'El Nino' kavuracak

Toplum/Yaşam Haberleri —

Irak / Foto:AFP

Irak / Foto:AFP

  • Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığını belirtti. WMO İklim İzleme Başkanı Omar Baddour, Temmuzun ilk haftasının "şimdiye kadar kaydedilen en sıcak hafta" olarak kabul edilebileceğini ifade etti.

Atlantik Okyanusu'nun kuzeyinde, Haziran ayında günlük sıcaklıkların normale kıyasla önemli ölçüde yükseldiğini ifade eden Omar Baddour, Antarktika'daki deniz buzu seviyesinin geçen ay en düşük seviyeyi gördüğünü belirtti. Baddour, can kaybına ve göçe neden olacak şiddetli yağışların, aşırı hava ve iklim olaylarına da işaret edebileceğini kaydetti. WMO'nun Dünya İklim Araştırma Programı Başkanı Michael Sparrow da "Antarktika çevresinde gördüğümüz deniz buzundaki erimelerin gerçekten eşi benzeri görülmemiştir" dedi.

Sparrow, şunları ifade etti: "El Nino koşulları, henüz tam olarak harekete geçmemiş olmasına rağmen Kuzey Atlantik'te bu yüksek sıcaklıkları görüyoruz." HABER MERKEZİ

 

*****

40 yılın en kötü sıcak hava dalgası

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) Irak'ın mitik bataklıklarını "son 40 yılın en şiddetli sıcak hava dalgasının” vurduğunu ve su seviyesinin de ciddi bir düşüş yaşadığını ifade etti. FAO’nun açıklamasına göre, iklim değişikliğinin ve su kıtlığının güney Irak'taki bataklıklar ve manda çobanları üzerindeki ciddi sonuçlarından derin endişe duyduğunu vurguladı.

 

*****

Aşırı yağışlar ve seller

Hindistan’ın kuzeyinde aşırı yağışlarla oluşan seller ve heyelanlar, 22 kişinin ölümüne neden oldu. Bölgeye düşen yağışın temmuz ortalamalarının en az iki katı olduğu bildiriliyor. Heyelanlar nedeniyle en az 700 yol kapanırken ilerleyen günlerde de aşırı yağışların devam etmesi bekleniyor.

* Japonya’nın güneybatısında etkili olan sağanak yağmurun yol açtığı sel ve heyelanlar nedeniyle iki kişi hayatını kaybetti, en az altı kişi kayboldu. Nehir kenarı ve yamaç bölgelerinde yaşayan 1.7 milyon kişiye sığınaklara girmeleri konusunda uyarılar yapıldı.

* ABD’nin New York eyaletinde de aşırı yağışların neden olduğu sel, bir kişinin ölümüne yol açtı. Bölgedeki şiddetli fırtına ve aşırı yağışlı havanın süreceği öngörülüyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.