Yeşil Sol kongreye hazır

  • Yeşil Sol Parti, büyük kongre öncesi iki gün süren konferansını yaptı. Kongrenin onayına sunulacak, yol haritası ve değişiklikler netleştirildi. 

 

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (Yeşil Sol Parti) yeniden inşa ve yapılanma kapsamında Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde düzenlediği büyük konferans, iki gün sürdü. Konferansın ilk gününde halk ile daha önce yapılan toplantılarda ortaya çıkan öneriler konferansa sunulurken, dün de Yeşil Sol Parti’nin tüzük değişikliği başta olmak üzere birçok başlıkta öneriler tartışıldı. Konferansın ikinci gününde başta Kürt sorununda demokratik çözüm olmak üzere, demokratik siyaset, 3. Yol ve ittifaklar, emek örgütlenmesi, demokratik ve halkçı ekonomi gibi konularda tartışmalar yürütülüp, çok sayıda öneri karar önerisi haline getirildi. 

Yeşil Sol Parti Kongre Delegesi Emir Ali Türkmen, konferans süreci ve partisinin bundan sonra izleyeceği yol hattına ilişkin MA’dan Hakan Yalçın’a konuştu. Halk toplantılarında öne çıkan öneri ve eleştirileri esas aldıklarını belirten Türkmen, “Konferanslarımızın amacı, bütünlüklü muhasebenin önümüzdeki süreçte mücadele hattımızın nasıl inşa edileceği konusunda tartışmalar yürütmek ve kararlar almaktı” dedi.

Yeşil Sol Parti Kongre Delegesi Emir Ali Türkmen

Yeni bir başlangıç

Konferansta, “örgütlenme, çoğulcu demokrasi, faşizme karşı mücadele ve politik hatlarının nasıl olacağı” gibi konulara dair halk ile birlikte tartışmalar yürüttüklerini ve kararlar aldıklarını belirten Türkmen, “Bu tartışmalarımız sonucunda da Yeşil Sol Parti’nin genel kongresinde parti tüzüğünü değiştireceğiz. Yeni bir başlangıç yapacağız. Bu coğrafyada direniş ve mücadelenin yeni inşa sürecinin güçlü bir şekilde devam etmesi için elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.

Daha etkili politikalar

Halk toplantıları ve konferanslar sonrası birçok alanda güçlenmeye gideceklerini belirten Türkmen, bu güçlenmeyi toplumsallaştıracaklarını aktardı. Türkmen, şöyle devam etti: “Eleştiri ve özeleştiri bizim can suyumuz. Biz aslında halkımızla birlikte yeniden can suyunu çoğaltmaya çalışıyoruz. Temel olarak tespit ettiğimiz sorunlar ve güçlendireceğimiz alanlarımız şöyle; Örgütlü yapımızı yeniden gözden geçirip ve çoğaltmak. Halk hareketimizin temel siyasal alanının toplumsallaşması için alanlar oluşturmak. Seçimde yapmış olduğumuz bazı ittifakları yeniden gözden geçirip farklı toplumsal kesimlerle bir demokratik ittifakı kurmanın imkanlarını yaratmak. Türkiye’de uzun süredir Kürt sorununun demokratik yollarla çözülmesi için büyük çaba gösteriyoruz. Biz Kürt sorununu çözüme kavuşturmak için yeterince etkili politikalar yürütmediğimizi fark ettik. Bugün Kürt sorunu çözülmediği için Türkiye’de birçok sorun da çözülmüyor. Kürt sorunun çözümünü halka anlatmak için önümüzdeki süreçte daha etkili politikalar devreye koyacağız. Ayrıca emek mücadelesini yükseltmek için partimiz, üstüne düşen sorumluluğu yerine getirme hazırlığı içerisindedir.”

Tarihsel sorumuluk hazırlığı

Bütün çalışmalarda öne çıkan en önemli başlıkların, Kürt sorununun demokratik çözüm yöntemleriyle çözülmesi ve sistematik tecrit olduğunu söyleyen Türkmen, şunları ekledi:  “Türkiye’nin demokratikleşmesi ve aynı zamanda barışçıl bir toplum oluşturulması için çok çeşitli politikalarımız ve etkilerimiz olacaktır. Kürt sorununun ana aktörü Sayın Abdullah Öcalan’ın politikalarını ve siyasal sözünü toplumla buluşturmak için bir zemin oluşturmayı hedefliyoruz. Bunun için de İmralı’da sistematik olarak devam eden tecritti kırmak için tarihsel bir sorumluluk almanın hazırlığı içerisindeyiz.”  ANKARA

 

*****

İsim değişikliği

Yeşil Sol Parti’nin isim değişikliği, konferansın gündemleri arasında yer aldı. 

Basına kapalı yapılan konferansta birçok konu başlığının yanı sıra toplantılar serisinde önerilen partinin yeni isimleri de gündeme geldi. Toplantılarda yaklaşık 20 isim önerisi yapıldı. Öneriler parti isimlerinde içinde “demokrasi” ifadesi geçenler ağırlıkta. En çok önerilerin isimlerin başında Demokratik Halklar Partisi’nin (DHP) geldiği belirtiliyor. Önerilen isimler arasında ayrıca Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP), Halkların Eşitlik Partisi (HEP), Özgür Toplum Partisi (ÖTP), Özgür Yaşam Partisi (ÖYP), Yeni Yaşam Partisi (YYP) gibi isimler de bulunuyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.