Yeşil'in eniklerini saldılar

Amedspor - Bursaspor maçı

Amedspor - Bursaspor maçı

  • Depremin vurduğu kentlerden Amed'in futbol takımı Amedspor’a, maç için önceki gün gittiği Bursa'da başlayan ırkçı saldırılar dün sahaya da taşındı. 

Türk polisinin büyük bir nezaketle izlediği ırkçılar, JİTEM tetikçilerinin dev posterlerini açtı, devletin işleyip 'faili meçhul' bıraktığı 17 bin cinayetle simgeleşen 'beyaz toros'u bayrak gibi açtı, ırkçı sloganlar eşliğinde futbolculara saldırdı. 

İkinci Lig Beyaz Grup'ta mücadele eden Amedspor, Bursaspor’la oynayacağı karşılaşma öncesi önceki gece Bursa’da bir otelde konakladı. Amedspor oyuncularının kaldığı oteli öğrenen Bursaspor'un ırkçı taraftarları, otelin önüne gelerek, “Ne mutlu Türküm diyene” sloganı attı, havai fişek fırlattı. Amedspor’un maruz kaldığı bu saldırıya dair görüntüler paylaşılırken, Türk polisinin ırkçıların güvenliğini aldığı, müdahale etmediği görüldü. 

Bursaspor’un Timsah Arena Stadı’nda dün saat 14’te başlayacak olan karşılaşma öncesi stada giren ırkçılar, ellerinde on metrelerce uzunluğunda olan Türk bayrağına yazılı, “Göğün direği alınana dek ay yıldız hüküm sürecek” pankartı taşıyarak sık sık ırkçı sloganlar. Pankartı taşıyan onlarca kişinin kamera karşısında yüzlerini kapatması dikkat çekti. Maçın başlamasına dakikalar kalırken Bursaspor futbolcuları, ısınmak için sahaya “Ne mutlu Türküm diyene” sözlerinin yer aldığı bir şarkıyla çıktı. Bursaspor taraftarları, maç öncesi ısınmak için sahaya inen Amedspo’lu futbolculara ise “Şehitler ölmez vatan bölünmez”, “Ne mutlu Türküm diyene”, “Vatanına göz dikeni ez oğlum" ve “İntikam” gibi sloganları atıldı. 

Polis izlemekle yetindi

Irkçı saldırılar fiziki saldırılara da döndü. Saha etrafında yoğun polis bulunmasına rağmen ırkçılar, Amedspor oyuncularını hedef aldı. Saldırılara saha içerisinde yer alan kimi Bursaspor ve Amedspor yöneticileri engel olmaya çalışırken, saldırıya polisin müdahale etmediği de görüldü. Saldırı anında tribünlerde bulunan binlerce ırkçı, “Vurun, vurun” dedi.  

JİTEM posterleri açıldı

Saldırgan ırkçılar, tribünlerden 1990’lı yıllarda on binlerce Kürt’ün kaybettirilmesinde rolü olan ve JİTEM elemanı “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım ve yine JİTEM’in insan kaçırmak için kullandığı “Beyaz Toros” fotoğraflarının yer aldığı posterleri açtı. Sosyal medya platformlarında ise binlerce saldırgan ırkçı, kendi hesaplarından “Beyaz Toros” fotoğrafları da paylaştı.  

Maç saldırılar altında sürdü

Maç devam ederken sahaya bıçak, şişe, mermi atıldı. Futbolculara isabet etti, ancak polis izledi. Hakem maçı durdurmak yerine Amedsporlu futbolcuları uyarmayı tercih etti. Bursaspor futbolcuları da attıkları golden sonra JİTEM tetikçilerinin posterlerinin açıldığı tarafa giderek asker selamı durdu. Haber hazırlanırken maç saldırı altında devam ediyordu. 

Polis hakkında suç duyurusu

Amed Barosu, Amedspor futbolcularına yönelik Amed Barosu, Bursaspor deplasmanı için Bursa’ya giden Amedsporlu futbolcuların kaldığı otele giderek onlara küfür, tehdit ve hakaretlerde bulunan bir grup ırkçı ile buna karşı önlem almayan polis hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. 

HDP saldırıları kınadı

HDP tarafından yapılan açıklamada, "Bursa’da Amedspor’a yapılan ırkçı saldırıları kınıyoruz. 90’ların katilleri, JİTEM artıklarının ruhunun gezdiği atmosfer ne Amedspor’u engelleyebilecek ne de barış umudunu bitirebilecek. Sorumlulardan hukuk önünde hesap sorulmalıdır. Biz faşizme karşı diz çökmeyecek milyonlarız" denildi. 

Uyarılara rağmen

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, yetkililere yaptıkları uyarılara rağmen önlem alınmayan müsabaka için açıklama yaparak yaşananları kınadı. Sarıbal’ın yaptığı paylaşım şöyle: “Görüşmelerimizdeki tüm uyarılarımıza rağmen ‘Sorun Yok’ diyen yetkililer, tribünden slogan atan seyirciye yapmadığını bırakmayan hükümet, misafir takımın güvenliğini sağlamak için vali ve emniyet müdürlüğünü göreve çağırıyorum. Acılı günler yaşadığımız şu günlerde, 80 ilimizden gelen vatandaşlarımızın yaşadığı kardeş kent Bursa’mızda Bursaspor ve Amedspor arasındaki futbol maçında yaşanan olayları kınıyorum. Bursa bunu hak etmiyor. Türkiye Futbol Federasyonunu göreve çağırıyorum” dedi. BURSA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.