15 yaş altı cinsel ilişki tecavüz sayılacak

Kadın Haberleri —

.

.

  • Fransa’da meclis, her iki tarafın rızası dahi olsa 15 yaş altındaki bireylerle yapılan her türlü cinsel ilişki ya da eylemi tecavüz olarak kabul eden yasayı onayladı. 

PARİS

Fransa Parlamentosu, ülkede rıza yaşının 15 olarak belirlenmesi ve 15 yaş altına yönelik her türlü cinsel eylemin tecavüz olarak sayılmasını öngören cinsel şiddet yasasını onayladı. Buna göre ülkede 15 yaşından küçük biriyle cinsel birliktelik yaşayan bir yetişkin tecavüz suçlamasıyla yargılanacak ve 20 yıl hapis cezası alabilecek.

Uzun süredir gündemde olan bu yasa değişikliğine Fransa Ulusal Meclisi’nden onay geldi ve rıza yaşının 15 olması gerektiğine dair cinsel şiddet yasası oybirliği ile kabul edildi. Bu değişiklikle birlikte rıza yaşı 15’e çıkarıldı. Ulusal Meclis’te kabul edilen bu yasanın, parlamentonun diğer kanadı olan Senato’dan da onay alması gerekiyor.

Mevcut yasalar, 15 yaşın altındakilerle cinsel ilişkiyi suç olarak görse de “tecavüz” veya “cinsel saldırı” suçlamaları yöneltilebilmesi için ilişkide rıza olup olmadığına bakılmasını gerektiriyordu ve çoğunlukla cinsel saldırıyı yapan kişiye tatmin edici olmayan cezalar veriliyordu. 
Yeni yasa ile birlikte 15 yaşından küçüklerin maruz kaldığı cinsel ilişki “tecavüz” olarak kabul edilecek ve bu kişiler 20 yıla kadar hapis cezası ile yargılanabilecek. 15 yaşın altında biriyle cinsel içerikli sohbet ya da görüntülü konuşma yapmak pedofili suçu kapsamına alınacak ve bu eylem, 10 sene hapis ya da 150 bin euro para cezasına çarptırılabilecek.

Fransa #MeToo’su ardından geldi

Cinsel ilişki rıza yaşının bulunmadığı Fransa’da, üç yıl önce küresel #MeToo (Ben de) hareketinin ardından başlayan cinsel ilişkide rıza yaşını belirleme çabası, yasal zorluklar sonrasında başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Fakat birkaç hafta önce Fransız siyasetbilimci Profesör Olivier Duhamel’in üvey oğluna tecavüz ettiği iddialarının ardından ensest ilişkiye maruz bırakılanlar, sosyal medyada #MeToo akımına benzer bir akım başlatmış ve yaşadıkları ya da şahit olduklarını #MeTooİnceste (Ben de ensest tacize/tecavüze uğradım) etiketiyle duyurmuşlardı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.