Viyan Dexîl, Êzîdîlerin düşmanıyla ortaklaştı

Kadın Haberleri —

.

.

  • Şengalli kadınlar, Viyan Dexîl’in, “Türkiye ile beraber PKK’ye karşı savaşıyoruz” diyerek daha fazla ortaklık talebinde bulunmasını ihanet olarak değerlendir. Dexîl’in siyasetinin kirli bir siyaset olduğunu kaydeden Êzîdî kadınlar, “Bu Şengal için bir tehdittir” dedi.

KDP milletvekili ve Irak Parlamentosu Grup Başkanı olan Viyan Dexîl geçtiğimiz hafta İstanbul’da bir toplantıya katıldı. Toplantıda, Türkiye ile beraber PKK’ye karşı savaştıklarını ve Türkiye’den PKK’yi bitirmek için daha fazla ortaklık talebinden bulunduklarını ifade etti. 

Şengalli kadınlar, Dexîl’in İstanbul’da yaptığı konuşmaya tepki gösterdi. Êzîdî kadınlar yapılan konuşmanın Êzîdîlerin soykırımdan geçirilmesinin onayı olduğunu kaydetti.

Yaptığı konuşmadan utanmalı

Êzîdî Demokratik Özgür Partisi (PADÊ) yöneticisi Macîde Dexîl, Viyan Dexîl’in konuşmasını kınayarak, “O Êzîdî bir kadın. Onun Êzîdîlerin Şengal’de yaşadığı sorunlara ilişkin konuşmasını istiyoruz. Ama yaptığı her açıklamada halkına ihanet ediyor” diye konuştu.

“Şengal’de bir dağın tepesinde içinde bulunduğu helikopter düştü, kim onu kurtarıp, tedavi etti?” diye soran Macîde Dexîl, “Herkesin bize sırtını döndüğü gün PKK bize yardım etti ve bizi kurtardı. Yaptığı konuşmadan utanması lazım” dedi. 

Dexîl bizim seçilmişimiz değildir

Êzîdî Kadın Özgürlük Hareketi (TAJÊ) Koordinasyon üyesi Naam Bedel, Şengal’de onlarca PKK’li genç kadının yaşamını yitirdiğini belirterek şöyle dedi: “Bu gençler Şengal’i DAİŞ’ten kurtardı. Viyan Dexîl’in bu konuşması verilen bedellere saygısızlıktır. Şengal’de şehidi olmayan tek bir köy bile yok. Bu gençler DAİŞ tarafından katledildi. Bu gençler, KDP ve Dexîl gibi zihniyetler tarafından katledildi. Êzîdîler bu kişileri affetmeyecektir. Viyan Dexîl’in bugün tehdit ettiği kişiler, bizi fermandan kurtarıp Şengal’i özgürleştirdi. Onların sayesinde Şengalliler topraklarına geri döndü.” 

Siyaseti kirlidir

“Êzidîlere yapılan her bir soykırımda Türkiye’nin parmağı var” diyen Bedel, “2014 yılında beri Viyan Dexîl, Êzîdîlere ve Êzîdî kadınlar için hiçbir şey yapmadı. PKK bir parti değil, bir fikirdir. Dexîl, bizim seçilmişimiz veya öncümüz değil. Bizim gözümüzde parlamentoda sadece bir milletvekilidir. Onu desteklemiyoruz ve artık kabul etmiyoruz” dedi.

Viyan Dexîl’in Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan açık ortaklık talep etmenin Êzîdîlere karşı düşmanlık olduğunu kaydeden Naam Bedel, “Bu Şengal için bir tehdittir. Viyan Dexîl’in siyaseti kirli bir siyasettir. Nasıl olur da Êzîdîlerin düşmanıyla ortaklaşır? Birçok kişi kız çocuklarına Viyan ismini verdi. Ama hepsi şimdi onun yüzünden bu ismi verdiği için pişman. Türkiye’ye ortaklaşma talebinde bulunarak Êzîdîlere karşı düşmanlığını ilan etti. O artık bizim gözümüzde Erdoğan’ın ortağıdır.” 

Ne olmuştu?

Êzîdîlere yönelik 2014 Ağustos’da gerçekleşen 73’üncü fermandan yine milletvekili olan Viyan Dexîl, Şengal’de yaşanan Helikopter kazasında HPG’liler tarafından kurtarılarak DAİŞ’in eline geçmesi önlenmişti. Tedavi için getirildiği Türkiye’de de Dexîl ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve İstanbul Milletvekili Hüda Kaya'nın aralarında bulunduğu partililer sahiplenmiş ve tedavisi ile ilgilenmişti. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.