'Mülteciler hoş geldiniz' yasaklanabilir!

Toplum/Yaşam Haberleri —

Foto:Susanne Nilsson

Foto:Susanne Nilsson

  • Avrupa Komisyonu’nun, insan kaçakçılığı ile mücadelede yasası kapsamında yapacağı değişikliklere  göre 'Refugees welcome' gibi hümanist sloganlar da hem günlük yaşamda hem de online platformlarda suç sayılabilecek.

GÖZDE GÜLER

Geçtiğimiz yıl Avrupa Parlamentosu’na önerilen yeni insan kaçakçılığı ile mücadele yasasına insan hakları savunucuları da tepki gösteriyor. 

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen geçen yıl 13 Eylül’deki konuşmasında insan kaçakçılığına karşı tüm tedbirlerin alınmasını ve bununla ilgili olan yaklaşık 20 yılık yasaların güncellemesini dile getirmişti. Avrupa Komisyonu’nun,  sunulan yasa teklifinde internet üzeri üçüncü ülkelerdeki insanları göçe teşvik ettiren cümleler dahil yasa dışı kabul edilecek.

Örneğin Facebook da 'Visa Visa' gibi insanlara umut vaat edip göçe teşvik eden gruplar veya Ortadoğu ve Afrika’dan insanların hayatını tehlikeye atarak para karşılığı Avrupa’ya getiren ve 'Hawala' sistemi ile çalışan insan kaçakçıları böylece tespit edilip akabinde cezalandırılacaklar. Ayrıca illegal göçe teşvik eden cümleler ile somut olarak neyin kastedildiği belirsiz. Bu kapsamda 'Refugees welcome', yani 'Mülteciler hoş geldiniz' ifadesi de göçe teşvik kapsamında suç sayılabilir.

İnsan hakları savunucuları bu yasayı ifade özgürlüğüne bir sınırlandırma getirebileceğini dile getirerek ve yasanın geri çekilmesini talep ettiler. 2022 yılında yayımladığı bir makaleden dolayı hakkında soruşturma açılan Yunan insan hakları savunucusu Panayote Dimitras olayını hatırlatarak bu yasanın siyasi ve antidemokratik bir yasa olduğunu belirttiler.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.