'Bir Halkı Savunmak' İngilizcede

Kültür/Sanat Haberleri —

  • Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “Bir Halkı Savunmak” isimli kitabının İngilizce baskısı yapıldı. Önsüzü hazırlayan Prof. Andrej Grubacic kitap için “Devletsiz yaşama dair nefes kesici bir keşif” diyor.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın "Bir Halkı Savunmak" isimli önemli yapıtı "Devletin, İktidarın ve Şiddetin Ötesinde" adıyla İngilizceye çevrildi. Daha önce Almanca baskısı da yapılan eser, bugünden itibaren PM-Press etiketiyle raflardaki yerini alacak.

ABD-Kaliforniya merkezli yayın kuruluşu PM Press ve Uluslarası Abdullah Öcalan’a Özgürlük-Kürdistan’a Barış İnisiyatifi’nin katkılarıyla hazırlanan çalışmanın önsözü, San Francisco Antropoloji ve Sosyal Değişim Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Andrej Grubacic tarafından yazıldı. 

Andrej Grubacic

PKK'nin can alıcı portresi

Uluslararası komploya ve mücadelenin onlarca yıllık kazanımlarına yönelik tehdide Abdullah Öcalan’ın "cezaevi hücresinden bugüne kadarki en etkili eserini kaleme alarak müdahale ettiğini" belirten Grubacic, kitaba ilişkin şunları belirtiyor: “‘Devletin, İktidarın ve Şiddetin Ötesinde’ devletsiz yaşama dair nefes kesici bir keşif, PKK'nin ve Kürt Özgürlük Hareketi’nin can alıcı bir portresi ve 21. yüzyılda sol örgütlenme için günümüzün en önemli siyasi liderlerinden biri tarafından yazılmış bir taslak."

Yeni bir bakış sunuyor

Öcalan’ın demokratik konfederalizm ve demokratik özerklik ilkelerine dayanan paradigmasının yeni bir sosyalizm hakkındaki küresel tartışmaya yeni ve vazgeçilmez bir bakış açısı sunduğunu ifade eden Grubacic, "Öcalan'ın demokratik toplumsal örgütlenmenin hiyerarşik olmayan biçimlerine yönelik çağrıları, yapıcı toplumsal düşünceyle ya da toplumu feminist ve ekolojik çizgiler boyunca yeniden inşa etmekle ilgilenen herkesin dikkatini hak ediyor" diye belirtiyor. 

Kitaba dair kim, ne diyor?

Peki, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kitaplarına ilişkin kimler ne diyor?

2020’de yaşamını yitiren Amerikalı antropolog ve solcu düşünürlerden David Graeber: Öcalan'ın eserleri birçok entelektüeli rahatsız ediyor, çünkü sadece eylemin ayrılmaz bir parçasını temsil etmekle kalmıyor, aynı zamanda eylemsiz düşünce olamayacağı bilgisini de ortaya koyuyor.

Avusturyalı siyaset bilimci, kültürel antropolog, Rojava’yla ilgili kitap yazan Thomas Schmidinger: Öcalan'ın esaret altında yazdığı yazılar, PKK'nin sol bir ulusal kurtuluş hareketi olarak ideolojisinin geleneği içinde yer alıyor ve bu gelenek kendi toplumunu değiştirme iddiasını da içeriyor. Ancak Öcalan, görünüşe göre aynı zamanda günlük siyasetten zorla uzak tutulmasına rağmen, esaret altında siyasi düşüncelerini daha da geliştirmeyi başaranlardan biri. 

Tarihçi ve gazeteci Nikolaus Brauns: Öcalan'ın devlete karşı doğrudan harekete geçmeden güçlü ve karmaşık, kendi kendini örgütleyen bir sivil toplum inşa etme talebi, Chiapas'taki Zapatista’ya benziyor. ... Son olarak, Karl Marx'ın kavrayışı hatırlanmalı: "Bir fikir, kitleleri ele geçirdiğinde maddi şiddete dönüşür. Ve Abdullah Öcalan'ın mesajı Kürdistan'daki kitleleri ele geçirmiştir.

Amerikalı anarşist yazar Peter Lamborn Wilson: Dünya standartlarında bir siyasi dehayı hapishaneden başka nerede bulmayı beklersiniz? Ve 'dahi' kelimesini öylesine kullanmıyorum

Siyaset bilimci, yazar Tamir Bar-On: Öcalan, zamanımızın Gramsci'sidir.

Nasıl ulaşabilirsiniz?

Kitapla ilgili daha detaylı bilgiye "https://ocalanbooks.com/#/book/beyond-state-power-violence" adresinden ulaşabilirsiniz. Sipariş için PM Press Yayınevi’ne de başvurulabilir: "https://pmpress.org/index.php?l=product_detail&p=1054"

HABER MERKEZİ

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.