Zirgan'da katliam yaptı

  •  Türk ordusu, önceki akşam Kuzey-Doğu Suriye'nin Hesekê böglesine bağlı Zirgan ve Til Temir'deki yerleşim yerlerine saldırdı, aralarında yaşlı, kadınve çocukların bulunduğu dört köylü katledildi, 7'si de yaralandı. 

İşgalci Türk devleti ve bağlı çeteleri dün Hesekê’nin Zirgan ve Til Temir ilçelerine ağır silahlarla saldırdı. Saldırıların sonucunda 4 yurttaş şehit düştü, 7 yurttaş yaralandı. Ayrıca maddi zararlar meydana geldi.

İşgalci Türk devleti önceki gün saat 15.00’te Zirgan ve köylerini bombaladı. İlçe merkezinin doğusunda bulunan mahalleleri Um Hermele, Mezra, Til Emir, Til El Werd, El Rebiat ve El Esediye köylerinin bombalanması sonucunda şehit ve yaralılar oldu. Ayrıca yurttaşların evleri ve mülkleri zarar gördü.

El Rebiyat köyünde Fesla El-Îd (60) ve kızı Melka Ehmed El-Îd, El Esediye köyünde Mihemed Xêr Elyan (58) ve Salih Hemîd şehit düştü.

Zirgan’ın güneyinde bulunan El Rebiat köyünde Elî El-Îd (45), Cûrî El-Îd (11), Cûdî El-Îd (4) ve Ehmed El-Îd (11), Til El Werd köyünde Ehmed Mihemed El-Faris (50), Zirgan’ın ilçe merkezinde Roza Diyar (35) ve Hemda Faris yaralandı.

Yaralılar tedavi edilmek üzere Qamişlo, Hesekê, Dirbêsiyê ve Til Temir hastanelerine gönderildi.

Ayrıca Şam güçlerinden de üç kişi yaralandı. 

İşgalci Türk devleti ve çeteleri dün saat 16.30’da Til Temir’in doğu ve batı köylerinde bombalamalarını genişleterek, Asuri köyleri olan Til Şenan, Til Cuma’yı ve Um El Kêf, Til Kerabit ve Tewila köylerini bombaladı.

Bombalamaların sonucunda yurttaşların evleri ve mülkleri büyük zarar gördü. Um El Kêf köyünde Şam güçlerinin iki üyesi yaralandı. Yaralanan hükümet güçleri tedavi için Til Temir Şehit Lêgerin Hastanesi’ne kaldırıldı.

İç Güvenlik Güçleri Genel Komutanlığı, Türk devletinin Zirgan’a yönelik yaptığı saldırılara ilişkin açıklama yaptı. Saldırının amacının, halkı göç ettirmek ve yeni yerler işgal etmek olduğunu söyleyen İç Güvenlik Güçleri, bir gecede Zirgan ve çevresine en az 300 top mermisinin atıldığını söyledi. Saldırılarla sivil yerleşim yerlerinin hedef alındığını belirten İç Güvenlik Güçleri’nin açıklamasında, “İç Güvenlik Güçleri olarak Zirgan’a yönelik vahşi saldırıları kınıyoruz. Uluslararası kamuoyunu bu vahşi saldırılara karşı harekete geçmeye ve Türk vahşetini bir an önce durdurmaya çağırıyoruz” denildi.

Sistematik soykırım konsepti

Saldırıları tepki gösteren Cizîrê Demokratik Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Telat Yûnis, saldırıların Kürt halkına yönelik sistematik soykırım konseptinin devamı olduğunu söyledi. Saldırılarla yeni yerlerin işgal edilmek istendiğini söyleyen Telat Yûnis, bölgede bulunan anlaşmanın garantörü güçlerin sessizliğine tepki gösterdi. Rusya ve ABD’nin saldırılar karşısındaki sessizliğini kabul edilmeyeceğine dikkat çeken Telat Yûnis, “Garantör devletler sorumluluklarını yerine getirmiyor. Bu katliamlara artık dur denilmesi gerekiyor” dedi.

Kapsamlı saldırı sevkıyatı

Til Temir Askeri Meclisi komutanlarından Zîlan Til Temir, işgalci Türk devletinin Til Temir ilçesine yönelik saldırılarına ilişkin ANHA’ya konuştu. Zîlan Til Temir, “Devrimin başlamasından sonra Til Temir’de defalarca savaş yaşandı. Bölgede bulunan halklar bu saldırılar karşısında sürekli direndi. Türk devleti Til Temir’e dönük kapsamlı bir saldırı için sınıra sevkiyat yapıyor olsa da halkımız tüm durumlara karşı hazırlıklıdır" dedi. 

