Yabancılar 1.109 Suriyeliyi tutukladı

Dünya Haberleri —

Türk askerleri Efrîn'de sivillere işkence yapıyor

Türk askerleri Efrîn'de sivillere işkence yapıyor

  • Suriye iç savaşı ile ülkeyi işgal eden Türkiye, İran, Rusya ve vekalet savaşı yürüten çeteler Suriye'de Suriyelileri tutukluyor. 2023'de 1002'si sivil 118'i kadın, 39'u çocuk toplam 1109 Suriyeli tutuklama adı altında esir edildi.

2011’de başlayan Suriye iç savaşında ülkeye yerleşen yabancı güçler ve vekil çeteleri Suriyelileri öldürmeye tutuklamaya ve yerinden etmeye devam ediyor. North Press İzleme ve Dokümantasyon Dairesi'ne göre, Suriye'de çatışan yabancı güçler 2023 yılında 1.109 Suriyeliyi tutukladı. Tutuklama ve kaçırılma furyasının en büyük madurları siviller. Tutuklananlardan 1002'si sivil, 118'i kadın, 39'u çocuk yalnızca 107'si askeri personel.

622 sivil tutuklandı
Türk devletinin yasadışı işgali altına olan başta Efrîn, Şehla kantonunun Rai, Bab ve Cerablus bölgeleri ile Girê Sipî ve Serêkaniye’de yüzlerce kişi tutuklama adı altında işkence gördü. İzleme ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı'nın yıllık raporunda, 2023 yılında Türk ordusu ve kullandığı vekil güçlerin 971 kişiyi tutukladığı belgelendi. Bu uygulama hem sınır hattında hem de Türk devletinin işgal atında tuttuğu bölgelerin genelinde yaşandı. Tutuklananlar arasında 4 askeri personel ile 85 kadın, 33 çocuk 622 sivil bulunuyor.

Türkiye’deki cezaevlerine götürüldüler
Rojava Kurdistan’ının işgal altındaki bölgelerinde devlet terörü uygulayan Türk istihbaratı, sivilleri korkutup göçertmek için Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile bağlantılı adı altında haklı kaçırtmaya çalışıyor. Türk istihbaratı ve ordusu 25'i kadın ve 3'ü çocuk olmak üzere 208 sivili Türkiye’deki cezaevlerine götürdü.

İran, Rusya ve Hizbullah da
İran destekli milisler, 50'si askeri personel, 78'i sivil olmak üzere 128 kişiyi tutukladı. Bazıları casusluk yapmak veya İran destekli milislere karşı saldırı düzenlemekle suçlandı.
Öte yandan Rus güçleri, Rus askeri karakollarının ve karargahlarının fotoğraflarını çektiği iddiasıyla bir askeri personeli tutukladı.
Lübnan Hizbullahı milisleri, Hizbullah milislerinin yemeğini zehirlemeye çalışmak suçlamasıyla beşi askeri personel ve biri kadın dört sivil olmak üzere dokuz kişiyi tutukladı.

Gizli hapishaneler ve işkence merkezleri
İzleme ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı, Suriye'de altı, Humus ve kırsalında üç, Deyrizor'da üç ve Şam'da bir İran gizli hapishanesinin bulunduğunu söyledi. Tutukluların elektrik şoku, yakma, kırbaçlama ve benzeri uygulamalarla karşı karşıya kaldığı bu hapishaneler, işkencenin en kötü türlerine tanık oluyor. ŞAM

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.