Yumuşama olacaksa Kobanî'den başlayın

  • DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, yeni anayasanın demokratik ve sivil olması gerektiğini vurgulayarak, Kobanî Kumpas Davası'nda verilecek kararın önemli olacağını söyledi. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrası alınan kararları ve gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. 1 Mayıs’ta yaşanan ablukayı hatırlatan Ayşegül Doğan, anayasal hakların iktidar tarafından engellendiğini kaydetti.

Hilvan’da kazandıklarını seçimin 2 Haziran’da yenileneceğini belirterek, seçimlerin demokratik ve adil koşullarda gerçekleştiğini söyleyenlere Hilvan’daki süreci hatırlatan Doğan, şunları söyledi: "31 Mart gecesi, Hilvan ilçesinde önce oy pusulaları yakıldı. Ardından sandık görevlileri darp edildi. Öyle ki Hilvan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bir soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında tutuklanan 7 kişiden biri de AKP’nin ilçe seçim kurulu üyesiydi. Tüm bunlara rağmen yakılan oy pusulalarına, darp edilen sandık görevlilerine bir süre veri akışı da durdu o gece. Bütün bunlara rağmen DEM Parti, 521 oy farkla Hilvan’da seçimleri kazandı ama kazandığımız bir seçim tekrarlanıyor. İl seçim kurulu, ilçe seçim kurulu, Yüksek Seçim Kurulu’nun bir parti lehine karar vermesi üzerine tekrarlanıyor.

Suskun kalanlar da ortaktır

Hilvan, DEM Parti’den şimdi de kumpasla alınmak isteniyor. Bu arada Hilvan’daki hak gaspına seyirci kalanlar, ortak olanlar, önlem almayanlar, Birecik İlçe binamıza yönelik silahlı saldırı karşısında da suskunluklarını koruyor. İki gün üst üste yaşanan bu saldırı da gösteriyor ki; seçim öncesi ve sonrasında yaratılmak istenen her türlü provokasyona açık bir ortama ve tüm uyarılarımıza rağmen gerekli önlemler alınmıyor, alınması konusunda da herhangi bir girişimde bulunulmuyor. Birecik’te yaşanması muhtemel olayların sorumlusu başta da söylediğim gibi tüm bu yaşananlara göz yumanlar, seyirci kalanlar, ses çıkarmayanlar ve ortak olanlardır.”

Yeni, demokratik ve sivil anayasa

Bir yandan da anayasa tartışmalarının sürdüğünü, ancak DEM Parti için anayasanın yalnızca bugünle ya da güncel tartışmalarla sınırlandırılacak bir mesele olmadığını vurgulayan Doğan, "Onlarca yıldır sivil anayasa, demokratik bir anayasa, yeni bir anayasa için mücadele veren bir parti geleneğinden bahsediyoruz. Peki anayasanın yalnızca sivil olması yeterli mi? Hayır değil. Aynı zamanda yeni ve demokratik olması, toplumsal bir sözleşme niteliği taşıyabilmesi için gerekir. Toplumsal bir uzlaşmaya dayanması ve toplumsal bir sözleşme niteliği taşıyabilmesi için yeni ve demokratik bir sivil anayasanın kullanılacak yol ve yöntemleri, partimiz tarafından çok önemseniyor ve izleniyor. Sadece izlemiyoruz. Bu, aslında bizim gündemimiz, bizim hayatımız. Ezilenlerin, kadınların, gençlerin, emekçilerin hayatını ilgilendiriyor" şeklinde konuştu. 

Mevcuduna bile uymuyorlar

AKP döneminde bu anayasada sayısız değişiklik yapıldığini ama 12 Eylül darbe anayasasının dahi uygulanmadığı günlerden geçildiğini kaydeden Doğan, şunları dile getirdi: "Mevcut anayasaya bağlı kalın, gereklerini yerine getirin çağrıları yapmak durumunda kalıyoruz. Böyle bir ortamda anayasa tartışmaları ve ziyaretler, bir yandan da bir trafik sürüyor. Anayasa, DEM Parti için bu tartışmalarla sınırlandırılabilecek bir mesele değildir. Bu konuda çok büyük bir deneyim, birikim ve mücadele geleneğine sahip bir parti olarak anayasanın gerçekten yeni olması için eskiden tamamen vazgeçtiğini göstermesi gerekir. Bunun en önemli göstergelerinden biri, iktidardan muhalefetine kadar önümüzdeki hafta tüm Türkiye kamuoyunu bekliyor. Tüm Türkiye kamuoyunu ilgilendirecek bir karar ile karşılaşabiliriz. Müspet veya menfi diyorum, çünkü bu bir siyasi karar olacak. 16 Mayıs’ta görülecek Kobanî Kumpas davasından bahsediyorum. 16 Mayıs, bir yandan ortaya koyduğumuz bu fotoğraf diğer yandan anayasa tartışmaları, siyasi partiler arası trafik. Normalleşme ya da yumuşama tartışmaları sürerken alınacak bu kararın önemini bir kez daha hatırlatıp kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapmak isteriz." ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.