10 bin dolar fidye isteniyor

Kadın Haberleri —

ZOZAN MİSTEFA

ZOZAN MİSTEFA

  • Kongreya Star Diplomasi Sözcüsü Zozan Mistefa Efrîn’de Türk devletine bağlı gruplarca kaçırılan Arîn ve Ferîde için 10 bin dolar fidye istendiğini açıkladı.

HÊLÎN ASMÎN/JINNEWS 

Efrîn, 18 Mart 2018’de Türkiye devleti ve ona bağlı grupların kontrolüne geçmesinin ardından birçok insan hakları ihlali yaşandı. İnsan ticaretine karşı savunmasız olan binlerce kadın kaçırılarak taciz ve tecavüz edildi, öldürüldü. Cezaevlerinde işkenceye maruz bırakıldı. Evler yağmalandı, talan edildi. İnsanlar işkence edilerek yerlerinde göçertildi. Bugün Efrîn’de hala birçok kadının akıbeti bilinmiyor.
 
Türk devletine bağlı çetelerin elindeler
Yerel kaynaklara göre, 13 Eylül’de Efrîn’in Mabata ilçesi’nin Kûrka köyünde yaşayan 28 yaşındaki Ferîde Mistefa adlı iki çocuk annesi bir kadın, Türk devletine bağlı "Siyasi Güvenlik" adlı bir grup tarafından cezaevindeki eşi Mihemmed Ebdulqadir Sîdo'yu ziyaret ederken kaçırıldı. Yine Efrîn'in Şêrewa ilçesine bağlı Kîmarê Köyü'nde 23 yaşındaki Arîn Dilê Hesen, adındaki kadın Efrîn Kanton’unda bulunan Türkiye devletine bağlı "El Hemzet" adlı grup tarafından kaçırıldı. Arîn'in akıbeti ise henüz bilinmiyor. Gruplar Arîn’in ailesinden bin dolar fidye talep ediyor. 
İkinci kezdir aynı grup tarafından kaçırılan Arîn, yaklaşık 300 gün bu grubun kaldı. Arîn, Efrîn merkezden Ezaz, Bab ve Maret zindanlarında tutuldu. Bölgede Türk ordusu ve ona bağlı grupların kadın ve çocukları kaçırarak işkence, tecavüz ve fideye isteme gibi savaş suçları halen devam ediyor. 

Ferîde ve Arîn’den haber yok
Kongreya Star Diplomasi Sözcüsü Zozan Mistefa Efrîn’de kaçırılan kadınlara ilişkin yaşananları Jinnews’e anlattı.
Efrîn'de yaşananların insanlık dışı olduğunu ifade Zozan, "Kongreya Star olarak geçen yıl bu olaylarla ilgili bir açıklama yapmıştık. O açıklamada çok sayıda kadının adını vermiştik. Bir süre sonra bu kadınlar serbest bırakıldı. Şimdi Ferîde ve Arîn yeniden tutuklandı ve bilinmeyen bir yere götürüldü. Ferîde ve Arîn’i kaçıran çeteler şimdi onların ailelerinden 10 bin dolar fidye istiyorlar” dedi.

Kadınların durumu kötüye gidiyor
Zozan Mistefa, Efrîn’de yaşanan katliam, vahşet ve kirli yöntemlerin çoğunun kadınlara yönelik olduğunu belirterek, “Kadınların durumu kötüye gidiyor” dedi.  
Efrîn’de yaşananların Türk devlet politikasının bir sonucu olduğunu ifade eden Mistefa, “Efrîn’de kadınlar dışarı çıkmaya cesaret edemiyor, çoğu evde ve çetelerin baskısı altında korku içinde yaşıyorlar” diye konuştu.
Türk devletinin işgal ettiği alanlarda kaçırılan, öldürülen, tecavüze uğrayan ve kaybedilen kadınların akıbetini öğrenmek için araştırmalarına deva edeceklerini belirten Mistefa, “Tüm kadın kurum ve kuruluşlarını heyetler oluşturarak gelip Efrîn’de yaşananları araştırmaya ve yerinde görmeye çağırıyoruz” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.