İşgalci Türk devletinin Til Şenan, Derdara, Til Cuma ve Til Kêfçî köylerine saldırdığını belirten Zîlan Til Temir, “Bu köylerde yaşayan farklı halklar da hedef alınıyor. Til Cuma’da Asuri ve Derdara’da Araplar saldırılara karşı direniyor. Türk devleti son zamanlarda Derdara, Til Şenan, Guzeliyê ve Til El-Leben köylerini top atışlarıyla hedef alarak işgal etmeye çalıştı” ifadelerini kullandı.

Savaş suçu işliyor

Zîlan Til Temir, Türk devletinin bölgenin stratejik yerlerini hedef aldığına dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Uluslararası hukuka göre bunlar savaş suçları. Bu saldırılar sonucu elektrik ağları büyük zarar gördü. Bölge sakinlerinin suyu kesildi. İşgalciler sadece askeri noktalara değil, sivillere de saldırıyor.”

Türk devletinin tüm saldırılarına karşı Til Temir halkının iradesinin kırılmayacağını ve topraklarına yönelik saldırılara karşı direneceklerini vurgulayan Zîlan Til Temir, “Bu toprakların Til Temirlilere ait olduğunu kimse inkar edemez. Buradaki insanların devam eden direnişi işgale karşı koyabileceklerini gösteriyor. Til Temirli kadın ve erkekler mahalle ve sokaklarını savunuyor” şeklinde konuştu.

Yeni işgale izin vermeyeceğiz

Zîlan Til Temir, saldırılara karşı Til Temir Askeri Meclisi’nin direnmekte kararlı olduğunu ve halkları koruyarak işgalcilerin topraklarını ele geçirmesine izin vermeyeceklerini belirtti. Zîlan Til Temir, şunları ekledi: “Halkımız bizi desteklediği için kesinlikle kazanacağız. İşgalcilerin topraklarımızı işgal etmesine izin vermeyeceğiz. Geçtiğimiz bu yeni aşamada halkımıza büyük zaferler kazanacağımızın sözünü veriyoruz.” 

Şiddetli çatışmalar

Haber hazırlanırken QSD Basın İrtibat Merkezi, “İşgalci Türk ordusu ve çeteleri Til Temir’e bağlı Um El-Kêf köyüne saldırdı. Güçlerimiz saldırılara karşılık verdi. Şu ana kadar köy çevresinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor” diye açıklama yaptı.

QSD Basın Merkezi Sorumlusu Ferhad Şami de ANHA'ya son durumu değerlendirdi. Ferhad Şami, “Zirgan beldesine bağlı Esediye ve Rebiat köylerine (Dirbesiyê ve Serêkaniyê hatı) şu ana kadar 200’den fazla obüs ve tank mermisi isabet etti. Düşman ilerlemek istedi fakat Askeri Meclis savaşçılarının direnişiyle karşılaştı. Girişimleri boşa çıkarıldı. Tank ve top saldırıları kara saldırılarına dönüştü” dedi.

Um El Kêf köyüne dönük saldırıya ilişkin bilgi veren Ferhad Şami, şu ana kadar bölgeye 300 obüs mermisi atıldığını, savaşçıların bütün saldırıları boşa çıkardığını kaydetti. Ferhad Şami, Um El Kêf köyü civarındaki çatışmaların devam ettiğini ve köyü işgal etme girişimlerinin boşa çıkarıldığını aktardı.

Astana görüşmelerine ve saldırılara dikkat çeken Ferhad Şami, “Türk devleti yalan haberler yayınlıyordu. Rojava ablukaya alınmıştı. Astana görüşmeleri ve bahsettiğimiz bu şeylerle birlikte saldırıların zemini oluşturuldu. Saldırıların zeminin hazırlanması bölge üzerinde bir pazarlık yapıldığını açıkça ortaya koyuyor. Özellikle Türk devleti ile hareket eden uluslararası güçler, Kuzey-Doğu Suriye bölgelerini bu şekilde kabul etmeyeceklerini ve girişimlerini arttıracaklarını söylemişti. Hem Türk devletinin saldırılarıyla hem de bölgeye yönelik provokasyonlarla bölgelerimize karşı girişimler var” dedi.

Ferhad Şami, Til Temir ve Zirgan’daki hareketliliğe ilişkin şunları dile getirdi: “Rusya saldırılara karşı olduklarını söylüyor. Ancak ne Rusya’nın ne de garantör güçlerin saldırılara karşı attığı somut bir adım var. Bununla birlikte Şam hükümeti de henüz saldırılara bir karşılık vermedi.”  HESEKÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.