Vitaminler

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Vitaminler insan vücudunda oldukça az miktarda bulunmaktadır. Ancak vücuttaki etkinliği ve önemi oldukça yüksektir. 

Sağlıklı beslenmeden bahsederken vitamin en sık kullanılan kelimedir. Özellikle ebeveynler çocuklarına "vitamin yemiyorsun" sözleriyle sitem eder. 

Vitaminler insan vücudunda oldukça az miktarda bulunmaktadır. Ancak vücuttaki etkinliği ve önemi oldukça yüksektir. 

Vitaminler vücutta iki farklı şekilde depolanmaktadır. Depolanma biçimi vitaminlerin suda ya da yağda çözülmesine bağlı olarak değişmektedir. A, D, E ve K vitaminleri yağda, C ve B vitaminleri ile folat ve biotin ise suda çözülen vitamin çeşitleridir. 

Vitamin A 

Bu vitaminin diğer adı Retinol'dur. Cilt, göz ve tükürük bezleri bakımından önemli bir vitamindir. Vitamin A sırf hayvan ürünlerinde (örneğin balık, yumurta sarısı, süt ve karaciğer) bulunmaktadır. Vitamin A'nın ön basamağı olan provitamin A (daha çok betacarotin olarak bilinir) sarı ve portakal renkli meyve ve sebzede vardır. Vücut betacarotinden vitamin A'yı üretebiliyor. Ancak vücudun betacarotini alabilmesi için yağ içeren bir yemeğin de yenilmesi gerekiyor. 

Vitamin D 

Bu vitamin calcium üretimini belirlediğiden dolayı kemikler ve dişler için önemlidir. Vitamin D hem gıda aracılığıyla vücuda alınır, hem de güneş işini etkisiyle vücut tarafından üretilir. Gıda üzere aldığımız vitamin D yeterli değildir. Bundan dolayı vücudun güneş işini görmesi de önemlidir. Tabi aşırı güneş işinin olumsuz/tehlikeli etkileri de unutulmamalıdır. 

Vitamin E 

Koruyucu vitamini olarak vitamin E tüm hücrelerde mevcuttur. Bu vitamin bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bir de enflamasyonu (iltihabı) dindirir. Vitamin E vitamin A ve D'nin bazı maddeler tarafından parçalanmasını da engelliyor. Bu fonksiyonu itibariyle antioxidan vitamini olarak da adlandırılıyor. Antioksidan vitaminler (A, C ve E vitaminleri) vücutta hücre hasarını önleyerek normal hücre işlevlerinin sürdürülmesini ve bazı zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlıyor. Bitkisel yağlar, ceviz, fındık ve tam tahıl ürünleri E vitaminini içeriyor. 

Vitamin K 

Bu vitamin kan pıhtılaşması bakımından önemlidir. Vitamin K eksikliği kanamaya yol açabilir. Bundan dolayı Almanya'da tüm yeni doğanlara hemen doğumdan sonra, 3.-10. gün ve 4.-5. hafta arası toplam üç defa vitamin K verilmektedir. Ispanak, karnıbahar ve baklagiller (ör. yeşil fasulye, nohut) K vitaminini içermektedir. 

Haftaya da bu konuyu işlemeye devam edeceğim. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.