Yüzyılın muhasebesi olacak

Yeşil Sol Parti Eskişehir halk buluşması

Yeşil Sol Parti Eskişehir halk buluşması

  • AKP-MHP iktidarının saldırdığı her alanı direnişe çevirdiklerini vurgulayan Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, 14 Mayıs seçimlerinin yüzyılın muhasebesi olduğunu söyledi.
  • Uçar, şunu vurguladı: “Mevcut iktidarın elinde şiddet dışında herhangi bir mekanizması kalmadı. Bu iktidarın bize saldırdığı her başlığı direnişe çevirdik. Bu direniş, kazanmaya aday.”

Yeşil Sol Parti Eskişehir İl Eşsözcüsü Ceren Koçak, çoklu krizlerin yaşandığı süreçte yapılacak seçimlerin dönüm noktası olacağını belirterek, "Bir yol ayrımındayız. Ya faşizme dur diyeceğiz ya da faşizm daha da kurumsallaşacak. Bizler hem faşizme dur diyeceğiz hem de demokrasinin, özgür ve eşit geleceğin teminatı olarak Meclis'te çok daha güçlü yer alacağız” dedi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Eskişehir’e bağlı Odunpazarı’nda halk buluşması gerçekleştirdi. Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eşbaşkanı Özlem Gümüştaş ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni’nin katıldığı buluşma, Kutsiye Bozoklar’ın “Direnmede” şiirinin okunmasıyla başladı. Yeşil Sol Parti Eskişehir İl Eşsözcüsü Ceren Koçak, Türkiye’de başta Kürt sorunu olmak üzere yaşanan çoklu krizlere dikkat çekerek, “Böylesi bir süreçte yüzyıllık Cumhuriyet tarihinin en kritik seçimlerine giriyoruz. Bu seçimler bir dönüm noktası olacak. 14 Mayıs 2023'te ülkenin ve toplumun geleceği oylanacak. Önümüzde sadece iki seçenek var. Ya faşizme dur diyeceğiz veya faşizm daha da kurumsallaşacak. Bir yol ayrımındayız. Bizler hem faşizme dur diyeceğiz, hem de demokrasinin, özgür ve eşit geleceğin teminatı olarak Meclis'te çok daha güçlü yer alacağız” dedi.

Demokratik cumhuriyeti inşa

Siyasal, iktisadi, toplumsal ve ekolojik alanda yaşanan çoklu krizlere karşı; halkların, kadınların, gençlerin, emek özgürlük ve demokrasi güçlerinin, tüm ezilenlerin Demokratik Cumhuriyet'te buluştuğunu dile getiren Koçak, şunları söyledi: “Çoğulcu bir siyasal sistemde yerel demokrasi, demokratik ve ekolojik toplumsal cinsiyet eşitliği, özgürlük ve insan hakları ilkelerini esas alarak Demokratik Cumhuriyet'i inşa edeceğiz. Demokratik Cumhuriyet yüzyılının eşiğinde umut yorgunluğundan çıkıp, yolumuzu cesaretle, coşkuyla ve birlikte bulmamızı sağlayacak ortak pusulamız 3. Yol’dur. 3. Yol, Türkiye halklarının barış içinde, eşit, özgür ve ortak yurttaşlık temelinde yaşayacağı bir Türkiye kurma yoludur. Yürüyüşümüz, ezilenlerin demokratik mücadelesidir. Statüko ile restorasyon arasındaki sıkışmışlığa karşı umutla ve coşkuyla adımlarımızı birleştirerek ‘yeni yaşama’ davettir. Mutlaka kazanacağız, hep birlikte kazanacağız.”

