‘Ya mahkeme kurun ya da vatandaşlarınızı alın’

Kadın Haberleri —

Hol Kampı

Hol Kampı

  • DAİŞ’in iç denetimini elinde bulundurduğu Hol Kampı’nda kadın katliamları arttı. Kadın insan hakları savunucularının da hedef olduğu kamp yönetiminden Hewrîn El-Hesen, sorunun küresel olduğunu belirterek devletleri sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.

SORGUL ŞÊXO / NUJINHA-HESEKÊ

Bir süredir kadın katliamlarıyla gündemden düşmeyen Hol Kamp’ında DAİŞ vahşeti sürüyor. 

Rojava’da DAİŞ’in bir Truva atı rolünü gören Hol Kamp, Hesekê’nin 45 kilometre doğusunda bulunuyor.  Tahmini olarak kampta kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 56124 DAİŞ’li bulunuyor. Ağırlıklı olarak aile biçiminde kampta tutulan DAİŞ’liler kampta ideolojik eğitim dahil birçok eğitim veriyor. Çocukları şiddete teşvik eden DAİŞ’liler, katlettikleri kadınları kanalizasyona atıyor. 

Kampın yönetiminin verdiği bilgiye göre kampın kuruluşundan bu yana aralarında çocuklarında olduğu 150 kişiye ait cenaze bulundu. 

.
Hewrîn El-Hesen

Kadınları kadın eliyle katlediyorlar

Kampı yöneticilerinden Hemrîn El-Hesen, 2022 yılının başından bu yana kampta 27 kişinin öldürüldüğünü belgelediklerini belirtti. Öldürülen 27 kişiden 19’nun kadın olduğunu dile getiren El-Hesen, “Bu durum kamp içerisinde kadına yönelik şiddetin arttığını gösteriyor” dedi. Bunun tehlikeli bir durum olduğunu söyleyen El-Hesen, kadın katliamlarının başlıca nedeninin DAİŞ zihniyeti olduğunu kaydetti. DAİŞ’ten kurtulmak isteyen kadınların olduğunu söyleyen Hewrîn El-Hesen, kadınların yine kadınlar tarafından katledildiğine dikkat çekti. El-Hesen şöyle dedi: “DAİŞ kadın kanadı olan (Al-Hisb), bu kadınları öldürüyor ve herkese bunun onların kaderi olduğu mesajını veriyor.” 

Kampı eskisinden daha tehlikeli

Hol Kampı’nın diğer kamplar gibi olmadığını ifade eden Hemrîn El-Hesen, “Burada DAİŞ’li çocuk ve kadınlar her geçen gün tehlikeli bir şekilde büyüyor. Hol Kampı, DAİŞ zihniyetinin şiddet yüzüdür ve eskiden daha fazla tehlikelidir. Bu küresel bir sorundur. Her ülkenin sorumluluğunu yerine getirmesi gerekir ve bu sorunu çözmelidir. Çünkü bu sorun her geçen gün daha da büyüyor” dedi.

Sorun küresel

Kamptaki kadın insan hakları çalışanlarının DAİŞ’li kadınlar tarafından hedef aldığını da belirten El-Hesen, Hol Kampın’da yaşananların tüm dünyanın sorunu olduğunu dile getirdi. Hemrîn El-Hesen, “Bu sorun sadece bizi ilgilendiren bir sorun değil. Küresel bir sorundur. Bu yüzden kendi yurttaşını almayan ülkeler ya sorumluluğunu yerine getirmeli ve sorunu çözmelidir ya da uluslararası bir mahkeme kurulmalı ve mağdurlar için adalet sağlanmalıdır” diye belirtti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.