30'dan fazla tiyatro işgal edildi

Toplum/Yaşam Haberleri —

ODEN ISGAL

ODEN ISGAL

  • Fransa'da koronavirüs salgınında yeterli desteği alamayan kültür emekçileri ve öğrenciler tiyatro binalarını işgal ediyor.

Fransa'da koronavirüs salgını gerekçesiyle tiyatroların kapatılması kararından 1 yıl sonra kültür-sanat emekçileri ve öğrenciler, 1 yıldır yaşadıkları ve çözülmeyen sorunlara dikkat çekmek için "tiyatro işgalleri"ne başladılar.

Kültür işkolunda eğitim alan öğrenciler ve bu alanda çalışan işçiler, kültür-sanat alanını etkileyen koronavirüs önlemlerini ve destek paketlerinde önerilen yetersiz reformları protesto ediyor. Geçtiğimiz Pazartesi itibarıyla yaklaşık 30 tiyatro, opera binası ve diğer kültürel mekanlar "işgal" edilmiş durumda. Tiyatroların önünde ise dayanışma eylemleri ve sanatsal gösteriler gerçekleştiriliyor.

 

‘Kurban edilmiş kültür’

Tiyatro işgalleri ilk olarak 4 Mart'ta, Paris'teki Théâtre de l'Odéon'u sembolik olarak işgal edilmesiyle başladı. O günden beri tiyatro binasında kalıyorlar. Binanın neoklasik cephesinde "Kurban edilmiş kültür" pankartı asıldı. Odeon'un ardından ise protestolar Strasbourg, Lille, Nantes, Châteauroux, Toulouse, Besançon, Marseille ve Saint-Etienne kentleri gibi tüm Fransa'daki kültürel alanlara yayıldı.

Fransa hükümeti, geçen hafta kültür sektörüne 20 milyon euro daha yardım yapılacağını duyurdu. Hükümet kültür alanına en çok destek veren ülke olduklarını ileri sürse de kültür emekçileri bu desteğin yetersiz olduğunu söylüyor ve açıklanan yardımlarının çoğunun yapılmadığını belirtiyor.

 

İşgaller çoğalacak
Artnet.com'un haberine göre, Odeon Tiyatrosu işgalinden beş gün sonra, bir grup tiyatro öğrencisi bu kez başkentin kuzeydoğusundaki Théâtre de la Colline'ı işgal etti. Yirmi genç, gece gündüz içeride kalıyor ve her gün öğleden sonra saat dörtte yaptıkları açıklamayla Fransız hükümetine sesleniyorlar. Önceki gün de 20 yaşlarındaki genç bir öğrenci "Geleceğimiz yok" diye seslendi.

Habere göre, Sanatçılar Sendikasının Genel Sekreteri Clément Valette, işgallerin, müzeler ve sinemalar gibi diğer kültürel mekanları da kapsayacak şekilde çoğalacağını umduğunu açıkladı. PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.