Direnişle bu mevzilerdeyiz

ESP Eşbaşkanı Özlem Gümüştaş de kritik bir seçim atmosferinden geçildiğini ifade ederek, “Bizi buraya, bu mevzilere getiren çok önemli bir direnişimiz var. Bu direnişte kaybettiğimiz bütün şehitlerimizi, onlarca yılı göze alıp direnişi sürdüren tutsaklarımızı da selamlıyorum. Direnişin bu bedelleri üzerine siyasetimizi inşa ederek sözümüzü kuruyoruz. AKP-MHP faşizmi Türkiye’nin ikinci yüzyılında 20 yıllık iktidar birikimine rağmen derin bir krizi içerisinde giriyor. Bu krizi belirleyen ve derinleştiren şey üçüncü cephenin yarattığı direniş geleneği ve siyasettir. Türkiye ve Kurdistan topraklarında yarattığı umut ve dirençtir. Birlikte başaracağız, birlikte değiştireceğiz” dedi.

Yeşil Sol'da kenetlenme

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, bugünlere barajları yıka yıka geldiklerini, şimdi yeni yaşamı inşa etme göreviyle karşı karşıya olduklarını belirterek, şunları dile getirdi: “Yeşil Sol Parti nerede bir isyan ve özgürlük talebi varsa onun odağıdır. Kazanmamın tek yolu Yeşil Sol Parti’nin etrafında kenetlenmektir.”

Mücadeleyi yükselten fotoğraf

Konuşmasına ana dili Kürtçe ile başlayan Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, yeni döneme büyük bir iddiayla girdiklerini belirtti. Uçar, şunları söyledi: “İki gün önce büyük bir operasyonla uyandık, bu operasyonda gözaltına alınanları biraz tarif etmek gerekir. Mevcut iktidarın dayattığı sanata biat etmeyen ve özgür sanat için mücadele eden tiyatrocu arkadaşlarımız. AKP-MHP’nin tüm baskılarına rağmen toplumu gerçeklerle buluşturan Özgür Basın çalışanı arkadaşlarımız. Bizlere dayatılan adaletsizliğe ve hukuksuzluğa karşı gerçek adaleti tesis etmek için büyük bir çaba içerisinde olan avukat arkadaşlarımız ve demokratik siyaseti bütün baskılara rağmen inşa etmek için bir adım geri atmayan siyasetçi arkadaşlarımız gözaltına alındı. Buradan baktığımızda operasyonun amacı açığa çıkıyor. Bir anlamda seçim kumpası ama bir anlamda da aslında karşısına almış oldukları direniş mecralarıyla kurduğu ilişki. Yeni değil, seçim sürecinden önce de biz bu operasyonlara tanıklık ettik. Operasyon ve gözaltı mevcut tek adam rejiminin fotoğrafı. Bütün gözaltı ve tutuklamalara rağmen içeride de dışarıda da mücadeleyi ve direnişi yükselten fotoğraf da bizim fotoğrafımız.”

Bu direniş kazanmaya aday

Yeşil Sol Parti’nin toplumsal mücadelenin sözcüsü olduğunu dile getiren Uçar, şöyle devam etti: “Mevcut iktidarın elinde şiddet dışında herhangi bir mekanizması kalmadı. Bu iktidarın bize saldırdığı her başlığı direnişe çevirdik. Bu direniş, bugün kazanmaya, Türkiye siyasetinde yön vermeye, söz söylemeye ve yönetmeye aday.”

Bütün kesimler adına muhasebe

14 Mayıs seçimlerinin yüzyılın muhasebesi olduğunu ifade eden Uçar, şunları ekledi: “Yok sayılan Kürtler adına, Aleviler adına, sömürülen emekçiler adına, gençler adına, Türkiye’de ötekileştirilen yok sayılan bütün kesimler adına bir muhasebe. Bu muhasebeden baktığımızda yeni dönemin tüm öteki kimliklerin kurucu öznesi olduğu bir siyasetin, Demokratik Cumhuriyet’in kurulması kaçınılmaz olarak önümüzde duruyor. Biz buna adayız. AKP-MHP iktidarının, tek adam rejiminin bütün saldırıları karşısında bulunduğumuz bütün cephelerden sesimizi yükselttik. Buradayız, birlikte değiştireceğiz.” ESKİŞEHİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.