Yazmaya devam edeceğim

Zeynep Durgut

Zeynep Durgut

  • Dört günlük gözaltının ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakılan gazeteci Zeynep Durgut, “Gördüğüm ve şahitlik yaptığım her şeyin haberini yazmaya devam edeceğim. Gerçekleri yazmaktan taviz vermeyeceğiz” dedi.

Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Zeynep Durgut’un, Şırnak’ın Cizre ilçesindeki evine 14 Şubat’ta polislerce baskın düzenlendi. Ters kelepçelenen gazeteci Durgut, Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “gizli tanık” ifadeleri ile sosyal medya paylaşımları gerekçe göstererek başlattığı soruşturmada gizlilik kararı verildi. Gazetece Durgut, dört gün boyunca Cizre Emniyet Müdürlüğü’nde tutuldu. Şırnak Adliyesi’ne önceki gün sevk edilen Durgut, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Şırnak'ta gazetecilik yaparken üç defa gözaltına alınan ve hakkında dört ayrı soruşturma açılan Durgut, 14 Şubat’taki ev baskınında ellerinin arkadan kelepçelenerek zırhlı araca götürüldüğünü ve araç içerisinde uzun bir süre ters kelepçeli olarak bekletildiğini söyledi. Evine yapılan baskının şiddetine yabancı olmadığını belirten Durgut, “Her gün insanların evlerine yapılan polis baskınlarının haberini yapıyorum. Ev baskınları sırasında yaşanan hukuksuzlukları insanlardan dinliyorum ve görüntüleri çekiyorum. Bu sefer haberlerini yaptığımız hukuksuzluğu  ben yaşadım” dedi. 

Neden bu haberleri yapıyorsun?

Şırnak’ta herkesin gazeteciliğine şahit olduğunu ifade eden Durgut, “Gözaltında bir gazeteci gibi değil de ‘örgüt üyesi’ gibi bir muameleyle karşı karşıya kaldım. Dört gün gözaltında kaldım ve bu süre zarfında çalıştığım haber ajansı illegalize edilmek istendi. Yaptığımız haberler hukuk dışı haberlermiş gibi davranıldı. Bana neden magazin veya üçüncü sayfa haberleri değil de toplum yaşam haberleri yaptığımı sordular. Gazeteci, hangi haberi yapacağına kendisi karar verir. Hiç kimse gazeteciye bu tarz haberler yap diyemez” diye konuştu. 

Haberlerimizden rahatsızlıklarını gördüm

Bir gazeteci olarak her gün sahada olduğunu dile getiren Durgut, şöyle devam etti: “Beni gözaltına almadan önce de telefonla arayarak ifadeye çağırabilirlerdi. Gizli herhangi bir iş yapmıyorum. Bu gözaltıyla beraber mesleğimi engellemek istediler. Şırnak bölgesinde çok fazla hak ihlalleri yaşanıyor. Bir gazeteci olarak özgür bir şekilde mesleğimi yapamıyorum. Bizlere yönelik çok fazla engellemeler var ama tüm baskı ve engellemelere rağmen mesleğimizi sürdürüyoruz. Hırsızlık yapmıyoruz, şiddet uygulamıyoruz ve kimseyi öldürmüyoruz. Amacımız halkın sesi olmak. Haberlerini yaptığımız gerçekliklerden birilerinin nasıl rahatsız olduğunu bir kez daha gördük.” 

Gerçeklerden taviz vermeyeceğiz

Hem kadınların hem de toplum ve yaşam haberlerini yaptığını vurgulayan Durgut, “Bugün baktığımızda Türkiye’de en fazla kadınlar şiddete maruz kalıyor. Ben de burada kadınların ve istismara maruz kalan çocukların sesi olmak istiyorum. Ajansım da onların sesi oluyor. Bugünden sonra elimden ne gelirse yapmaya devam edeceğim. Gördüğüm ve şahitlik yaptığım her şeyin haberini yazmaya devam edeceğim. Gerçekleri yazmaktan taviz vermeyeceğiz” dedi.  ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.