‘Yasa çöplüğü’nde eşit miyiz? 

Kadın Haberleri —

.

.

  • İktidar, kadın haklarını gündemine almayıp ‘aile yapısını koruma’ adı altında yeni anayasa çıkarmayı planlıyor. Türkiye’nin şu anda ‘yasa çöplüğü’ne dönüştüğünü belirten Zozan Özgökçe, “Kadınları, Kürtleri ve farklı azınlıkları marjinalize ederek bir anayasa yapılamaz” dedi.

AKP-MHP iktidarının, Hür Dava Partisi ve Yeniden Refah Partisi ile 2023 seçimlerine birlikte girmesi, “Medeni Kanun”, “Nafaka Hakkı” ve “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun / 6284 sayılı yasa” gibi kadınların yaşamlarını koruma altına alan yasalarda değişiklik yapılmasının gündeme getirilmesi kadınların tepkisine neden oldu. 
Tartışmalar sürerken AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan uzun bir süredir dillendirdiği anayasa değişikliği gündemi Meclis’in 1 Ekim’de açılmasıyla bir kez daha gündeme getirdi. Kadınlar, böylesi bir ittifakın kadın haklarını yeni anayasayla güvenceye alacağından şüphe duyuyor ve temkinli yaklaşıyor. 
MA’ya konuşan Kadın hakları aktivisti-feminist Zozan Özgökçe, iktidarın kadın hakları karşıtı partilerle birlikte yürüttüğü politikalara karşı örgütlü bir mücadele ağının geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Kadın hakkı gündemlerinde yok
“İktidar, savaş gündemi ve operasyonlarla kadın hakları gündemini, gündemine almamaya özen gösteriyor” diyen Özgökçe, kadın kazanımları ve haklarını gasp etmek isteyen iktidarın gündemi sık sık değiştirdiğini kaydetti. 

Sivil bir anayasa için…
“Erken yaşta evlilik ve zinayı geçmişte çok konuştular. Aile meclislerini kadına yönelik şiddetin farklı boyutlarını gündeme getirerek, gündemi yorma ve insanların dikkatini o tarafa çekmeye çalışıyor. Yeni anayasa şu an gündemde, bizler de sivil, barışçıl ve herkesi kucaklayan bir anayasa talebimizi yıllardır dile getiriyoruz. İnsancıl bir yasa talebimiz hep vardı ve var olacaktır. İşte bunun için direnmeye devam etmemiz gerekiyor.”
Demokratik, barışçıl ve kadın özgürlükçü yasaların var edilmesi gerektiğini dile getiren Özgökçe, bütün halkları kapsayan ve temel insan hakları çerçevesinde bir anayasayı var etmenin mümkün olduğunu ifade etti. 

Farklılıkların eşit olduğu anayasa
Özgökçe, değerlendirmesinin devamında Türkiye’nin şu anda ‘yasa çöplüğü’ne dönüştüğüne işaret etti ve ekledi: “İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi sebep gösterilen nedenlerden biri de LGBT-İ hakları ve aynı zamanda aile içerisindeki kadınların güçlenmesinden korkmalarıydı. ‘Kadının beyanı esastır’ söyleminden çekindikleri için İstanbul Sözleşmesi feshedildi. Dolayısıyla anayasa yaparken, kadınları, Kürtleri, LGBT-İ’leri ve farklı azınlıkları marjinalize ederek bir anayasa yapılamaz. Herkesin farklılıklarıyla eşit olmasından yanayız. Böyle bir anayasa mümkün ve bunu sağlamak gerekiyor.”

İçi boşaltılan ‘aile’ söylemleri
Kadınlar, çocuklar ve yaşlıların aile içinde şiddet gördüğünü ve buna rağmen iktidarın “aile yapısını koruma” adı altında yeni yasa çıkarmayı amaçladığını vurguladı.
Özgökçe, taleplerini ise şöyle sıraladı: “Mutlu şiddetin olmadığı, herkesin birbirine saygı duyduğu hakkını gözetlediği bir aile formatıdır. Ailelerin dağılmasından yana değiliz fakat aile kavramı doğru bir şekilde hayata geçirilsin istiyoruz. Aileyi kutsayıp içini boşaltmak bizi hiçbir yere götürmez. Şu anda aile kurumunun içi boşaltılmış durumdadır. İktidarın çizgisinde giden kötü bir aile sistemi var. İktidar ve yandaşları aile kavramına sığınmamalıdır.”
 
Örgütlülükle cevap
 Kadın örgütlerinin ise yürütülen politikalara karşı örgütlü bir mücadele ağını örmesi gerektiğini ifade eden Özgökçe, “Çok güzel ve güncel platformlar var. Örneğin, dijital aktivizm diye bir şey var. Her alan örgütlenme alanı yapılmalı. Farklı farklı platform ve inisiyatiflerde örgütlülüğün esas alınması gerekiyor. Ufacık bir konuda bile örgütlü hareket etmemiz gerekiyor. Örgütlülüğün önemli olduğunu ve buna sıkı sıkı sarılmamız gerektiğini düşünüyorum. Her geçen gün daha da kötüye giden bir yapı var ve bizler de bu yapıya karşı ancak örgütlü bir şekilde cevap olacağız” dedi. WAN
 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.