Yeni Türkiye’nin inşası için

  • Demokrasi Konferansı’nda konuşan Rıza Türmen, bu konferansın yeni bir Türkiye’nin inşası için başlangıç olduğunu söyledi.

 

Toplumun birçok kesimine ulaşarak talepleri ve mücadeleleri ortaklaştırmayı hedefleyen ve uzun zamandır hazırlıkları devam eden Demokrasi Konferansı, dün İstanbul’daki Dr. Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde başladı. “Ekmek, Özgürlük, Adalet” sloganıyla gerçekleşen konferansta 200’ü aşkın bileşen yer alıyor. Konferans, Ahmet Türk, Canan Arın, Celal Fırat, İhsan Eliaçık, Genco Erkal, Melda Onur, Murathan Mungan, Nejla Kurul, Öztürk Türkdoğan, Rıza Türmen, Şebnem Korur Fincancı, Tarık Ziya Ekinci ve Zülfü Livaneli’nin çağrıcılığıyla bir araya gelme kararı almıştı.

Konferans, Tilbe Saran’ın konferansın amaçlarına ve hedeflerine ilişkin sunumu ve AİHM eski Yargıcı Rıza Türmen’in açılış konuşmasıyla başladı. Demokrasi, barış, özgürlük, eşitlik, iş, aş, ekmek ve adalet isteyenlerin konferansı olduğunu belirten Türmen, “Bu konferans Deniz Poyrazların konferansıdır. Bugün neden buradayız, çünkü artık susmaya dayanamıyoruz. Adaletsizliğe, baskıya daha fazla boyun eğmediğimiz için buradayız. Biz bunun için varız, dediğimiz için buradayız. Özgürlük, adalet, eşitlik, iş, aş, ekmek gibi taleplerin hiçbiri bir diğerinden daha önemli değildir. Hepsinin temelinde demokrasi vardır. Bir başka hak talebinde bulunan başka hak taleplerine kayıtsız kalamaz” dedi.

Konferansın amacının bir yandan karanlıkları aşmak, sesi duyulmayanların sesini duyurmak; öte yandan bütün hak taleplerini demokrasi çerçevesinde geliştirmek ve ülkeyi yeniden inşa edecek bir demokrasi talebini başlatmak olduğunu kaydeden Türkmen, şöyle devam etti: ”Yeni bir Türkiye programının da ipuçlarını bizlere vermektedir. Bu konferansın son değil, başlangıç olduğunu söyleyebiliriz. Bu konferanstan yeni bir Türkiye’nin inşası için kol kola yürüyüp haklarından yoksun bırakılanların, ezilenlerin başlattığı bir hareket geliyor. Siyasetin amacını değiştirmeyi hedefliyoruz. Halkın siyasetin öznesi olduğu yeni bir siyaset anlayışının gerçekleştirmesi gerekiyor. Hep beraber, hep birlikte yola çıkıyoruz. Bu konferans yola çıkışın ilk adımıdır. Hepimizin yolu açık olsun hep birlikte yürüyeceğiz.”

Savaş değil, halka

Türmen’den sonra Emek Çalışma Grubu adına konuşan Özgür Karabulut söz aldı. Karabulut, örgütlenme, TİS ve grev hakkı, güvencesizlik, işsizlik, mevsimlik tarım işçileri ve göçmen işçiler, KHK’liler, işçi cinayetleri, kayıt dışı çalışma, kadın emeği, emekliler ve emekli olamayan EYT’liler, emek ve ekoloji gibi pek çok konuya ilişkin yaşanan sorunları anlatarak, “Savaşa ve şiddete ayrılan kaynakların bizlerin yoksullaşmasında önemli bir payının olduğunu biliyoruz. Çok çeşitli kaynaklardan savaş ve silahlanma için harcama yapılmaktadır. Silahlanmaya çok büyük kaynakların ayrılmakta ve bu nedenle de yaşama koşullarımız daha da zorlaşmaktadır. Barış, işçi sınıfının en temel talepleri arasındadır” dedi.

Akademi ve bilim özgür değil

 Bilim Akademi Çalışma Grubu’nun hazırladığı bildirgeyi okuyan Beyzade Sayın, akademi ve bilim dünyasında yaşanan sorunları anlatarak, üniversitenin kendi değişiminin öznesi olmak bir yana, dışarıdan dayatılan değişmelere (müdahalelere) bile direnme gücü bulunmadığını vurguladı. Sayın, “Bir üniversitenin olması gerektiği gibi özerk ve özgür değildir; bu yüzden üretken ve yaratıcı değildir. İtaat ve biat asli norm haline gelmiş ve dolayısıyla suskunluk ve teslimiyet egemen olmuştur” dedi ve çözüm önerilerini sıraladı.

Kadın hakları

 Kadın Çalışma Grubu adına hazırlanan bildiriyi okuyan Cemile Baklacı, savaş politikalarının kadınların eşit yurttaşlık haklarını kullanılmaz hale getirdiğine dikkat çekerek, kadın işsizliği ve yoksulluğunun tavan yaptığını belirtti. Baklacı da kadınların taleplerini sıraladı.

Şenyaşar da konuştu

 Demokrasi Konferansı’nın katılımcıları arasında Şenyaşar Ailesi de yer aldı. Urfa’nın Suruç ilçesinde 24 Haziran 2018 Genel Seçimleri öncesi 14 Haziran’da AKP’li İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınlarının saldırısında eşi ve iki oğlunu yitiren Emine Şenyaşar ile saldırıdan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar katıldıkları konferansta konuştu. Kürtçe seslenen Emine Şenyaşar, sözlerine Urfa Adliye önünde 108 gündür süren ‘Adalet Nöbeti’ni hatırlatarak başladı. Yaşadıklarını ve adalet mücadelesini anlatan Şenyaşar, ”Sadece adalet istiyorum. Herkesten mücadelemize destek vermelerini istiyoruz” dedi.

Konferans, diğer katılımcıların konuşmalarıyla devam etti.  İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.