35 yıl boyunca durmadı

Salih Cizîr

Salih Cizîr

  •  Kürt Özgürlük Hareketi ile 1986'da başlayan ilişkisini, yurtsever, milis ve kadro olarak 35 yıl boyunca her alanda kesintisiz sürdürdükten sonra şehadetle taçlandıran Salih Cizîr'i anan PKK Şehit Aileleriyle Dayanışma Komitesi, bütün yaşamıyla hesapsız katılım, yüksek inanç ve kararlılığın örneği olarak gösterdi.  

 

PKK Şehit Aileleriyle Dayanışma Komitesi, 5 Haziran 2021’de Türk devletinin hava saldırısı sonucu şehit düşen Salih Cizîr’i  (Hasan Adır) andı. Komite, Adır Ailesi ve yurtsever Kürdistan halkına başsağlığı diledi. 

PKK Şehit Aileleriyle Dayanışma Komitesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Botan’ın kadim kültürünün sürdürücülerinden olmayı bilen Salih Cizîr’in şehadeti duyuruldu. Açıklamada, Salih Cizîr'in mücadele hayatı özetlendi:

Gözaltı, tutuklama, işkence...

Salih Cizîr, 1962'de Cizre’de yurtsever bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Marangozluk üzerine mesleki eğitim alarak Cizre'de atölyesini açtı. 1986'da Kürt Özgürlük Hareketi’yle ilişkilendi. İlk andan itibaren büyük bir inanç ve kararlılıkla çalışmalara katıldı, kendini eğitmenin koşullarını oluşturmaktan geri durmadı. Parti yayınlarını, Öcalan'ı okuyarak, Kürdistan ve düşman gerçeğini daha fazla idrak etti. Kardeşi Çekdar 1986'nın sonlarında gerillaya katıldı. Kendisi ise Şehit Bêrîvan ve Şehit Baran’ın 1988 baharında Cizre’ye gelmeleriyle birlikte mücadeleye aktif katılmaya başladı. Bir itirafçının ifadesi üzerine Haziran 1988’de tutklandı. Bir yıl zindanda kaldı. Bu süreci, mücadeleye daha aktif katılmanın gerekçesi yaptı. Tahliye olduğunda çalışmalarına devam etti. 1990'da yükselen halk serhildanlarında güçlü bir örgütleyici olarak yerini aldı. Newroz’da tekrardan gözaltına alındı, çok yoğun işkenceye maruz kaldı. 1991'de Almanya’ya geçti.

Avrupa'da yüzü ülkeye dönük

Avrupa’da uzun süre birçok farklı çalışmaya dahil oldu. Gittiği her alanda özgürlüğe olan yüksek inancı ve ülkeye olan bağlılığıyla çalışmaların odağı olmayı başardı. Coşku ve kararlılığıyla güven duyulan, yaşamı etrafında örgütleyen biriydi. Bu yüzden Almanya’da da saldırıların hedefi oldu. Alman devletince iki defa tutuklanıp yaklaşık 5 yıl zindanda kaldı. Sürekli ülkeye dönmek, mücadelesini ülke zemininde sürdürmek istedi, ancak bu isteği uzun süre gerçekleşmedi. Avrupa’da toplumsal alan çalışmalarının çoğunda yer alarak Kürdistan Özgürlük Mücadelesinin yarattığı değerlerin halklara ulaşmasında öncülük etti. En son KOMAW (Kayıp ve Şehit Aileleri Derneği) çalışmalarında özgürlük mücadelesinde şehit düşenlere dair veri toplama, şehitlerin anılarını yaşatmak için özverili bir çabanın sahibiydi. Ailelerin değerler etrafında buluşmalarını örgütlemeyi, şehit aileleriyle yakından ilişkide olmayı çok önemsedi. Bu temelde Avrupa’nın birçok yerinde çalışmaların örgütlendirilmesine öncülük etti. 

Nihayet yeniden Kürdistan

Dört çocuk babası Salih Cizîr, 2015'te özlemini duyduğu ülkesi Kürdistan’a geçti. PKK Sakine Cansız Ocağı’nda 2016'da eğitim devresine katıldı. Kendisinin de bir parçası olduğu, büyük çoğunluğunu Türk devletinin zulmü karşısında göç etmek zorunda kalan Botan halkının oluşturduğu Mexmûr’da halkına hizmet etmek istedi.

Adanmışlığını şehadetle noktaladı

Bütün yaşamıyla Önder Apo çizgisinde hesapsız bir katılım, yüksek bir inanç ve kararlılığın örneğini oluşturan Salih Cizîr, 5 Haziran 2021'de Mexmûr’da halkına büyük bir adanmışlıkla hizmet etmeye devam ederken işgalci Türk devletinin gerçekleştirdiği hava saldırısı sonucu şehit düştü.   HABER MERKEZİ

 

 

Şehadet gerçeği

Komite, 50 yıldır kesintisiz devam eden Kürdistan Özgürlük Mücadelesinin, bugün Zap, Avaşîn, Metîna’da gerillanın verdiği destansı direnişle tarihi bir aşamaya girdiğini belirterek, Türk devletinin tüm yöntemlerine rağmen şehitlerin oluşturduğu direniş hatlarını aşamadığını kaydetti. Kürdistan özgürlük mücadelesindeki şehadet gerçeğinin ifade ettiği hakikata dikkat çeken Komite, şöyle devam etti: "Her gün toprakla sonsuz buluşmayı sağlayan her canımız, özgür yarınlara çıkan kapıları daha da çoğaltıyor; işgalci soykırımcı Türk devleti ve faşist AKP-MHP iktidarının heveslerini kursaklarında bırakıyor. Bu yüzden de Kürdistan’ın her karış toprağına bombalar yağdırıyor. İnanıyoruz ki; mücadele, kahraman şehitlerin gösterdiği yolda kesin zafere ulaşacaktır.

En seçkinlerden ordu

PKK şehadet gerçeği, Kürdistan halkının en seçkin evlatlarından oluşan bir orduyu ifade ediyor. Tarihin tanık olduğu en bilge insanı, ahlaklı birey olmanın en duru halini, irade ve cesaretin en keskin düzeyini PKK şehadet gerçeğinde görüyoruz. PKK saflarında buluşanlar, insanlık değerlerinin kurtuluşu için umut olmayı başarandır. Şehitler, halkımıza dayatılan soykırımı parçalamanın pratikleşen öncülüğüdür. Biz bugünlerimizi onların verdiği direnişe, gösterdikleri yüksek fedai ruha borçluyuz. Her anımızı onların emri altında gerçekleştirme sözümüzü yeniliyor.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.