7 öykü, 7 kıta, 7 kadın

Toplum/Yaşam Haberleri —

Meral Şimşek

Meral Şimşek

  • İngiltere’de Comma Press Yayınevi’nden ödüle layık görülen Arzela kitabı yakında okurlarıyla buluşacak olan Meral Şimşek, “7 öykü, 7 kıta, 7 kadından oluşan Arzela'da kadının özgürlük mücadelesindeki yerine değiniyorum” dedi. 

Kürt yazar ve şair Meral Şimşek’in İngiltere’de Comma Press Yayınevi’nden ödüle layık görülen Arzela Kitabı yakında okurlarıyla buluşacak. Kürdistan+100 Antolojisine de giren Arzela ilk spekülatif antoloji olma özelliğini taşıyor. Yazar Şimşek, “7 öykü, 7 kıta, 7 kadından oluşan Arzela'da kadının özgürlük mücadelesindeki yerine değiniyorum” dedi.

Yazdıkları, söyledikleri ve aldıkları ödüller nedeniyle Türkiye mahkemelerinde yargılandığını belirten Şimşek, “Kürt yazarlar Türkiye’de başarılı oldukları oranda baskıya uğruyor. 10 yazar olarak İngiltere’de bir ilke imza attık. Kürdistan+100 ile gelecekteki Kürtleri yazdık.  Kürdistan+100 İngiltere’de Comma Press yayınları tarafından düzenlen bir öykü yarışmasıydı. Bu kitabımız aynı zamanda İngiliz Pen Çeviri ödülü de aldı. Avrupa’ya açılma noktasında bu biz Kürtler açısından çok önemli” şeklinde konuştu. 

Meriç'te ölüme atıldım

Mezopotamya Ajansı'ndan Eylem Akdağ ile Mehmet Güleş Şimşek 1990’ların işkencesini birebir yaşayan biri olduğunu dile getirdi ve ekledi: “Yazdığım öyküler ve aldığım ödüller nedeniyle 22 yılla yargılandım. Sonra Yunanistan’a geçtim ve orada da işkenceye uğradım. Meriç Nehrine ölüme atıldım.  Sonrasında Türkiye’ye cezaevine gönderildim. Geçtiğimiz ay da 15 ay ceza aldım ama pes etmeyeceğim. Yazmaya Kürdün ve Kürdistan’ın hakikatini haykırmaya devam edeceğiz.”

Kürdistan hakikati 

Kitaplarında ve şiirlerinde “Kürt ve Kürdistan” hakikati üzerinde durduğunu söyleyen Şimşek, “Kitaplarımda genel çerçevede hep Kürt'ün ve Kürdistan’ın hakikatini üzerinde durmaya çalıştım. Faili meçhulleri, işkenceleri, yoksulluğu, çocuk gelin ve damatları her şeyi ele almaya çalıştım. Kürdistan’ın ana damarlarını yakalamaya çalıştım. Biraz kendi ailemin üzerinde durmaya çalıştım” dedi.

İlk öyküm

Şimşek, yeni çıkacak öykü kitabı Arzela ilişkin ise şunları söyledi: “Arzela'yı 7 öykü, 7 kıta, 7 kadın hikayesi olarak konsept yaptım. Arzela, botanikte bir çiçek; ismi karagül ve yeryüzünde doğal olarak bir tek Urfa Halfeti’de yetişir. Arzela yargılandı ve ceza aldı bu yüzden aslında Arzela ismi benim için çok önemli. Benim yaşam hikayem dışında yazdığım ilk öykümdür aynı zamanda.  Arzela kadınları temsil edecek diye düşünüyorum.”

AMED 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.