Yüreğindeki öfkeyi, eyleme dönüştürdü

Delal Zanyar

Delal Zanyar

  • Medya Savunma Alanları’ndaki birçok bölgesinde mücadele eden Delal Zanyar, yaşamdaki mütevazi duruşu, askeri uzmanlığı ve ideolojik birikimiyle güçlü bir militandı.
  • Kendisine belirlenen sınırları kabul etmeyerek özgürlükten yana duruşunu ısrarla korumayı başardı. Düşmana yönelik yüreğindeki öfkeyi, eyleme dönüştürme mutluluğuna erişti.

YJA Star gerillası Delal Zanyar'ın 23 Mart'ta gün Medya Savunma Alanları’nda şehadete ulaştığı duyuruldu.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, Delal Zanyar'ın (Çimen Yıldız / Amed) 23 Mart 2024 günü Garê alanında görevi başındayken şehadete ulaştığı bildirildi. BİM, Delal  Zanyar hakkında bilgiler de paylaştı. Bazım bölümleri şöyle:

Büyük sorumluluklara hazırlandı

"Amed’de dünyaya geldi. Ailesi yurtsever ve Kurdistani değerlere bağlıydı. Yurtsever bir çevreden olması Kürt Özgürlük Hareketi'ni erken tanımasına vesile oldu. Okul yıllarından itibaren PKK’ye olan sempatisi arttı; düşman gerçekliğini daha fazla anlayarak bilince çıkarıp yurtsever devrimci gençlik çalışmalarına dahil oldu. Üniversiteye gittiği dönemlerde gençlik çalışmalarına daha aktif bir katılım sağlayarak mücadelesini büyütmeyi hedefledi. Bu süreçte yaptığı okumalar ve yaşadığı yoğunlaşmalarla Türk devletinin soykırımcı karakterini daha iyi çözümleyerek daha büyük sorumluluklara hazırlandı.

Çiyager ve Tekoşîn'in direnişi

Özellikle öz yönetim direnişi sürecinde yaşanan zulme cevap olmak istedi. Komutan Çiyager Hêvî öncülüğünde gelişen Sûr Direnişi ve iki çocuğu olmasına rağmen tüm Kürt çocuklarının özgür bir ülkede yaşaması için Mersin'den Cizîra Botan’a geçerek direnişe katılan ve kahramanca şehadete ulaşan Tekoşîn'den derinden etkilendi.

Anne olmak engel olmadı

Evli ve bir çocuk annesi olmasına rağmen devrimci yaşama katılmak istedi. Bir anne olmanın devrime katılmanın önünde engel olmadığına inandı. Kürt halkına dayatılan soykırım ve inkar siyasetine karşı sessiz kalmayarak yüzünü Kurdistan dağlarına döndü ve gerilla saflarına katıldı.  

 

 

Kendisi yeniden yarattı

Hayallerinin gerçekleşme mekanı olan dağlara her zaman derin bir bağlılık besledi. Qendîl alanında gördüğü yeni savaşçılar eğitiminde PKK’deki yoldaşlık ilişkilerinden ve kadın yoldaşlarının yaşamdaki öncülüklerinden etkilendi. Aldığı askeri ve ideolojik eğitimlerle kendisini adeta yeniden yaratarak, yetkin bir YJA Star gerillası olmayı başardı. Yaşadığı derin sorgulamalar ve yoğunlaşmalar devrimci yaşamında her zaman onun için yol gösteren bir ışık oldu. Aldığı eğitimlerden öğrendiklerini daha aktif bir şekilde pratize etmek için en zorlu alanlara kendini hazır gördü, bu minvalde sürekli öneriler geliştirdi. Her anını devrime adadı, kapitalist sistemdeki kadın gerçekliğini daha iyi anlayarak bilince çıkardı. Kendini her yönüyle geliştirmek istedi.

Askeri eğitimlerde yetkinleşti

Yoğun savaş sürecine kayıtsız kalmayarak, bir YJA Star gerillası olarak üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmekte ısrar etti. Bunun da ancak savaşın yoğun yaşandığı bölgelere giderek mümkün olabileceğini dile getirerek, askeri eğitimlere dahil oldu. Şehîd Mahir Akademisi’nde başarılı bir şekilde eğitimini tamamladı. Eğitimlerdeki askeri disiplini ve uzmanlaşma istemiyle yoldaşlarına örnek oldu. Askeri eğitimlerde kazandığı yetkinlikten dolayı yoldaşlarının eğitiminde rol üstlendi.

Heftanîn'de direnişe dahil oldu

Bu görevini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra Heftanîn bölgesine geçerek direnişe dahil oldu. Heftanîn’de işgalci Türk ordusuna yönelik geliştirilen birçok eylemde yer aldı, düşmana yönelik yüreğindeki öfkeyi, eyleme dönüştürme mutluluğuna erişti. Savaş alanında kazandığı tecrübeyi yaşamla bütünleştirerek, devrimci görevlerini yerine getirdi. Bu özelliğiyle yoldaşlarınca sevilen ve sayılan bir militan oldu.

Heftanîn'den sonra Garê'ye

Heftanîn bölgesinden sonra Garê’ye geçti ve burada da temposunu düşürmeden mücadelesini sürdürdü. Birçok farklı çalışmada bulundu. Özellikle savaş tünellerinin yapımında büyük bir emeğin sahibi oldu. Yeni dönem gerilla taktiğine tüm benliğiyle inandı, bu inancını pratiğine başarılı bir şekilde yansıtarak tüm yoldaşlarına örnek oldu. Garê alanında görevi başındayken şehadete ulaştı."

Çocuğu şahsında söz

HPG, açıklamasını şöyle tamamladı: "Yoldaşları olarak anısını mücadelemizde yaşatacağımızın, ülkesi ve özgürlüğü uğruna annelik yapamadığı değerli çocuğu Zanyar şahsında tüm Kürt çocuklarına özgür bir gelecek yaratacağımıza söz veriyoruz.” BEHDÎNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.