefkan, Kasım Engin ve Ozan Mizgin’in de yer aldığını söyleyen Aral, “O gün başlattığımız Uzun Yürüyüş bugün enternasyonalist gençlerle birlikte devam ediyor. Bu yürüyüşü Medya Savunma Alanları’nda direnen yoldaşlarımıza armağan ediyoruz” dedi. “Önderliğimizin özgürlüğü, halkımızın özgürlüğüdür” diyen Aral konuşmasını “Bijî Serok Apo” sloganıyla sonlandırdı.

Öcalan’lı yeleklerle yürüyorlar

Önde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotosu arkada “Öcalan’a Özgürlük” yazılı yelekler giyen gençler, “Zap Zap Zapê” şarkısıyla eşliğinde yürüyüşe coşkulu bir başlangıç yaptı. Kadınların en önde yer aldığı yürüyüşte “Ji bo Azadiya Rêber Apo Werin Cenga Azadiyê" pankartı taşındı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan bayraklarının taşındığı yürüyüş boyunca sık sık “Bijî Reber Apo”, “Kürdistan faşizme mezar olacak”, “Öcalan’a Özgürlük, Kürdistan’a Statü”, “Faşist Erdoğan” sloganları atıldı. 

İlk gün 20 kilometre katettiler 

Essen’dan Duisburg’a 20 km yürüyen gençler bugün ise Duisburg-Krefeld arasında yürüyecek. Krefeld kent merkezinde bugün akşam gençlerin de katılımıyla meşaleli yürüyüş yapılacak. Yarın Düsseldorf havalimanından kent merkezine yürüyecek gençler kentteki şehit anmasına katılacak. 

14 Eylül Çarşamba günü Düsseldorf Benrath'tan Leverkusen'e yürünecek. Perşembe Leverkusen Chempark'dan Köln Mülheim'e yürüyecek gençler akşam gerçekleştirilecek toplumsal cinsiyet seminerine katılacak. Eylem, 16 Eylül Cuma günü Aachen kent merkezindeki kitlesel yürüyüş ile sona erecek. Uzun Yürüyüş’e katılanlar ardından da 17 Eylül’de Hollanda’da gerçekleşecek 30. Avrupa Kürt Kültür Festivali’nin yolunu tutacak.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.